S&P 500 ^GSPC 5,310.84 +0.05%
Tesla TSLA $181.63 +3.82%
Microsoft MSFT $430.34 +1.18%
Meta META $463.81 -1.07%
Amazon AMZN $181.71 -1.00%
Apple AAPL $192.38 +0.70%
Alphabet GOOG $178.71 +0.14%
Nvidia NVDA $948.65 +0.09%

Potrivit lui Mark Kolanovic, ceea ce vedem acum este doar calmul dinaintea furtunii. Ce va urma?

Adrian Dumitru
13. 4. 2023
5 min read

Deși piețele bursiere au crescut de la începutul anului, investitorii nu ar trebui să-și relaxeze atenția. Într-adevăr, există destul de multe vânturi potrivnice, iar analiștii se grăbesc cu previziunile privind o recesiune care pare din ce în ce mai inevitabilă. Care este opinia strategului JP Morgan Marko Kolanovic cu privire la situația actuală? Potrivit acestuia, acum trăim calmul dinaintea furtunii. De ce?

În 2023, piețele bursiere se confruntă cu multe incertitudini și provocări care le pot afecta performanța. Unul dintre principalii experți care monitorizează și analizează tendințele pieței este Marko Kolanovic, strateg la JPMorgan. Kolanovic a avut un impact semnificativ asupra comunității investiționale datorită previziunilor sale precise și a capacității sale de a identifica factorii cheie care afectează piețele. În acest articol, ne vom concentra pe opiniile și previziunile lui Kolanovic cu privire la piețele bursiere în 2023.

Mark Kolanovich, strategul JPMorgan, avertizează asupra unui potențial declin al acțiunilor în 2023. Acest lucru se datorează turbulențelor bancare, șocului petrolier și încetinirii creșterii economice. În prezent, acțiunile europene se tranzacționează aproape de maximele istorice, iar acțiunile americane își revin după pierderile recente. Cu toate acestea, Kolanovic se așteaptă la o inversare a sentimentului de risc, iar piața ar putea retesta minimele de anul trecut în lunile următoare.

Turbulențele bancare și șocul petrolier

Sectorul bancar trece prin turbulențe care ar putea afecta performanța generală a piețelor de acțiuni. Prăbușirea mai multor bănci din SUA și de peste ocean arată că sectorul se confruntă cu provocări semnificative.

Deși băncile centrale continuă să comunice, există motive să întunece lupta împotriva inflației și să suprime ipoteza pieței privind o reducere, astfel încât sursa inițială de stres, rate mai mari pentru mai mult timp, ar putea reintra în peisaj.

Traderii au crescut pariurile că stresul din sistemul bancar va forța Rezerva Federală (Fed) să pună frână campaniei sale de înăsprire. Kolanovich avertizează că sursa inițială de stres, rate mai mari pentru o perioadă mai lungă de timp, ar putea intra din nou în joc. Dacă Fed nu mai crește ratele dobânzilor, acest lucru ar putea calma temporar piețele, dar pe termen lung ar putea duce la o inflație mai mare și la alte probleme.

În același timp, creșterea tensiunilor din Orientul Mijlociu a provocat o creștere a prețurilor la petrol, ceea ce ar putea avea un impact negativ asupra economiei globale.

Încetinirea creșterii economice

Creșterea economică încetinește din cauza îngrijorărilor legate de inflație și de creșterea ratelor dobânzilor. Aceste evoluții ar putea determina investitorii să devină mai prudenți și să își reducă investițiile în acțiuni. Kolanovic consideră că încetinirea creșterii economice ar putea duce la un nou declin al piețelor bursiere.

În ultimele săptămâni, a avut loc un aflux de capital în acțiuni, în mare parte determinat de investitorii sistematici, de un short squeeze și de o scădere a indicelui de volatilitate VIX. Kolanovic consideră că actualul mediu de piață este "calmul dinaintea furtunii". Cu toate acestea, dacă condițiile de piață se deteriorează, ar putea avea loc o creștere bruscă a volatilității și un declin al piețelor de acțiuni.

Ca răspuns la perspectivele economice slabe pentru acest an, Kolanovic și-a redus alocarea de acțiuni. În ciuda creșterii ratelor dobânzilor și a unei serii de colapsuri bancare în SUA și în străinătate, acțiunile au rămas rezistente. Indicele S&P 500 a crescut cu 7% în primul trimestru, iar indicele Nasdaq 100 a urcat cu 20% datorită câștigurilor înregistrate de acțiunile tehnologice. Totuși, aceste câștiguri pot fi temporare dacă condițiile economice se deteriorează.

Strategii de la Citigroup Inc. notează că poziționarea netă a crescut în mod clar pentru indicele S&P 500 în ultima săptămână, cu 15 miliarde de dolari de poziții scurte care mai trebuie decontate. Această evoluție ar putea crește și mai mult nervozitatea pe piețe și ar putea accelera un potențial declin al acțiunilor. Investitorii ar trebui să monitorizeze pozițiile de pe piață și pariurile, deoarece acestea pot semnala schimbări viitoare în tendințele pieței.

Concluzie

În concluzie, Kolanovich prezice un an tumultuos pe piețele de acțiuni și recomandă prudență în investiții în fața tulburărilor bancare, a șocului petrolier și a încetinirii creșterii economice. Este de așteptat ca piața să revină la minimele de anul trecut în lunile următoare. Investitorii ar trebui să monitorizeze îndeaproape evoluțiile economice, reacțiile băncilor centrale și sentimentul pieței pentru a se adapta la condițiile în schimbare și a-și proteja investițiile.

AVERTISMENT: Nu sunt un consilier financiar, iar acest material nu reprezintă o recomandare financiară sau de investiții. Conținutul acestui material este pur informativ.


Dați articolul mai departe sau păstrați-l pentru mai târziu.