S&P 500 ^GSPC 5,308.13 +0.09%
Nvidia NVDA $947.80 +2.49%
Tesla TSLA $174.95 -1.41%
Microsoft MSFT $425.34 +1.22%
Alphabet GOOG $178.46 +0.66%
Meta META $468.84 -0.65%
Amazon AMZN $183.54 -0.63%
Apple AAPL $191.04 +0.62%

Ez a kereskedő az elmúlt 2 évben 2 700%-os értéknövekedést ért el. Most feltárja azt a 3 mutatót, amelyek segítettek…

Bandi Császár
14. 4. 2023
9 min read

Eduardo Briceno túlélte a nehéz utat Venezuelából az Egyesült Államokba, ahol sikeres daytrader lett. 28 000 dollárral kezdte, és 2 év alatt 788 000 dollárt keresett, ami 2716%-os hozamot jelent. Sikerét egy gondosan átgondolt, kis cégekre összpontosító stratégiára alapozta, amelyet mély piaci ismeretek és technikai elemzés alapján alakított ki. Nézzük csak meg.

Eduardo Briceno

A 35 éves Eduardo Briceno nem sokkal azután lett főállású daytrader, hogy 2017-ben megérkezett az Egyesült Államokba. Ezt a döntést azután hozta meg, hogy elmenekült Venezuelából, és nem volt egyértelmű jövedelemszerzési lehetősége. Bár volt némi tapasztalata és ismerete a tőzsdéről, ez nem volt elég ahhoz, hogy sikeres kereskedővé váljon. Kereskedési és befektetési tanfolyamokat is elvégzett egy oktatási intézményben és egy online programban. De semmilyen oktatás nem tudta felkészíteni őt arra a stresszre, amit egy olyan tőzsdei kereskedő jelent, aki nem engedheti meg magának, hogy elveszítse a tétjeit.

Eleinte ez volt élete legrosszabb döntése. Briceno becslése szerint körülbelül 8000 dollárt veszített el a nagyon is szükséges megtakarításaiból. De kitartott, még a barátoktól és a családtól kapott kölcsönök árán is, amíg fokozatosan elkezdte csiszolni a kereskedési képességeit.

Az egyik legnagyobb változás, amely Briceno szerint kulcsfontosságú volt a sikeréhez, a gondolkodásmód megváltoztatása volt. Nem próbált többé pénzt keresni a tőzsdén, és a kereskedési technikára kezdett összpontosítani. Ez lehetővé tette számára, hogy elszakadjon az érzelmeitől, és ragaszkodjon a beállításai alapján végrehajtott kereskedésekhez.

A kimutatás alapján 2020 októberében kezdett 28 000 dollárral egy Cobra brókerszámlán. A számla egyenlege 40 392,42 dollárra nőtt, amíg 2020 decemberében le nem zárta azt. Ezután 2021 januárjában új Cobra-számlát nyitott az LLC alatt, és átutalt 40 000 dollárt. A nyilvántartás szerint 2021 és 2022 folyamán 437 195,72 dollárt vett fel. Egy alkalommal, 2022 októberében 45 000 dollárt tett hozzá a számlához. 2021 áprilisában ugyanezen LLC alatt egy Guardian-számlát is nyitott, és 35 000 dollárt helyezett el. Ez a számla azt mutatja, hogy 2021-től napjainkig összesen 457 319 $-t vett fel. 2021 novemberében és decemberében 11 000 és 10 000 dollárt tett hozzá a számlához.

Briceno azt mondta, hogy minden további pénz, amelyet a kezdeti 28 000 dolláros befizetés után a számlákra utaltak, az üzleti nyereségéből származott. A kezdeti összeg alapján, és figyelembe véve a 788 551 dollárnyi teljes kivonást, 2020 októberétől 2023 februárjáig 2 716,3%-ot keresett.

Briceno rendelkezik egy elsősorban spanyol nyelvű YouTube-csatornával, ahol kereskedési tartalmakat oszt meg. Emellett online tanfolyamokat is árul. Eredményeit Norman Zadeh, egy volt matematikaprofesszor, aki minden évben házigazdája az Egyesült Államok Befektetési Bajnokságának, szokatlannak és kiemelkedőnek nevezte. Zadeh azonban óva intett az ilyen típusú megközelítéstől, megjegyezve, hogy több kereskedő végül mindent elveszít, ha azt próbálja megtenni, amit Briceno tett.

Briceno a stratégiák széles skáláját alkalmazza, amelyeket a képzéséből és személyes tapasztalataiból állított össze. Ezek együtt alkotnak egy olyan felállást, amely fundamentumokból, technikai szempontokból, a kereskedési minták megértéséből és kockázatkezelésből áll. Kifejezetten ragaszkodik a kis kapitalizációjú és momentum részvényekkel való kereskedéshez, mert ezeket ismeri a legjobban, és ismeri a mozgásmintáikat. Ez alapján három fő indikátort használ, hogy segítse őt a kereskedéseiben.

Indikátorok

Igyekszik az indikátorokat a lehető legegyszerűbbre fogalmazni, hogy azok inkább referenciapontok legyenek, mintsem háttérbe szorítsák az elméleteket és az egyéb változókat, amelyekkel kereskedik. Ez azért van így, mert a grafikon késlelteti az információt, és nem ad kontextust arra vonatkozóan, hogy az ár miért mozog egy bizonyos irányba. Ha azonban Briceno pozíciót tart, a mutató jelezheti, hogy az ármozgás az elmélete ellen mozog, vagy megmondhatja neki, hogy ki irányít, az eladó vagy a vevő.

A leglényegesebb mutató, amelyet a nagy forgalmú napokon követ, a volumennel súlyozott átlagár (VWAP), amely egy részvény átlagos kereskedési árát mutatja a kereskedési volumennel korrigálva. Briceno számára, ha az azonnali ár a VWAP vonal felett van, az annak a jele, hogy a vevők irányítanak. Ezzel szemben, amikor az ár a VWAP alá esik, az annak a jele, hogy az átlagos kereskedő, aki megvásárolta a részvényt, most víz alatt van, és az eladók irányítanak - mondta.

Ha a részvény árfolyama a VWAP közelébe vagy fölé tart, azt jó belépési pontként használja egy vételi pozícióhoz. Ha azonban az árfolyam több mint 10%-kal a VWAP felett van, az annak a jele, hogy túlterhelt lehet, és hajlamos az eladásra. A célja az, hogy az átlag közelében maradjon, hogy elkerülje a részvény üldözését.
A különböző típusú kereskedők különböző okokból használják a VWAP-ot. Például egy contrarian vagy mean reversion kereskedő a VWAP-tól távolabb eső spot árat keresi, mint egy lehetséges fordulat vagy korrekció jelét.
Az egyik legutóbbi kereskedése, amelyben a VWAP hasznos volt, egy szimpátiajáték volt. AC3.ai $AI+0.5% március utolsó hetében talpra állt, és áttörte a 30,92 $ körüli ellenállását. Briceno a Guardforce AI (GFAI), egy micro float AI részvényt akart kereskedni, amelyet általában kerülne a kis tőzsdei forgalom és a likviditás hiánya miatt. Ezért egy nagyon kis pozícióval kompenzált, hogy a kockázatkezelése érintetlen maradjon.

Április 3-án hosszú pozíciót kötött a GFAI-ban, miután az volatilissá vált, és nem sokkal a piacnyitás után áttörte a 10,30 dolláros, piac előtti csúcsát. A nap folyamán az árfolyam a VWAP felett tartotta magát, ami lehetővé tette számára, hogy kiszálljon, és némi meggyőződéssel újra belépjen a pozíciójába. A brókerszámlájáról készült képernyőfotó szerint több mint 3800 dollárnyi nyereséget zárolt a kereskedésből.

Más szóval, több változóval kereskedik, amelyek minden kereskedő számára eltérőek lesznek. A fenti forgatókönyvben a "forró" szektorral kereskedett, ami az AI volt. Figyelembe vette a részvény tőzsdei forgalmát és a volumenét, hogy beállítsa a kockázati kitettségét.

Az úgynevezett "szalagolvasás" egy másik fontos része a folyamatának. Ez a kifejezés az 1860-as évek elejéről kapta a nevét, amikor a daytraderek követték a távíróvonalakat, amelyek valós idejű részvényadatokat továbbítottak szalagra.

Ezek az információk végül digitalizálódtak, amikor a kereskedésben számítógépeket használtak. Ez nem egy olyan indikátor, amelyet egy grafikonon helyeznek el. De a képernyőn tartja, és más frissített adatokhoz használja.

Konkrétan nyomon követi az időt és egy eladási csatornát, amely a részvénytranzakciókat mutatja, beleértve a dátumot, az árat, a mennyiséget, a kereskedés típusát és a megbízások végrehajtásának sebességét. A grafikonnal ellentétben ez egy kevésbé késleltetett mutató, mivel élő tranzakciókat mutat.

"Ez a legfontosabb eszköz minden kereskedő számára, és valószínűleg ez az egyik olyan eszköz, amelyet én is a legtöbbet használok" - mondta Briceno.

Amikor a tranzakciók gyorsan zöldre váltanak, az azt jelzi, hogy az ár lendületesen emelkedik. Ha ezen a ponton long, akkor inkább rögzít némi nyereséget, minthogy teljes pozícióban folytassa a rallyt, mert az idővel korrigálhat. Ugyanígy jár el, ha rövid pozícióban van, amikor a pozíció pirosra vált, ami eladási nyomást jelez.

Egy másik indikátor, amelyet arra használ, hogy meghatározza, hol lehetnek a kulcsfontosságú támasz- és ellenállási vonalak (vagy az árfolyam alsó és felső határa), a Level 2 diagram. Ez mutatja a bizonyos árpontokon beadott limitmegbízásokat. A vételi megbízások az "bid" oszlopban, az eladási megbízások pedig az "ask" oszlopban szerepelnek. Azok az árpontok, amelyeknél a "keresleti" oldalon nagy mennyiségű megbízás van, a potenciális ellenállási pontok korai jelzőjeként működhetnek - jegyezte meg. Azok az árpontok, ahol a "licit" oldalon nagy mennyiségű megbízás van, azt jelezhetik, hogy ezen a területen potenciális támasz van. Mivel ezt a grafikont más kereskedők is áttekintik, önbeteljesítő jóslattá válhat, hogy sok kereskedő cselekszik ezeken az árpontokon. Azonban lehetnek rejtett ajánlati megbízások, amelyek nem jelennek meg ebben a táblázatban, jegyezte meg

Összességében a kockázatkezelés továbbra is stratégiájának kulcsfontosságú része. Nem számít, hogy hány mutatót figyel, ha van egy katalizátor, egy részvény olyan gyorsan mozoghat, hogy nem lesz elég ideje és néha likviditása a pozícióból való kilépésre - jegyezte meg.

  • Vannak itt kereskedők? Hogy álltok? 🤔

Kérjük, vegye figyelembe, hogy ez nem pénzügyi tanácsadás.


Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.