S&P 500 ^GSPC 5,267.84 -0.74%
Nvidia NVDA $1,037.99 +9.32%
Tesla TSLA $173.74 -3.54%
Apple AAPL $186.88 -2.11%
Alphabet GOOG $175.06 -1.65%
Amazon AMZN $181.05 -1.14%
Microsoft MSFT $427.00 -0.82%
Meta META $465.78 -0.43%

Anna Píchová: Mislim, da bo pravi čas za povečanje položaja v Microsoftu prišel

Dragoslav Golob
12. 4. 2023
5 min read

V tem intervjuju analitičarka Anna Píchová ocenjuje delniške trge v letu 2023 in svoje stave na tehnološke voditelje, kot je Microsoft. Pri naložbah še vedno vidi priložnosti za izbor kakovostnih podjetij, kot je $Teck-0.6% Resources, ki ga je nedavno dodala v svoj portfelj.

Anna Píchová

Anna Píchová je glavna analitičarka lastniških vrednostnih papirjev v družbi Cyrrus Investment Group (Cyrrus je leta 1995 ustanovljeno investicijsko podjetje, ki se ukvarja s trgovanjem z vrednostnimi papirji in upravljanjem naložb strank).

Po manj kot pol leta imamo tu drugi intervju, Anna, rada bi vas vprašala, kako ocenjujete dosedanje dogajanje na delniških trgih v letu 2023? Ali se razmere razvijajo tako, kot ste pričakovali?

Razmere v prvem četrtletju so bile bolj optimistične, kot sem pričakovala. To je veljalo zlasti na začetku letošnjega leta. Tudi vrednotenja so se dvignila na nekoliko višje ravni, kot bi bilo smiselno glede na raven obrestnih mer. Ne preseneča pa me večja volatilnost v zadnjih tednih, ki je posledica splošne nervoze, ko vsi nekako pričakujejo, da bo prišlo do upočasnitve in recesije, vendar so se makroekonomski podatki doslej izkazali za solidne. Kljub temu pa razmere ostajajo zelo ugodne za zbiranje delnic in nekatere naslove je mogoče kupiti po zanimivih cenah.

Ali menite, da je bilo zadnje zvišanje obrestne mere s strani Fed-a dobra poteza glede na dogajanje v bančnem sektorju?

Menim, da je bilo zvišanje obrestnih mer pravilna poteza. Stabilnost ravni cen je eden od ciljev Feda in signal, ki ga pošilja, je po mojem mnenju pravilen. Kot kažejo številke, se cenovni pritiski nadaljujejo, zlasti na področju storitev, zato je treba še naprej blažiti gospodarske gibanje. Zaradi težav ene banke, ki so nastale zaradi slabega upravljanja tveganj in likvidnosti, ne bi smela odstopati od izpolnjevanja svojih nalog.

Kako na splošno gledate na razmere okoli teh bank v težavah?

Te razmere so opomin na pomembno vlogo, ki jo ima zaupanje v finančnem svetu. To je bil tudi nekakšen preizkus pripravljenosti regulativnih organov, ki so se po mojem mnenju dobro spopadli s celotnim položajem. Njihovo zgodnje posredovanje, tako pri SVB kot pri CS, je pripomoglo k izboljšanju celotne situacije.

Kje lahko po vašem mnenju v teh negotovih časih najdemo zatočišče, kam lahko vložimo prosta sredstva?

Če čase dojemamo kot negotove in smo nenaklonjeni tveganju, imamo še vedno možnost izkoristiti višje obrestne mere in uporabiti prihranke ali vezane vloge. Uporabimo lahko tudi obrestovane vloge, če čakamo na primerno naložbeno priložnost v enem od podjetij/sektorjev, ki nam je ljubši. Sicer pa so druge metode in možnosti vedno odvisne od vsakega vlagatelja in njegovega pristopa k svojemu portfelju. Kar zadeva moj pristop na splošno, svoje strategije nisem spremenil, zato odgovor ostaja enak kot ob našem zadnjem pogovoru. Torej ostajam pri rednih naložbah, le z nekaj manjšimi spremembami v sestavi portfelja. Prodal sem delnice podjetja BMW in pred nekaj tedni v portfelj vključil rudarsko družbo Teck Resources.

Tudi Microsoft se je od najinega zadnjega pogovora lepo potegnil navzgor (natančneje z 236 USD na današnjih 282 USD). Ali ste na koncu končali s prevelikim nakupom?

Na koncu nisem prekupčeval in nisem povečal pozicije, ukvarjal sem se predvsem z zamenjavo borznega posrednika. Mislim, da bo čas za povečanje pozicije še prišel.

Vsekakor morate biti zadovoljni, ko vidite pohvale in potencial, ki se omenjajo v povezavi s ChatGPT. Ali menite, da bi lahko Microsoft postal prevladujoč igralec na področju umetne inteligence?

Microsoft je bil prvi, ki je predstavil izdelek, ki mu ni para, in s tem je marsikomu požgal ribnik. Nekateri Microsoft še vedno vidijo kot "starejše" podjetje, ki nima kaj ponuditi in ne uvaja inovacij. Vendar je ta zgodba po mojem mnenju že vrsto let neveljavna in najnovejše Microsoftove poteze to dokazujejo. S hitro integracijo ChatGPT v Bing si je Microsoft zagotovil zanimiv položaj na področju umetne inteligence. Že zdaj kaže, da naj bi se ChatGPT široko uporabljal v nekaterih panogah, zato bodo podjetja želela uporabljati to tehnologijo. Ker številna od teh podjetij že uporabljajo Microsoftove izdelke, bodo tudi to rešitev prevzela od Microsofta. Umetna inteligenca ne more brez računalniške moči, zato bo večje povpraševanje po Azurju šlo z roko v roki. To bo okrepilo položaj podjetja na trgu. Zato verjamem, da lahko Microsoft postane prevladujoč igralec na področju umetne inteligence. Na tem mestu bi rad poudaril, da ima tudi ta kovanec dve plati. V tem primeru je to večja poraba in vlaganje v računalniško moč s strani Microsofta.

Ali Microsoft v tem pogledu izgublja v primerjavi s konkurenti (npr. Googlom)?

Delno da - po mojem mnenju je Microsoft v nekoliko boljšem položaju in tržnem položaju. Vendar tudi Google nima umetne inteligence le v obliki klepetalnega robota Bard, temveč jo uporablja tudi pri iskanju in oblikovanju objav, kjer je zagotovo bolj napreden. Zanimiv je različen pristop, saj vsako podjetje ubere drugačno pot - Microsoft z naložbo v OpenAI in skoraj dokončanim izdelkom, Google pa gre po poti samorazvoja.

Ali imate ciljno ceno za družbo MSFT-0.8%, po kateri bi jo radi prodali, ali gre preprosto za dolgoročno naložbo brez natančnih pričakovanj?

Za Microsoft imam ciljno ceno na podlagi DCF, vendar je Microsoft zame dolgoročna naložba z daljšim časovnim obdobjem, kot ga zajema ciljna cena. Zato v trenutnih razmerah in ob trenutnem vodstvu podjetja ne razmišljam o prodaji.

  • Ali vam je bil današnji intervju všeč? Če je tako, nam obvezno sledite, moja današnja gostja je bila Anna Píchová.

Upoštevajte, da to ni finančni nasvet.


Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.