S&P 500 ^GSPC 5,308.13 +0.09%
Nvidia NVDA $947.80 +2.49%
Tesla TSLA $174.95 -1.41%
Microsoft MSFT $425.34 +1.22%
Alphabet GOOG $178.46 +0.66%
Meta META $468.84 -0.65%
Amazon AMZN $183.54 -0.63%
Apple AAPL $191.04 +0.62%

Anna Píchová: A Microsoftnál a pozíció növelésének megfelelő időszaka szerintem el fog jönni.

Vida Fazekas
12. 4. 2023
7 min read

Ebben az interjúban Anna Píchová elemző értékeli a 2023-as részvénypiacokat és a technológiai vezetőkre, például a Microsoftra tett fogadásait. Ami a befektetéseket illeti, továbbra is lehetőséget lát a minőségi vállalatok kiválasztásában, mint például a Teck Resources $TECK+1.8%, amelyet nemrég vett fel portfóliójába.

Anna Píchová

Anna Píchová a Cyrrus Investment Group vezető részvényelemzője (a Cyrrus egy 1995-ben alapított befektetési cég, amely értékpapír-kereskedelemmel és ügyfélbefektetések kezelésével foglalkozik).

Kevesebb mint fél év elteltével itt a második interjúnk, Anna, szeretném megkérdezni, hogyan értékeli a 2023-as év eddigi eseményeit a tőzsdéken? Úgy alakul a helyzet, ahogyan azt Ön várta?

Az első negyedévben a helyzet optimistább volt, mint amire számítottam. Ez különösen igaz volt az év elején. Az értékelések is kissé magasabb szintre emelkedtek, mint ami a kamatszintet figyelembe véve ésszerű lenne. Ugyanakkor nem lepett meg az elmúlt hetek nagyobb volatilitása, ami az általános idegesség eredménye, ahol mindenki úgymond lassulást és recessziót vár, de eddig a makrogazdasági adatok szilárdak voltak. A helyzet azonban továbbra is nagyon kedvező a részvényválogatáshoz, és néhány címet érdekes áron lehet felvenni.

Ön szerint a Fed legutóbbi kamatemelése jó lépés volt, figyelembe véve a bankszektorban történteket?

Szerintem a kamatemelés helyes lépés volt. Az árszínvonal stabilitása a Fed egyik célja, és az általa küldött jelzés véleményem szerint helyes. Ahogy a számok is mutatják, az árnyomás továbbra is fennáll, különösen a szolgáltatások területén, így a gazdaságot továbbra is tompítani kell. Az egyik bank problémái, amelyeket a rossz kockázatkezelés és likviditáskezelés okozott, nem vezethetnek arra, hogy eltérjen a megbízatásának teljesítésétől.

Általánosságban hogyan látja a helyzetet a bajba jutott bankok körül?

A helyzet emlékeztet arra, hogy a bizalom milyen fontos szerepet játszik a pénzügyi világban. Ez egyfajta tesztje volt a szabályozó hatóságok felkészültségének is, akik véleményem szerint jól kezelték az egész helyzetet. A korai beavatkozásuk, mind az SVB, mind a CS esetében, segített az egész helyzetet.

Ön szerint hol találhat menedéket az ember ezekben a bizonytalan időkben, hová lehet tenni a tartalékokat?

Ha bizonytalannak érezzük az időket és kockázatkerülők vagyunk, akkor még mindig van lehetőségünk kihasználni a magasabb kamatokat és megtakarításokat vagy lekötött betéteket használni. Kamatozó betéteket is használhatunk, ha megfelelő befektetési lehetőségre várunk valamelyik általunk preferált vállalatnál/ágazatban. Egyébként az egyéb módszerek és lehetőségek mindig az egyes befektetőkön és a portfóliójukhoz való hozzáállásukon múlnak. Ami a megközelítésemet általában véve illeti, nem változtattam a stratégiámon, így a válaszom ugyanaz marad, mint amikor legutóbb beszéltünk. Tehát maradok a rendszeres befektetéseknél, csak néhány kisebb változtatással a portfólió összetételében. Eladtam a BMW részvényeit, és néhány hete a Teck Resources bányavállalatot is bevettem a portfólióba.

A Microsoft is szépen húzott felfelé a legutóbbi beszélgetésünk óta (konkrétan 236 dollárról a mai 282 dollárra). Túlvásárolt lett a végén?

Végül is nem lettem túlvásárolt és nem növeltem a pozíciót, elsősorban egy brókerváltással foglalkoztam. Szerintem eljön az idő a pozíció növelésére.

Biztosan örülsz a ChatGPT-vel kapcsolatban említett dicséreteknek és lehetőségeknek. Ön szerint a Microsoft domináns szereplő lehet a mesterséges intelligenciával?

A Microsoft elsőként indított el egy olyan terméket, amely páratlan, és ebben sokaknak felégette a tavacskát. Egyesek még mindig úgy tekintenek a Microsoftra, mint egy "örökölt" vállalatra, amelynek nincs mit kínálnia és nem újít. Ez a narratíva azonban véleményem szerint már évek óta érvénytelen, és a Microsoft legutóbbi lépései is ezt bizonyítják. A ChatGPT gyors integrálásával a Bingbe a Microsoft érdekes pozíciót biztosított az AI területén. Már most megmutatja, hogy a ChatGPT-t széles körben kell használni bizonyos iparágakban, és így a vállalatok használni akarják majd ezt a technológiát. Mivel ezek közül a vállalatok közül sokan már most is Microsoft termékeket használnak, ők is a Microsofttól fogják átvenni ezt a megoldást. A mesterséges intelligencia nem boldogul számítási teljesítmény nélkül, így az Azure iránti nagyobb kereslet kéz a kézben fog járni. Ez erősíteni fogja a vállalat pozícióját a piacon. Úgy vélem tehát, hogy a Microsoft meghatározó szereplővé válhat a mesterséges intelligenciával. Itt csak arra szeretnék rámutatni, hogy ennek az éremnek is két oldala van. Ebben az esetben a Microsoft nagyobb számítási teljesítményre fordított kiadásai és befektetései.

A Microsoft ebből a szempontból vesztésre áll a versenytársakkal (pl. Google) szemben?

Részben igen - véleményem szerint a Microsoft valamivel jobb helyzetben és piaci pozícióban van. Azonban még a Google is rendelkezik AI-val, nemcsak a Bard chatbot formájában, hanem a keresésben és a posztok tervezésében is használja, ahol minden bizonnyal előrébb jár. Ami érdekes, az az eltérő megközelítés, hogy mindegyik vállalat más-más utat jár be - a Microsoft az OpenAI-ba való befektetésen és egy majdnem kész terméken keresztül, míg a Google a saját fejlesztésű utat választja.

Van célárad a $MSFT-nek+1.2%, ahol szeretnéd eladni, vagy egyszerűen csak egy hosszú távú befektetésről van szó, pontos elvárások nélkül?

Van egy DCF-alapú céláram a Microsoft számára, de a Microsoft számomra egy hosszú távú befektetés, amelynek horizontja hosszabb, mint amit a célár rögzít. Így a jelenlegi helyzetben és a vállalat jelenlegi vezetésével nem fontolgatom az eladást.

  • Élvezte a mai interjút? Ha igen, mindenképpen kövessen minket, mai vendégem Anna Píchovávolt .

Kérjük, vegye figyelembe, hogy ez nem pénzügyi tanácsadás.


Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.