S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.79 -1.99%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Analiză Orsted: îndrăgitul verde al investitorilor în energie

Adrian Dumitru
13. 4. 2023
7 min read

Energia verde este unul dintre cele mai fierbinți subiecte ale momentului. Oersted este adesea menționat în legătură cu acest sector. Care este poziția acestui gigant și la ce ne putem aștepta de la el?

Orsted $ORSTED este o companie energetică daneză fondată în 1983. Este una dintre cele mai importante companii din lume în domeniul transportului și distribuției de energie electrică și al furnizării de soluții energetice.

Compania se concentrează pe patru domenii cheie:

Transportul și distribuția de energie electrică - Oersted deține și operează rețele extinse de transport și distribuție a energiei electrice în Danemarca și Suedia. Este una dintre cele mai importante companii din lume în acest domeniu.

Energieregenerabilă - Oersted investește și operează parcuri eoliene offshore și onshore. Este unul dintre cei mai mari operatori de parcuri eoliene offshore din lume.

Soluții pentruclienți - Oersted oferă soluții energetice complete pentru locuințe, întreprinderi și entități publice. Se concentrează în principal pe energia descentralizată și durabilă.

Vânzări de energie - Oersted furnizeazăenergie electrică și gaze naturale la peste 1 milion de gospodării și întreprinderi din Danemarca, Suedia și Germania.

Oersted este o companie de succes și bine stabilită, cu o tradiție îndelungată. Este un lider tehnologic în industrie și un pionier în domeniul energiei verzi. Are o rentabilitate stabilă, venituri în creștere și reprezintă o investiție cu risc scăzut. Acțiunile Oersted sunt tranzacționate la Bursa de Valori din Copenhaga.

Sector

Oersted își desfășoară activitatea în sectorul energetic, care trece în prezent printr-o transformare majoră. Există o orientare tot mai accentuată către surse de energie regenerabilă, cum ar fi energia eoliană și solară, pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră și pentru a obține durabilitatea. Acest lucru are implicații pentru combustibilii fosili tradiționali, cum ar fi cărbunele și gazele naturale, și pentru marile companii energetice integrate care au depins mult timp de acești combustibili.

Oersted s-a pregătit bine pentru această transformare și a investit masiv în surse regenerabile, în special în energia eoliană offshore, în ultimii ani. În prezent, este unul dintre liderii mondiali în domeniul energiei eoliene offshore. Prin urmare, compania este bine poziționată pentru a beneficia de creșterea pe termen lung a acestui sector.

Sectorul energetic se confruntă cu provocări enorme, dar și cu oportunități în ceea ce privește sustenabilitatea și inovarea. Companiile care pot răspunde la aceste schimbări în timp util vor avea mari perspective de succes. Iar acest lucru este exact ceea ce a făcut Oersted, transformându-se dintr-un jucător tradițional în domeniul energiei într-un lider global în domeniul energiei eoliene offshore.

https://www.youtube.com/watch?v=9VAJDMyhevA

Concurență

VestasWind Systems - Vestas este un lider mondial în domeniul energiei eoliene și al parcurilor eoliene. Ca și Oersted, se concentrează în mod special pe energia eoliană offshore și concurează în principal în furnizarea de turbine eoliene pentru parcurile eoliene offshore.

SiemensGamesa- Siemens Gamesa este un alt mare producător de turbine eoliene și unul dintre principalii furnizori ai Oersted. Astfel, cele două companii concurează, de asemenea, pe partea de furnizor de tehnologie. Cu toate acestea, Siemens Gamesa are, de asemenea, propriile sale proiecte de energie regenerabilă, inclusiv eoliene offshore.

RWE - Compania energetică germană RWE este unul dintre cei mai mari operatori de parcuri eoliene offshore din Europa. La fel ca și Oersted, aceasta operează și dezvoltă propriile parcuri eoliene offshore și este, prin urmare, un concurent direct.

Alte mari companii energetice integrate care investesc în energie regenerabilă, cum ar fi E.ON, Engie, Enel și Iberdrola, sunt, de asemenea, concurenți.

Situația actuală

Performanța ORSTED este în contrast puternic cu cea a indicelui S&P 500 Global Clean Energy Index, care a crescut cu 11% în acest an. Interesant este faptul că Orsted este a opta poziție în acest indice.

Pe de altă parte, cel puțin P/E de 17,6x nu este ridicat. Este chiar mai mic decât cel de 22x pentru indicele S&P 500 și, de asemenea, mai mic decât cel de 20x pentru sectorul utilităților. O altă cifră pe care Orsted o raportează este investiția brută. Pentru întregul an, acestea s-au ridicat la 37,4 miliarde DKK, ceea ce este de fapt mai puțin decât cele 43 de miliarde DKK prevăzute.

A existat o aproape dublare a datoriei sale pe termen lung în 2022, la peste 60 de miliarde de coroane daneze, ceea ce iese în evidență atunci când se analizează cifrele sale. Cu toate acestea, chiar și acest lucru nu este în niciun caz un semnal de alarmă pentru companie. Raportul dintre datorii și active pe termen lung este sub 0,2x, iar raportul dintre datorii și capitaluri proprii pe termen lung este, de asemenea, la un nivel foarte acceptabil de 0,6x. Rata de acoperire a dobânzilor este, de asemenea, aproape de 4x, ceea ce indică o lichiditate suficientă pentru a plăti obligațiile de plată a dobânzilor, în ciuda creșterii datoriei.

Cu toate acestea, unele alte rate și multipli sunt mai mari decât cele ale concurenților. Având în vedere potențialul de extindere a energiei eoliene, această primă este justificată.

Dimensiunea preconizată a pieței pentru energia eoliană. Sursa:

Orsted este cu siguranță o companie volatilă. Modul în care operează compania asigură o inegalitate considerabilă a rezultatelor, ceea ce conferă companiei un caracter volatil în timp. Din păcate, acest lucru nu înseamnă că randamentele pe 2 ani au fost bune.

Perspectivele pentru energia eoliană offshore sunt acum destul de ridicate, în special ca urmare a reacției la invazia rusă în Ucraina, care a creat probleme în ceea ce privește accesul la petrolul și gazele rusești. Energia eoliană (în special cea offshore) este una dintre principalele modalități de a rezolva problema lipsei de energie din Rusia.

Ca urmare a celor de mai sus, cererea de energie eoliană offshore s-a accelerat semnificativ, fiind de așteptat ca construcția anuală să depășească 20 GW până în 2030 și peste 30 GW între 2030 și 2035. Aceasta înseamnă că, în următorul deceniu, capacitatea eoliană offshore instalată la nivel mondial va crește cu peste 20% pe an.

Industria energiei eoliene a fost afectată în mod semnificativ de problemele legate de aprovizionarea cu materiale și de personal legate de COVID, de războiul comercial, de inflație și de probleme tarifare semnificative. Condițiile pentru industria eoliană offshore se schimbă dramatic în bine.

Piața nu a absorbit încă amploarea globală a viitoarei afaceri în domeniul eolian offshore. Orsted este bine poziționată pentru a-și consolida poziția de mare companie globală. Desigur, există multă îngrijorare pe piețe în acest moment, ceea ce ar putea însemna oportunități de intrare și mai atractive pentru investitorii care sunt atenți la electrificarea sectorului energetic, dar cred că Orsted merită să se afle pe lista de supraveghere a investitorilor interesați să beneficieze de schimbările majore din domeniul energiei care au loc acum.

Disclaimer: Aceasta nu reprezintă în niciun caz o recomandare de investiții. Este pur și simplu rezumatul și analiza mea bazată pe date de pe internet și din alte surse. Investițiile pe piețele financiare sunt riscante și fiecare ar trebui să investească în funcție de propriile decizii. Eu sunt doar un amator care își împărtășește opiniile.

Citiți articolul complet gratuit?
Dă-i drumul 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Dați articolul mai departe sau păstrați-l pentru mai târziu.