S&P 500 ^GSPC 5,305.09 +0.01%
Nvidia NVDA $1,137.75 +6.86%
Tesla TSLA $176.16 -1.72%
Alphabet GOOG $177.53 +0.68%
Apple AAPL $191.04 +0.56%
Microsoft MSFT $429.22 -0.22%
Amazon AMZN $181.04 +0.16%
Meta META $477.62 -0.13%

Анализ на Orsted: зеленият любимец на инвеститорите в енергия

Teodor Aleksandrov
13. 4. 2023
1 min read

Зелената енергия е една от най-актуалните теми днес. Оерстед често се споменава във връзка с този сектор. Къде се намира този гигант и какво можем да очакваме от него?

Orsted $ORSTED е датска енергийна компания, основана през 1983 г. Тя е една от водещите световни компании в областта на преноса и разпределението на електроенергия и предоставянето на енергийни решения.

Компанията се фокусира върху четири ключови области:

Пренос и разпределение на електроенергия - Orsted притежава и управлява обширни мрежи за пренос и разпределение на електроенергия в Дания и Швеция. Тя е една от водещите компании в света в тази област.

Възобновяеми енергийни източници - Oersted инвестира и управлява офшорни и наземни вятърни паркове. Тя е един от най-големите оператори на офшорни вятърни паркове в света.

Решения за клиенти - Oersted предлага цялостни енергийни решения за домове, предприятия и обществени организации. Фокусира се основно върху децентрализираната и устойчива енергия.

Продажби на енергия - Oersted доставя електроенергия и газ на повече от 1 милион домакинства и предприятия в Дания, Швеция и Германия.

Oersted е много успешна и утвърдена компания с дългогодишни традиции. Тя е технологичен лидер в бранша и пионер в областта на зелената енергия. Тя има стабилна рентабилност, нарастващи приходи и е нискорискова инвестиция. Акциите на Oersted се търгуват на Копенхагенската фондова борса.

Сектор

Oersted работи в енергийния сектор, който в момента е в процес на сериозна трансформация. Все повече се преминава към възобновяеми енергийни източници като вятърна и слънчева енергия с цел намаляване на емисиите на парникови газове и постигане на устойчивост. Това се отразява на традиционните изкопаеми горива като въглища и газ и на големите интегрирани енергийни компании, които отдавна зависят от тези горива.

Oersted се е подготвила добре за тази трансформация и през последните години е инвестирала значителни средства във възобновяеми енергийни източници, особено в офшорни вятърни централи. Днес тя е един от световните лидери в областта на офшорната вятърна енергия. В резултат на това компанията е добре позиционирана, за да се възползва от дългосрочния растеж на този сектор.

Енергийният сектор е изправен пред огромни предизвикателства, но и пред възможности в областта на устойчивостта и иновациите. Компаниите, които могат да реагират на тези промени своевременно, ще имат големи перспективи за успех. И точно това направи Oersted, превръщайки се от традиционен енергиен играч в световен лидер в областта на офшорната вятърна енергия.

https://www.youtube.com/watch?v=9VAJDMyhevA

Конкуренция

Vestas Wind Systems - Vestas е световен лидер в областта на вятърната енергия и вятърните паркове. Подобно на Oersted, той е силно фокусиран върху офшорната вятърна енергия и се конкурира основно в доставката на вятърни турбини за офшорни вятърни паркове.

Siemens Gamesa- Siemens Gamesa е друг голям производител на вятърни турбини и един от основните доставчици на Oersted. По този начин двете дружества се конкурират и по отношение на доставките на технологии. Siemens Gamesa обаче има и собствени проекти за възобновяема енергия, включително офшорни вятърни инсталации.

RWE - Германската енергийна компания RWE е един от най-големите оператори на офшорни вятърни паркове в Европа. Подобно на Oersted, тя управлява и развива собствени офшорни вятърни паркове и следователно е пряк конкурент.

Други големи интегрирани енергийни компании, инвестиращи във възобновяеми енергийни източници, като E.ON, Engie, Enel и Iberdrola, също са конкуренти.

Настояща ситуация

Резултатите на ORSTED са в рязък контраст с тези на индекса S&P 500 Global Clean Energy, който е нараснал с 11 % за годината. Интересно е, че Orsted е на осмо място по големина в този индекс.

От друга страна, поне P/E от 17,6x не е висок. То е дори по-ниско от 22x за индекса S&P 500 и също така по-ниско от 20x за сектора на комуналните услуги. Друг показател, който Orsted съобщава, са брутните инвестиции. За цялата година те възлизат на 37,4 млрд. датски крони, което всъщност е по-малко от прогнозираните 43 млрд. датски крони.

През 2022 г. се наблюдава почти двойно увеличение на дългосрочния дълг до над 60 млрд. датски крони, което се откроява при разглеждане на цифрите. Дори и това обаче в никакъв случай не е червен флаг за компанията. Съотношението на дългосрочния дълг към активите е под 0,2х, а съотношението на дългосрочния дълг към собствения капитал също е на много приемливото ниво от 0,6х. Коефициентът на лихвено покритие също е близо 4 пъти, което показва достатъчна ликвидност за изплащане на лихвените задължения въпреки увеличения дълг.

Някои други съотношения и множители обаче са по-високи от тези на конкурентите. Като се има предвид потенциалът за разширяване на вятърната енергия, тази премия е оправдана.

Очакван размер на пазара на вятърна енергия. Източник:

Orsted със сигурност е нестабилна компания. Начинът, по който компанията функционира, осигурява значителна неравномерност на резултатите, което придава на компанията променлив характер във времето. За съжаление, това не означава, че възвръщаемостта за 2 години е добра.

Перспективите за офшорната вятърна енергия сега са доста високи, особено в резултат на реакцията на руската инвазия в Украйна, която създаде проблеми с по-нататъшния достъп до руски нефт и газ. Вятърната енергия (особено офшорната) е един от основните начини за справяне с недостига на енергия в Русия.

В резултат на гореизложеното търсенето на офшорна вятърна енергия се ускори значително, като се очаква годишното строителство да надхвърли 20 GW до 2030 г. и повече от 30 GW между 2030 и 2035 г. Това означава, че през следващото десетилетие инсталираният глобален капацитет за офшорна вятърна енергия ще нараства с повече от 20 % годишно.

Вятърната енергетика беше значително засегната от проблемите с доставките на материали и персонала, свързани с COVID, търговската война, инфлацията и значителните тарифни проблеми. Условията за офшорната вятърна индустрия се променят драстично към по-добро.

Пазарът все още не е възприел глобалния мащаб на предстоящия бизнес с офшорна вятърна енергия. Орстед е в добра позиция да затвърди позицията си на голяма световна компания. Разбира се, в момента на пазарите има много притеснения, което може да означава още по-привлекателни възможности за навлизане на инвеститори, които обръщат внимание на електрификацията на енергийния сектор, но мисля, че Orsted заслужава да бъде в списъка за наблюдение на инвеститорите, които се интересуват от това да се възползват от големите промени в енергетиката, които се случват в момента.

Отказ от отговорност: Това по никакъв начин не е инвестиционна препоръка. То е единствено мое обобщение и анализ, основани на данни от интернет и други източници. Инвестирането на финансовите пазари е рисково и всеки трябва да инвестира въз основа на собствените си решения. Аз съм просто аматьор, който споделя мнението си.

Прочетете цялата статия безплатно?
Продължете 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.