S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.79 -1.99%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Začel se je kreditni krč: Toda po statističnih podatkih podjetja plačujejo največ

Primoz Krajnc
13. 4. 2023
4 min read

Banke bodo kmalu zaprle kreditne pipe. Zaradi naraščajočih obrestnih mer in strahu pred upočasnitvijo gospodarske rasti se zaostrujejo posojilni standardi, kar potrošnikom in podjetjem otežuje dostop do posojil. Za nekatere skupine posojilojemalcev, zlasti tiste z nižjimi dohodki, postajajo krediti skoraj nedosegljivi. Ta trend bi lahko prerasel v širši kreditni krč, ki bi prizadel celotno gospodarstvo.

Odkar je ameriška centralna banka Federal Reserve začela zviševati obrestne mere, je pridobivanje kreditov še težje. Poleg tega je nedavna bančna kriza sprožila strahove, da se bodo kreditni standardi še zaostrili, kar bi lahko povzročilo potencialno škodljiv kreditni krč.

Glede na raziskavo Federal Reserve, ki je bila izvedena med višjimi posojilnimi uradniki, je skoraj 45 % bank v četrtem četrtletju leta 2022podjetjem otežilo pridobivanje komercialnih in industrijskih posojil. 2,8 bilijona dolarjev vreden trg posojil za komercialne in industrijske kredite pomaga podjetjem pri nakupu opreme in zaposlovanju delavcev. Ukrepi, ki so jih sprejele banke, so vključevali zvišanje minimalne bonitetne ocene in minimalnih odplačil ter znižanje kreditnih limitov. Poleg tega je do tega zaostrovanja prišlo še pred "eksplozijo" bank Silicon Valley Bank in Signature Bank.

Ker je dajanje posojil pomemben del gospodarske rasti, vlagatelji spremljajo, kako se banke in drugi posojilodajalci izogibajo tveganju. Raziskava Federal Reserve Bank of Dallas, objavljena prejšnji teden, je trgom omogočila pregled dogajanja v regionalnih finančnih institucijah po propadu bank. Posojila potrošnikom so se zmanjšala, posojilni standardi in pogoji pa so se "še naprej močno zaostrovali", pri čemer so se znatno povečali stroški posojil.

"Kreditni krč se je začel," je v odzivu na poročilo dallaske centralne banke Fed dejal Torsten Slok, glavni ekonomist pri družbi Apollo Global Management.

Torsten Slok

Kako je torej videti zaostreno kreditno okolje za posojilojemalce? V skladu z dokumentom iz leta 2014 na spletni strani ameriške centralne banke Federal Reserve je kreditni krč "dramatično poslabšanje dostopa podjetij in potrošnikov do bančnih posojil".

Banke imata dve glavni skrbi, pravi Brett House, profesor strokovne prakse na področju ekonomije na Columbia Business School. Prva je, ali si lahko posojilojemalci, ki se soočajo z višjimi obrestnimi merami, privoščijo odplačevanje in servisiranje posojil. Drugi pa se osredotoča na sposobnost banke, da ohrani likvidnost, tako da ima banka v primeru, da vlagatelji dvignejo svoj denar, dovolj denarja za izpolnitev teh zahtev.

S tem se vzpostavlja izhodišče za zaščito likvidnosti bank, kar lahko povzroči večje ovire za potencialne posojilojemalce in se prelije v kreditni krč.

Raziskava Fed je pokazala, da se je znatno povečalo neto število bank, ki so zvišale posojilne standarde za posojila s kreditnimi karticami, ter rahlo zaostrile zahteve za avtomobilska in druga potrošniška posojila.

"Za te stvari ni trdnih in trdnih regulativnih pravil. Vsaka banka bo te posojilne standarde uporabljala drugače."

Po njegovih besedah je mediana kreditne sposobnosti potrošnika 700 točk, zato bi morali prosilci za posojilo s to ali višjo oceno dobiti odobritev in konkurenčne obrestne mere. Slok je dejal, da lahko banke zahtevajo in iščejo tudi dolgo zgodovino zaposlitve, solidno ali višjo raven dohodka in upoštevajo, ali imajo dolgoročne odnose s potencialnimi posojilojemalci.

"To lahko pomeni, da morate imeti višje dohodke in boljšo zgodovino, da banki zagotovite, da imate v primeru izgube službe, bolezni ali kakšnega drugega upada dohodka premoženje, ki ga lahko uporabite za odplačevanje posojila," je dejal.

"Strožji posojilni standardi lahko močno vplivajo na posojila z nastavljivo obrestno mero v primerjavi s posojili s fiksno obrestno mero," je dejal Alexander Yokum, kapitalski analitik CFRA. Povprečna hipotekarna obrestna mera, ki jo je plačevala večina Američanov, se je "komajda zvišala", ko so kupovali stanovanja pred začetkom zadnjega cikla obrestnih mer FED-a.

Graf ameriške centralne banke Federal Reserve prikazuje odstotek bank, ki zaostrujejo standarde za poslovna posojila.

Upoštevajte, da to ni finančni nasvet.


Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.