S&P 500 ^GSPC 5,304.72 +0.70%
Tesla TSLA $179.24 +3.17%
Meta META $478.22 +2.67%
Nvidia NVDA $1,064.69 +2.57%
Apple AAPL $189.98 +1.66%
Microsoft MSFT $430.16 +0.74%
Alphabet GOOG $176.33 +0.73%
Amazon AMZN $180.75 -0.17%

Този търговец е постигнал поскъпване от 2 700% през последните 2 години. Сега той разкрива 3-те индикатора, които са му…

Teodor Aleksandrov
14. 4. 2023
1 min read

Едуардо Брисено преживява тежкото пътуване от Венецуела до САЩ, където става успешен трейдър. Започва с 28 000 долара и за 2 години печели над 788 000 долара, което представлява възвръщаемост от 2 716%. Успехът му се основава на внимателно обмислена стратегия, фокусирана върху малки компании, която той разработва въз основа на задълбочени пазарни познания и технически анализ. Нека да разгледаме.

Едуардо Брикено

35-годишният Едуардо Брикено става трейдър на пълен работен ден малко след като пристига в САЩ през 2017 г. Решението е взето, след като е избягал от Венецуела и не е имал ясни начини за получаване на доходи. Въпреки че имал известен опит и познания за фондовия пазар, те не били достатъчни, за да стане успешен търговец. Освен това посещава курсове по търговия и инвестиране от образователна институция и онлайн програма. Но никакво образование не можело да го подготви за стреса на борсовия търговец, който не можел да си позволи да губи залозите си.

В началото това било най-лошото решение, което някога е вземал. Брисено изчислява, че е загубил около 8000 долара от така необходимите му спестявания. Но той упорства, дори с цената на това да живее от заеми от приятели и семейство, докато постепенно започва да усъвършенства уменията си за търговия.

Една от най-големите промени, която според Брисено е била ключова за успеха му, е промяната в начина на мислене. Той престава да се опитва да печели пари на фондовата борса и се съсредоточава върху техниката на търговия. Това му позволило да се отдели от емоциите си и да се придържа към изпълнението на сделките въз основа на своите настройки.

Въз основа на изявлението той започва през октомври 2020 г. с 28 000 долара в брокерска сметка в Cobra. Балансът в тази сметка се увеличил до 40 392,42 долара, докато не я закрил през декември 2020 г. След това през януари 2021 г. той открива нова сметка в Cobra под името LLC и прехвърля 40 000 USD. Данните показват, че през 2021 г. и 2022 г. той е изтеглил 437 195,72 USD. В един момент през октомври 2022 г. той добавя 45 000 USD към сметката. През април 2021 г. той открива и сметка Guardian под същото LLC и внася 35 000 USD. Тази сметка показва, че той е изтеглил общо 457 319 USD от 2021 г. до момента. През ноември и декември 2021 г. той е добавил 11 000 и 10 000 USD към сметката.

Брисено заяви, че всички допълнителни пари, прехвърлени в сметките след първоначалния депозит от 28 000 долара, са от печалбите му от бизнеса. Въз основа на първоначалната сума и отчитайки общите тегления от 788 551 USD, той е спечелил 2 716,3% от октомври 2020 г. до февруари 2023 г.

Брисено има канал в YouTube, който е предимно на испански език, където споделя съдържание за търговия. Той също така продава онлайн курсове. Резултатите му са описани като необичайни и изключителни от Норман Задех, бивш професор по математика, който всяка година е домакин на първенството по инвестиране в САЩ. Но Заде предупреждава срещу този тип подход, като отбелязва, че повече трейдъри в крайна сметка губят всичко, опитвайки се да направят това, което е направил Брисено.

Брикено прилага широк набор от стратегии, които е събрал от своето обучение и личен опит. Заедно те създават конфигурация, която се състои от фундаментални данни, технически аспекти, разбиране на моделите на търговия и управление на риска. Той се придържа специално към търговията с акции с малка пазарна капитализация и импулсни акции, тъй като е най-добре запознат с тях и познава моделите им на движение. Въз основа на това той използва три основни индикатора, които му помагат в сделките.

Индикатори

Опитва се да запази индикаторите възможно най-опростени, така че те да бъдат отправни точки, а не да засенчват теориите и другите променливи, които търгува. Това е така, защото графиката забавя информацията и не дава контекст защо цената се движи в определена посока. Въпреки това, ако Брисено държи позиция, индикаторът може да сигнализира, че ценовото действие се движи срещу неговата теория или да му каже кой има контрол - продавачът или купувачът.

Най-подходящият индикатор, който той следи в дните с голям обем, е среднопретеглената цена на обема (VWAP), която показва средната цена на акциите, коригирана спрямо обема на търговията. За Брисено, когато спот цената е над линията на VWAP, това е знак, че купувачите имат контрол. За разлика от това, когато цената падне под VWAP, това е знак, че средният търговец, който е купил акцията, сега е под вода и продавачите имат контрол, каза той.

Ако цената на акциите се движи близо до и над VWAP, той я използва като добра входна точка за дълга позиция. Но ако цената е с повече от 10% над VWAP, това е знак, че може да е свръхдоза и има склонност да продава. Целта му е да остане близо до средната стойност, за да избегне преследването на акцията.
Различните видове търговци ще използват VWAP по различни причини. Например, контрарианците или трейдърите, които търгуват с възвръщаемост на средната стойност, ще търсят спот цена, която е по-далеч от VWAP, като индикация за потенциално обръщане или корекция.
Една от последните му сделки, при която VWAP е била полезна, е симпатична игра. C3.ai $AI+0.4% се възстанови през последната седмица на март и преодоля съпротивата си около 30,92 USD. Брисено искаше да търгува с Guardforce AI (GFAI), микрофлоутна акция на AI, която обикновено би избягвал поради малкия размер на флуута и липсата на ликвидност. Затова той компенсира, като заложи на много малка позиция, за да запази управлението на риска си непокътнато.

На 3 април той влезе в дълга позиция в GFAI, след като тя стана волатилна и проби предпазарния си връх от 10,30 USD малко след отварянето на пазара. През целия ден цената се задържа над VWAP, което му позволи да излезе и да влезе отново в позицията си с известна убеденост. Според екранна снимка на брокерската му сметка той е блокирал печалба от над 3800 долара от сделката.

С други думи, той търгува с множество променливи, които ще бъдат различни за всеки трейдър. В горния сценарий той е търгувал с "горещия" сектор, който е бил изкуственият интелект. Той е взел предвид плаващата акция и нейния обем, за да коригира рисковата си експозиция.

Така нареченото "четене на лентата" е друга важна част от неговия процес. Това е термин, който е получил името си от началото на 60-те години на XIX в., когато дневните трейдъри са следвали телеграфните линии, които са предавали данни за акциите в реално време на лента.

Тази информация в крайна сметка се дигитализира, когато за търговията се използват компютри. Това не е индикатор, който се поставя в графиката. Но той я съхранява на екрана и я използва за други актуализирани данни.

По-конкретно, той проследява времето и канала за продажба, който показва борсовите транзакции, включително датата, цената, обема, вида на търговията и скоростта, с която се изпълняват поръчките. За разлика от графиката, той е индикатор с по-малко забавяне, тъй като показва транзакции в реално време.

"Това е най-важният инструмент за всички трейдъри и вероятно е един от инструментите, които използвам най-много", каза Брисено.

Когато транзакциите бързо станат зелени, това е знак, че цената се покачва с инерция. Ако е дълъг в този момент, той ще заключи част от печалбите, вместо да продължи да се движи по ралито в пълна позиция, защото то може да се коригира с течение на времето. Той прави същото, когато е в къса позиция, когато позицията стане червена, което показва натиск от продажби.

Друг индикатор, който той използва, за да определи къде може да се намират ключови линии на подкрепа и съпротива (или ценови под и таван), е графиката на ниво 2. Тя показва лимитираните поръчки, които са били въведени в определени ценови точки. Поръчките за покупка са посочени в колоната "bid", а поръчките за продажба - в колоната "ask". Той отбеляза, че ценовите точки, при които има големи размери на поръчките от страна на "търсенето", могат да послужат като ранен индикатор за потенциални точки на съпротива. Ценовите точки с големи поръчки в страната на "предлагането" биха могли да са индикация, че в тази област има потенциална подкрепа. Тъй като тази графика се преглежда от други търговци, тя може да се превърне в самоизпълняващо се пророчество, че много търговци действат на тези ценови точки. Възможно е обаче да има скрити поръчки "bid", които не са показани в тази таблица, отбеляза той

Като цяло управлението на риска остава ключова част от неговата стратегия. Без значение колко индикатора наблюдава, ако има катализатор, акцията може да се движи толкова бързо, че няма да има достатъчно време, а понякога и ликвидност, за да излезе от позицията, отбеляза той.

  • Имаме ли търговци тук? Как се справяте? 🤔

Моля, обърнете внимание, че това не е финансов съвет.


Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.