S&P 500 ^GSPC 5,304.72 +0.70%
Tesla TSLA $179.24 +3.17%
Meta META $478.22 +2.67%
Nvidia NVDA $1,064.69 +2.57%
Apple AAPL $189.98 +1.66%
Microsoft MSFT $430.16 +0.74%
Alphabet GOOG $176.33 +0.73%
Amazon AMZN $180.75 -0.17%

Анна Пихова: Смятам, че подходящият момент за увеличаване на позицията в Microsoft ще настъпи

Grozdan Grigorov
12. 4. 2023
1 min read

В това интервю анализаторът Анна Пихова оценява фондовите пазари през 2023 г. и залозите си на технологични лидери като Microsoft. Що се отнася до инвестициите, тя все още вижда възможности за избор на качествени компании като $Teck+1.9% Resources, която наскоро добави към портфейла си.

Anna Píchová

Анна Пичова е главен анализатор на акции в Cyrrus Investment Group (Cyrrus е инвестиционна компания, основана през 1995 г., която се занимава с търговия с ценни книжа и управление на клиентски инвестиции).

След по-малко от половин година имаме второ интервю тук, Анна, бих искала да Ви попитам как оценявате събитията през 2023 г. на фондовите пазари до момента? Развива ли се ситуацията според очакванията Ви?

Ситуацията през първото тримесечие беше по-оптимистична, отколкото очаквах. Това беше особено вярно в началото на тази година. Оценките също се повишиха до малко по-високи равнища, отколкото би било логично предвид нивото на лихвените проценти. Все пак не съм изненадан от по-високата волатилност през последните седмици, която е резултат от общата нервност, при която всички сякаш очакват забавяне на растежа и настъпване на рецесия, но досега макроикономическите данни се оказаха стабилни. Въпреки това ситуацията остава много благоприятна за подбор на акции и някои заглавия могат да бъдат взети на интересни цени.

Смятате ли, че последното повишение на лихвените проценти от страна на Фед беше добър ход предвид случващото се в банковия сектор?

Мисля, че повишаването на лихвените проценти беше правилен ход. Стабилността на ценовото равнище е една от целите на Фед и сигналът, който той изпраща, според мен е правилен. Както сочат числата, ценовият натиск продължава, особено в сферата на услугите, така че е необходимо да продължи да бъде смекчаван. Проблемите на една банка, причинени от лошо управление на риска и ликвидността, не бива да я карат да се отклонява от изпълнението на мандата си.

Как виждате ситуацията около тези проблемни банки като цяло?

Ситуацията е напомняне за важната роля, която доверието играе във финансовия свят. Тя беше и своеобразен тест за готовността на регулаторните органи, които според мен се справиха добре с цялата ситуация. Тяхната ранна намеса, както по отношение на SVB, така и на CS, помогна на цялата ситуация.

Според вас къде може да се намери убежище в тези несигурни времена, къде могат да се вложат свободните средства?

Ако възприемаме времената като несигурни и не желаем да рискуваме, все още има възможност да се възползваме от по-високите лихвени проценти и да използваме спестявания или срочни депозити. Можем да използваме и лихвоносни депозити, ако изчакваме подходяща инвестиционна възможност в някоя от предпочитаните от нас компании/сектори. В противен случай другите методи и възможности винаги зависят от всеки инвеститор и неговия подход към портфейла му. Що се отнася до моя подход като цяло, не съм променил стратегията си и затова отговорът остава същият като при последния ни разговор. Така че се придържам към редовните инвестиции, като имам само няколко незначителни промени в състава на портфейла. Продадох акции на BMW и преди няколко седмици включих в портфейла миньорската компания Teck Resources.

Microsoft също дръпна добре нагоре от последния ни разговор (по-конкретно от 236 долара до днешните 282 долара). В крайна сметка свръхпокупка ли беше?

В края на краищата не прекупих и не увеличих позицията, занимавах се предимно със смяна на брокера. Мисля, че времето за увеличаване на позицията ще дойде.

Определено трябва да сте щастлив да видите похвалите и потенциала, споменати във връзка с ChatGPT. Смятате ли, че Майкрософт може да бъде доминиращ играч в областта на изкуствения интелект?

Майкрософт първи пусна продукт, който е без аналог, и с това попари езерото за мнозина. Някои все още гледат на Microsoft като на "наследена" компания, която няма какво да предложи и не въвежда иновации. Според мен обаче този разказ е невалиден от много години насам и последните ходове на Microsoft го доказват. С бързото интегриране на ChatGPT в Bing, Microsoft си осигури интересна позиция в областта на изкуствения интелект. Тя вече показва, че ChatGPT би трябвало да се използва широко в някои индустрии, и затова компаниите ще искат да използват тази технология. Тъй като много от тези компании вече използват продукти на Microsoft, те ще вземат и това решение от Microsoft. Изкуственият интелект не може без изчислителна мощ, така че по-голямото търсене на Azure ще върви ръка за ръка. Това ще засили позициите на компанията на пазара. Затова вярвам, че Microsoft може да се превърне в доминиращ играч в областта на изкуствения интелект. Тук бих искал само да отбележа, че и тази монета има две страни. В този случай това са по-големите разходи и инвестиции на Microsoft за изчислителна мощ.

Губи ли Microsoft от своите конкуренти (напр. Google) в това отношение?

Отчасти да - по мое мнение Microsoft е в малко по-добро положение и пазарна позиция. Въпреки това дори Google разполага с изкуствен интелект не само под формата на чатбота "Бард", но го използва и при търсенето и при проектирането на публикации, където със сигурност е по-напред. Интересен е различният подход, като всяка от компаниите поема по различен път - Microsoft чрез инвестиции в OpenAI и почти завършен продукт, докато Google върви по пътя на самостоятелното разработване.

Имате ли целева цена за $MSFT+0.7%, на която бихте искали да продадете, или това е просто дългосрочна инвестиция без точни очаквания?

Имам целева цена въз основа на DCF за Microsoft, но Microsoft е дълга инвестиция за мен с хоризонт, по-дълъг от този, който целевата цена улавя. Така че не обмислям продажба при сегашната ситуация и при сегашното управление на компанията.

  • Хареса ли ви днешното интервю? Ако да, не забравяйте да ни последвате, мой гост днес беше Анна Пихова.

Моля, имайте предвид, че това не е финансов съвет.


Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.