S&P 500 ^GSPC 5,304.72 +0.70%
Tesla TSLA $179.24 +3.17%
Meta META $478.22 +2.67%
Nvidia NVDA $1,064.69 +2.57%
Apple AAPL $189.98 +1.66%
Microsoft MSFT $430.16 +0.74%
Alphabet GOOG $176.33 +0.73%
Amazon AMZN $180.75 -0.17%

CSX Corporation: hosszú távú növekedési potenciállal rendelkező vezető vasúti fuvarozási vállalat

Vida Fazekas
13. 4. 2023
9 min read

A CSX Corporation Észak-Amerika egyik legnagyobb vasúttársasága, amely folyamatos növekedéssel és szilárd pénzügyi alapokkal rendelkezik. A vállalat kiterjedt vasúti hálózatot üzemeltet az USA keleti részén, amely lehetővé teszi a termékek széles körének hatékony szállítását. Erős eredmények, erős mérleg, tisztességes árrés és valószínűleg alulértékelt részvényárfolyam - ez a CSX Crosporation.

A CSX Corporation $CSX+0.8% az Egyesült Államok egyik legnagyobb vasúttársasága. Kiterjedt vasúti hálózatot üzemeltet az USA keleti részén, amely 23 államot és a Columbia körzetet köti össze. A vállalatot 1980-ban alapították, székhelye a floridai Jacksonville-ben található.

A CSX a tehervasutakra összpontosít, és a termékek széles skáláját szállítja, a széntől és a vegyi anyagoktól kezdve az autókon át a fogyasztási cikkekig. Körülbelül 21 000 mérföldnyi pályát birtokol és üzemeltet, ezzel az Egyesült Államok harmadik legnagyobb vasúthálózata.

A CSX legfontosabb versenyelőnyei közé tartozik a kiterjedt vasúti infrastruktúra, a hatékony működés és a diverzifikált ügyfélkör. A vállalat az elmúlt években jelentősen javította a működési hatékonyságot a "Scheduled Railroading" projektje révén. Ez a menetrend optimalizálására, a kocsi- és mozdonykészlet csökkentésére és a vonatszerelvények meghosszabbítására összpontosított. Ez lehetővé tette a CSX számára a költségek csökkentését és a működési árrés növelését.

A CSX fő kockázatai a közúti és vízi szállítással való verseny és az esetleges gazdasági lassulás. A közúti hálózat fejlődésével a vasút egyre kevésbé fontos bizonyos áruk szállításában. Ezenkívül a CSX által kiszolgált nehézipari ágazat általában jobban ki van téve a recessziónak.

A CSX Corporation az amerikai áruszállítási vasúti ágazat egyik legjelentősebb szereplője. Kiterjedt infrastruktúrájával, működési hatékonyságával és erős ügyfélkörével a vállalat jó helyzetben van ahhoz, hogy ezt a pozícióját a jövőben is megőrizze.

Itt láthatja, hogy az Egyesült Államok mely részét szolgálják ki.

Pénzügyek

A vállalat bevételei az elmúlt években növekedtek, az elmúlt 4 évben 25%-kal emelkedtek. A 2022-es évben közel 15 milliárd dollárt fognak elérni.

Az értékesítési költségek lassabban nőnek, mint a bevételek, ami pozitívan hat a haszonkulcsra. Az elmúlt 4 évben az értékesítési költség 28%-kal, míg a bruttó nyereség 36%-kal nőtt. A működési árrés 41%-ról 49%-ra nőtt. Ez azt mutatja, hogy a CSX sikeresen csökkenti a költségeket és növeli a hatékonyságot.

A vállalat stabil üzemi nyereséget mutat, amely az elmúlt 4 évben 33%-kal, közel 6 milliárd dollárra nőtt. A nettó nyereség még gyorsabban nő, ugyanebben az időszakban 35%-kal, 4,2 milliárd dollárra emelkedett.

A CSX erős mérleggel rendelkezik, bőséges likviditással és alacsony adósságszinttel. A teljes adósság/tőke arány 30%, a nettó adósság/ EBITDA arány pedig 1,5x. A vállalat folyamatosan szabad cash flow-t termel, amelyet a növekedésre, felvásárlásokra és osztaléknövelésre fordít.

Összességében a CSX pénzügyi eredményei nagyon pozitívak. A vállalat folyamatos bevétel- és nyereségnövekedést mutat, egészséges pénzügyi mutatókkal rendelkezik, és elegendő forrást termel a további növekedésbe való befektetéshez. Ha ez a tendencia fennmarad, a CSX-nek lehetősége van arra, hogy a jövőben növelje a részvényesi értéket.

Mérleg

A vállalatnak folyamatosan növekvő eszközei vannak, amelyek az elmúlt 4 évben 9%-kal 42 milliárd dollárra nőttek. A fő eszköztétel a tárgyi eszközök (vasutak, járművek) 33 milliárd dollár értékben.

Az összes kötelezettség lassabban nő, mint az eszközök. A 2022. december 31-én 29 milliárd dollárt tettek ki, ami 4 év alatt 11%-os növekedést jelent. A kötelezettségek fő tétele a hosszú lejáratú hitelek és kölcsönök.

A saját tőke 4 év alatt 16%-kal, 13 milliárd USD-re nőtt. A vállalat viszonylag alacsony pénzügyi tőkeáttételt mutat, az összes adósság és saját tőke aránya 30%. A működési cash flow 8-szorosan fedezi az adósság kamatfizetéseit.

A CSX bőséges likviditással rendelkezik, 1,4 milliárd USD működő tőkével és 1,2 milliárd USD készpénzzel. A szabad cash flow-t elsősorban az infrastruktúra-fejlesztésbe való beruházásra, az adósságok törlesztésére és az osztalékok növelésére használják fel.

A nettó készpénzállomány (rövid lejáratú pénzügyi befektetések nélkül) 813 millió USD. A nettó adósságnak az EBITDA-hoz viszonyított aránya alacsony, 1,5x. Ez azt mutatja, hogy a vállalat nincs túlzottan eladósodva, és elegendő rugalmassággal rendelkezik a beruházások további finanszírozásához.

Pénzforgalom

A vállalat folyamatosan erős működési cash flow-t termel, amely az elmúlt 4 év során 16%-kal 5,6 milliárd USD-re nőtt. Ez azt mutatja, hogy a CSX képes a nyereséget hatékonyan készpénzre váltani.

A beruházási cash flow negatív, mivel a vállalat folyamatosan beruház a vasúti infrastruktúra megújításába és fejlesztésébe. Az elmúlt években a beruházások évente körülbelül 2 milliárd dollárra rúgtak.

A pénzügyi cash flow szintén negatív, mivel a vállalat visszafizeti az adósságot, és osztalék és részvényvisszavásárlás révén tőkét juttat vissza a részvényeseknek. Ez 2022-ben 3,8 milliárd USD kiáramlást jelentett.

A beruházások és az adósságtörlesztés utáni szabad cash flow 2022-ben 3,5 milliárd USD volt, ami azt jelzi, hogy a vállalat képes a jelenlegi működési szükségleteken túl is forrásokat teremteni.

A CSX nagyon erős cash flow-ja a vállalat pénzügyi erejét mutatja, és lehetővé teszi a növekedési beruházások finanszírozását anélkül, hogy túlzottan külső adósságra támaszkodna. Úgy vélem, hogy a CSX egyik legnagyobb versenyelőnye, hogy hosszú távon képes jelentős szabad cash flow-t generálni.

A CSX piaci kapitalizációja valamivel 61 milliárd dollár alatt van. A részvényeivel jelenleg 15,5-es P/E árfolyamon kereskednek, ami valamivel az S&P 500 index átlaga alatt van. A diszkontált osztalékmodell (DDM) 9%-os szükséges hozam és 6%-os osztaléknövekedés mellett részvényenként 38 dolláros belső értéket mutat. A részvények többtényezős modellje (FFM) 1,2 béta, 6%-os piaci prémium és 2%-os kockázatmentes kamatláb mellett 37 dolláros valós értéket sugall. A két modell átlaga 38 dollár, ami 26%-os potenciális árfolyam-emelkedést jelent.

Avállalat bevételei folyamatosan, évente mintegy 5%-kal nőnek, működési árrése pedig 40% körüli, és erős cash flow-t termel, amely fedezi mind a növekedési beruházásokat, mind az adósságtörlesztést és a részvényesek számára történő kifizetéseket. Viszonylag alacsony az adósságállománya, az adósság/saját tőke aránya 1,4x, a nettó adósság/ EBITDA aránya pedig 1,2x.

Az egy részvényre jutó nyereség növekedése a következő 5 évben várhatóan évi 9% körül lesz. A vállalat növeli osztalékát, amely jelenleg 1,5%-os hozamot biztosít. Emellett részvény-visszavásárlásokat is folytat, ami pozitívan befolyásolja az egy részvényre jutó eredményt.

  • Tehát nagyon pozitívan értékelem a vállalatot, és ha nem fektettem volna be az $UNP-be-0.3%, valószínűleg a CSX-hez nyúlnék.

Elemzői előrejelzések

A 25 elemző, akik 12 hónapos árfolyam-előrejelzést adnak a CSX Corp-ra, 35,00 a medián célérték, a magas becslés 39,00, az alacsony becslés 24,00. A medián becslés +15,99%-os növekedést jelent a legutóbbi 30,18-as árfolyamhoz képest.

  • Ön mit gondol a vállalatról? 🤔

Felhívjuk figyelmét, hogy ez nem pénzügyi tanácsadás. Minden befektetésnek alapos elemzésen kell átmennie.


Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.