S&P 500 ^GSPC 5,267.84 -0.74%
Nvidia NVDA $1,037.99 +9.32%
Tesla TSLA $173.74 -3.54%
Apple AAPL $186.88 -2.11%
Alphabet GOOG $175.06 -1.65%
Amazon AMZN $181.05 -1.14%
Microsoft MSFT $427.00 -0.82%
Meta META $465.78 -0.43%

Analiza družbe Orsted: zeleni ljubljenec vlagateljev v energijo

Željko Kos
13. 4. 2023
6 min read

Zelena energija je ena od najbolj aktualnih tem današnjega časa. Oersted se pogosto omenja v povezavi s tem sektorjem. Kje je ta velikan in kaj lahko od njega pričakujemo?

Orsted $ORSTED je dansko energetsko podjetje, ustanovljeno leta 1983. Je eno vodilnih svetovnih podjetij na področju prenosa in distribucije električne energije ter zagotavljanja energetskih rešitev.

Podjetje se osredotoča na štiri ključna področja:

Prenos in distribucija električne energije - Oersted ima v lasti in upravlja obsežna omrežja za prenos in distribucijo električne energije na Danskem in Švedskem. Na tem področju je eno od vodilnih podjetij na svetu.

Obnovljivi viri energije - Oersted vlaga v vetrne elektrarne na morju in na kopnem ter jih upravlja. Je eden največjih upravljavcev vetrnih elektrarn na morju na svetu.

Rešitve za stranke - Oersted ponuja celovite energetske rešitve za domove, podjetja in javne ustanove. Osredotoča se predvsem na decentralizirano in trajnostno energijo.

Prodaja energije - Oersted dobavlja električno energijo in plin več kot milijonu gospodinjstev in podjetij na Danskem, Švedskem in v Nemčiji.

Oersted je zelo uspešno in uveljavljeno podjetje z dolgoletno tradicijo. Je tehnološko vodilno podjetje v panogi in pionir na področju zelene energije. Ima stabilno dobičkonosnost, rastoče prihodke in je naložba z nizkim tveganjem. Z delnicami podjetja Oersted se trguje na borzi v Københavnu.

Sektor

Podjetje Oersted deluje v energetskem sektorju, ki se trenutno močno spreminja. Vedno bolj se usmerja k obnovljivim virom energije, kot sta veter in sonce, da bi zmanjšali emisije toplogrednih plinov in dosegli trajnost. To vpliva na tradicionalna fosilna goriva, kot sta premog in plin, ter na velika integrirana energetska podjetja, ki so bila dolgo odvisna od teh goriv.

Podjetje Oersted se je na to preoblikovanje dobro pripravilo in je v zadnjih letih veliko vlagalo v obnovljive vire energije, zlasti v vetrne elektrarne na morju. Danes je eden od vodilnih svetovnih proizvajalcev vetrne energije na morju. Zato je podjetje v dobrem položaju, da izkoristi dolgoročno rast tega sektorja.

Energetski sektor se sooča z velikimi izzivi, a tudi s priložnostmi na področju trajnosti in inovacij. Podjetja, ki se bodo lahko pravočasno odzvala na te spremembe, bodo imela velike možnosti za uspeh. In prav to je storil Oersted, ki se je iz tradicionalnega energetskega akterja prelevil v vodilnega svetovnega akterja na področju vetrne energije na morju.

https://www.youtube.com/watch?v=9VAJDMyhevA

Konkurenca

Vestas Wind Systems - Vestas je vodilni svetovni proizvajalec vetrne energije in vetrnih elektrarn. Tako kot podjetje Oersted se močno osredotoča na vetrno energijo na morju in konkurira predvsem pri dobavi vetrnih turbin za vetrne elektrarne na morju.

Siemens Gamesa- Siemens Gamesa je še en velik proizvajalec vetrnih turbin in eden glavnih dobaviteljev podjetja Oersted. Podjetji torej tekmujeta tudi na področju dobaviteljev tehnologije. Vendar ima Siemens Gamesa tudi lastne projekte na področju obnovljivih virov energije, vključno z vetrnimi elektrarnami na morju.

RWE - nemško energetsko podjetje RWE je eden največjih upravljavcev vetrnih elektrarn na morju v Evropi. Podobno kot podjetje Oersted upravlja in razvija lastne vetrne elektrarne na morju in je zato neposredni konkurent.

Konkurenti so tudi druga velika integrirana energetska podjetja, ki vlagajo v obnovljive vire energije, kot so E.ON, Engie, Enel in Iberdrola.

Trenutni položaj

Uspešnost družbe ORSTED je v popolnem nasprotju z uspešnostjo indeksa S&P 500 Global Clean Energy Index, ki se je v tem letu povečal za 11 %. Zanimivo je, da je družba Orsted na osmem mestu v tem indeksu.

Po drugi strani pa vsaj P/E, ki znaša 17,6-kratnik, ni visok. Je celo nižji od 22-kratnika za indeks S&P 500 in tudi nižji od 20-kratnika za sektor gospodarskih javnih služb. Še en podatek, ki ga navaja Orsted, so bruto naložbe. V celotnem letu so znašale 37,4 milijarde DKK, kar je dejansko manj od napovedanih 43 milijard DKK.

Dolgoročni dolg se je do leta 2022 skoraj podvojil, in sicer na več kot 60 milijard DKK, kar izstopa pri pregledu njegovih številk. Vendar tudi to nikakor ni rdeča zastava za podjetje. Razmerje med dolgoročnim dolgom in sredstvi je pod 0,2-kratnikom, prav tako je razmerje med dolgoročnim dolgom in lastniškim kapitalom na zelo sprejemljivi ravni 0,6-kratnika. Tudi količnik pokritosti obresti je skoraj 4-kraten, kar kaže na zadostno likvidnost za plačevanje obrestnih obveznosti kljub povečanemu dolgu.

Vendar so nekateri drugi kazalniki in mnogokratniki višji od kazalnikov in mnogokratnikov konkurentov. Glede na potencial za širitev vetrne energije je ta premija upravičena.

Pričakovana velikost trga vetrne energije. Vir:

Orsted je vsekakor nestanovitno podjetje. Način poslovanja podjetja zagotavlja, da so rezultati precej neenakomerni, zaradi česar je podjetje sčasoma nestanovitno. Žal to ne pomeni, da so bili dvoletni donosi dobri.

Napovedi za vetrne elektrarne na morju so zdaj precej visoke, zlasti zaradi odziva na rusko invazijo na Ukrajino, ki je povzročila težave pri nadaljnjem dostopu do ruske nafte in plina. Vetrna energija (zlasti na morju) je eden glavnih načinov za reševanje pomanjkanja energije v Rusiji.

Zaradi navedenega se je povpraševanje po vetrni energiji na morju močno povečalo, saj naj bi letna izgradnja do leta 2030 presegla 20 GW, med letoma 2030 in 2035 pa več kot 30 GW. To pomeni, da se bo v naslednjem desetletju inštalirana globalna zmogljivost vetrnih elektrarn na morju letno povečala za več kot 20 %.

Na panogo vetrne energije so pomembno vplivali dobava materiala in kadrovske težave, povezane s COVID, trgovinska vojna, inflacija in znatna tarifna vprašanja. Pogoji za vetrno industrijo na morju se dramatično spreminjajo na bolje.

Trg še ni absorbiral globalnega obsega prihajajočega posla z vetrnimi elektrarnami na morju. Orsted je v dobrem položaju, da okrepi svoj položaj velikega svetovnega podjetja. Seveda je na trgih trenutno veliko skrbi, kar lahko pomeni še bolj privlačne vstopne priložnosti za vlagatelje, ki so pozorni na elektrifikacijo energetskega sektorja, vendar menim, da si podjetje Orsted zasluži biti na seznamu opazovalcev, ki želijo izkoristiti velike energetske spremembe, ki se zdaj dogajajo.

Izjava o omejitvi odgovornosti: To nikakor ni naložbeno priporočilo. Gre zgolj za moj povzetek in analizo, ki temelji na podatkih iz interneta in drugih virov. Naložbe na finančnih trgih so tvegane in vsak naj vlaga na podlagi lastnih odločitev. Sem le amater, ki deli svoja mnenja.

Preberite celoten članek brezplačno?
Pojdi naprej 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.