S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.79 -1.99%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Po mnenju Marka Kolanovića je to, kar vidimo zdaj, le zatišje pred nevihto. Kaj bo sledilo?

Primoz Krajnc
13. 4. 2023
4 min read

Čeprav delniški trgi od začetka leta rastejo, vlagatelji ne smejo popustiti. Obstaja namreč kar nekaj nasprotnih vetrov, analitiki pa hitijo z napovedmi recesije, ki se vse bolj zdi neizogibna. Kakšno je mnenje stratega banke JP Morgan Marka Kolanovića o trenutnih razmerah? Po njegovem mnenju zdaj doživljamo zatišje pred nevihto. Zakaj?

Leta 2023 se bodo delniški trgi soočali s številnimi negotovostmi in izzivi, ki lahko vplivajo na njihovo uspešnost. Eden od glavnih strokovnjakov, ki spremljajo in analizirajo tržna gibanja, je Marko Kolanović, strateg pri družbi JPMorgan. Kolanović je zaradi svojih natančnih napovedi in sposobnosti prepoznavanja ključnih dejavnikov, ki vplivajo na trge, pomembno vplival na investicijsko skupnost. V tem članku se bomo osredotočili na Kolanovićeva stališča in napovedi glede delniških trgov v letu 2023.

Strateg banke JPMorgan Mark Kolanovič opozarja na morebiten padec delnic v letu 2023. Razlog za to so bančni pretresi, naftni šok in upočasnitev rasti. Evropske delnice trenutno trgujejo blizu najvišjih vrednosti vseh časov, ameriške delnice pa si opomorejo od nedavnih izgub. Vendar Kolanović pričakuje preobrat v razpoloženju do tveganja in trg bi lahko v prihodnjih mesecih ponovno preveril lanskoletna najnižja vrednosti.

Bančni pretresi in naftni šok

Bančni sektor doživlja pretrese, ki lahko vplivajo na splošno uspešnost delniških trgov. Propad več bank v ZDA in v tujini kaže, da se sektor sooča s precejšnjimi izzivi.

Čeprav centralne banke še vedno komunicirajo, obstajajo razlogi za zameglitev boja proti inflaciji in zatiranje tržnih predpostavk o znižanju, zato lahko prvotni vir stresa, višje obrestne mere za daljše obdobje, ponovno stopi v ospredje.

Trgovci so povečali stave, da bo stres v bančnem sistemu prisilil ameriško centralno banko (Fed), da zavre svojo kampanjo zaostrovanja. Kolanovich opozarja, da lahko prvotni vir stresa, višje obrestne mere za daljše obdobje, ponovno stopi v igro. Če bo Fed prenehal z dvigovanjem obrestnih mer, bo to morda začasno pomirilo trge, vendar bi lahko dolgoročno privedlo do višje inflacije in drugih težav.

Hkrati so zaradi vse večjih napetosti na Bližnjem vzhodu poskočile cene nafte, kar bi lahko negativno vplivalo na svetovno gospodarstvo.

Upočasnitev gospodarske rasti

Gospodarska rast se upočasnjuje zaradi zaskrbljenosti zaradi inflacije in naraščajočih obrestnih mer. Zaradi teh dogodkov lahko vlagatelji postanejo previdnejši in zmanjšajo svoje naložbe v delnice. Kolanović meni, da lahko upočasnitev gospodarske rasti privede do nadaljnjega upada delniških trgov.

V zadnjih tednih je prišlo do priliva kapitala v delnice, predvsem zaradi sistematičnih vlagateljev, zmanjšanja števila kratkih pozicij in padca indeksa volatilnosti VIX. Kolanović trenutno tržno okolje vidi kot "zatišje pred nevihto". Če pa se bodo razmere na trgu poslabšale, bi lahko prišlo do močnega povečanja volatilnosti in padca na delniških trgih.

Kot odziv na slabe gospodarske napovedi za letošnje leto je Kolanovic zmanjšal svojo alokacijo delnic. Kljub naraščajočim obrestnim meram in vrsti bančnih zlomov v ZDA in v tujini so delnice ostale odporne. Indeks S&P 500 se je v prvem četrtletju povečal za 7 %, indeks Nasdaq 100 pa se je zaradi rasti tehnoloških delnic povečal za 20 %. Vendar so ti dobički lahko začasni, če se bodo gospodarske razmere poslabšale.

Strategi Citigroup Inc. ugotavljajo, da se je neto pozicioniranje indeksa S&P 500 v zadnjem tednu očitno povečalo, pri čemer je treba poravnati še za 15 milijard USD kratkih pozicij. Ta razvoj bi lahko še povečal nervozo na trgih in pospešil morebitni padec delnic. Vlagatelji bi morali spremljati tržne pozicije in stave, saj lahko te signalizirajo prihajajoče spremembe tržnih gibanj.

Zaključek

Če povzamemo, Kolanovich napoveduje burno leto na delniških trgih in priporoča naložbeno previdnost zaradi bančnih pretresov, naftnega šoka in upočasnjene rasti. Pričakuje, da bo trg v prihodnjih mesecih ponovno preizkusil lanskoletna najnižja vrednosti. Vlagatelji morajo pozorno spremljati gospodarska gibanja, odzive centralnih bank in razpoloženje na trgu, da bi se prilagodili spremenljivim razmeram in zaščitili svoje naložbe.

OPOZORILO: Nisem finančni svetovalec in to gradivo ne služi kot finančno ali naložbeno priporočilo. Vsebina tega gradiva je zgolj informativnega značaja.


Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.