S&P 500 ^GSPC 5,266.95 -0.74%
Meta META $474.36 -1.16%
Nvidia NVDA $1,148.25 +0.81%
Alphabet GOOG $177.40 -0.35%
Tesla TSLA $176.19 -0.32%
Microsoft MSFT $429.17 -0.27%
Apple AAPL $190.29 +0.16%
Amazon AMZN $182.02 -0.07%

Ta trgovec je v zadnjih dveh letih dosegel 2 700-odstotno rast vrednosti. Zdaj razkriva 3 kazalnike, ki so mu pri tem…

Mladen Rudonja
14. 4. 2023
8 min read

Eduardo Briceno je preživel težko pot iz Venezuele v ZDA, kjer je postal uspešen dnevni trgovec. Začel je z 28.000 dolarji in v dveh letih zaslužil več kot 788.000 dolarjev, kar pomeni 2.716-odstotni donos. Njegov uspeh temelji na skrbno premišljeni strategiji, osredotočeni na majhna podjetja, ki jo je zasnoval na podlagi poglobljenega poznavanja trga in tehnične analize. Oglejmo si jo.

Eduardo Briceno

35-letni Eduardo Briceno je kmalu po prihodu v ZDA leta 2017 postal dnevni trgovec s polnim delovnim časom. To je bila odločitev, ki jo je sprejel, potem ko je pobegnil iz Venezuele in ni imel jasnega načina za pridobivanje dohodka. Čeprav je imel nekaj izkušenj in razumevanja borznega trga, to ni bilo dovolj, da bi postal uspešen trgovec. Zato se je udeležil tudi tečajev trgovanja in investiranja v izobraževalni ustanovi in spletnega programa. Vendar ga nobeno izobraževanje ni moglo pripraviti na stres borznega trgovca, ki si ne more privoščiti izgube svojih stav.

Sprva je bila to najslabša odločitev, ki jo je kdajkoli sprejel. Briceno ocenjuje, da je izgubil približno 8.000 dolarjev prepotrebnih prihrankov. Vendar je vztrajal, tudi na račun posojil prijateljev in družine, dokler ni postopoma začel izpopolnjevati svoje trgovalne spretnosti.

Briceno pravi, da je bila ena največjih sprememb, ki je bila ključna za njegov uspeh, sprememba miselnosti. Prenehal je poskušati zaslužiti denar na borzi in se začel osredotočati na tehniko trgovanja. To mu je omogočilo, da se je ločil od čustev in se držal izvajanja poslov na podlagi svojih nastavitev.

Na podlagi izjave je začel oktobra 2020 z 28.000 dolarji na borznoposredniškem računu Cobra. Stanje na tem računu se je povečalo na 40.392,42 USD, dokler ga ni decembra 2020 zaprl. Nato je januarja 2021 odprl nov račun Cobra v okviru družbe LLC in nanj prenesel 40.000 USD. Iz evidenc je razvidno, da je v letih 2021 in 2022 dvignil 437.195,72 USD. V nekem trenutku oktobra 2022 je na račun dodal 45.000 USD. Aprila 2021 je v okviru iste družbe LLC odprl tudi račun Guardian in nanj nakazal 35.000 USD. Iz tega računa je razvidno, da je od leta 2021 do danes skupaj dvignil 457.319 USD. Novembra in decembra 2021 je na račun dodal 11.000 in 10.000 USD.

Briceno je dejal, da je bil vsak dodaten denar, ki je bil na računa nakazan po začetnem pologu 28.000 USD, iz njegovega poslovnega dobička. Na podlagi začetnega zneska in ob upoštevanju skupnih izplačil v višini 788.551 USD je od oktobra 2020 do februarja 2023 zaslužil 2.716,3 %.

Briceno ima kanal na YouTubu, ki je večinoma v španščini in na katerem deli vsebine o trgovanju. Poleg tega se ukvarja tudi s spletno prodajo tečajev. Njegove rezultate je Norman Zadeh, nekdanji profesor matematike, ki vsako leto organizira ameriško prvenstvo v investiranju, opisal kot nenavadne in izjemne. Vendar je Zadeh posvaril pred tovrstnim pristopom in opozoril, da več trgovcev na koncu izgubi vse, če poskušajo narediti to, kar je naredil Briceno.

Briceno izvaja širok nabor strategij, ki jih je zbral na podlagi svojega usposabljanja in osebnih izkušenj. Skupaj ustvarijo postavitev, ki je sestavljena iz osnov, tehničnih vidikov, razumevanja vzorcev trgovanja in upravljanja tveganj. Posebej se drži trgovanja z delnicami z majhno tržno kapitalizacijo in delnicami z zagonom, saj jih najbolje pozna in pozna njihove vzorce gibanja. Na podlagi tega uporablja tri glavne kazalnike, ki mu pomagajo pri trgovanju.

Kazalniki

Poskuša ohraniti čim bolj preproste kazalnike, tako da so referenčne točke in ne zasenčijo teorij in drugih spremenljivk, s katerimi trguje. Graf namreč zakasnjuje informacije in ne zagotavlja konteksta, zakaj se cena giblje v določeni smeri. Če pa ima Briceno pozicijo, lahko kazalnik signalizira, da se gibanje cene giblje v nasprotju z njegovo teorijo, ali mu pove, kdo ima nadzor, prodajalec ali kupec.

Najpomembnejši kazalnik, ki ga spremlja v dneh z velikim obsegom trgovanja, je s količino tehtana povprečna cena (VWAP), ki kaže povprečno trgovalno ceno delnice, prilagojeno obsegu trgovanja. Ko je promptna cena nad črto VWAP, je to za Bricena znak, da imajo nadzor kupci. Nasprotno pa, ko cena pade pod VWAP, je to znak, da je povprečni trgovec, ki je kupil delnico, zdaj pod vodo in da imajo nadzor prodajalci, je dejal.

Če se cena delnice giblje blizu in nad VWAP, to uporabi kot dobro vstopno točko za dolgo pozicijo. Če pa je cena več kot 10 % nad VWAP, je to znak, da je morda prekomerno raztegnjena in se nagiba k prodaji. Njegov cilj je ostati blizu povprečja, da se izogne preganjanju delnice.
Različne vrste trgovcev bodo VWAP uporabljale iz različnih razlogov. Na primer, nasprotni trgovec ali trgovec s srednjo obratno vrednostjo bo iskal promptno ceno, ki je bolj oddaljena od VWAP, kot znak potencialnega preobrata ali popravka.
Eden od njegovih nedavnih poslov, pri katerem je bil VWAP v pomoč, je bil simpatični posel. C3.ai $AI-0.7% si je v zadnjem tednu marca opomogel in zlomil odpor okoli 30,92 USD. Briceno je želel trgovati z družbo Guardforce AI (GFAI), delnico AI, ki je v mikroobtoku in ki bi se ji običajno izognil zaradi majhnega obsega delnic v obtoku in pomanjkanja likvidnosti. Zato je kompenziral tako, da je stavil na zelo majhno pozicijo, da bi ohranil nedotaknjeno upravljanje tveganja.

Dne 3. aprila je vstopil v dolgo pozicijo v delnici GFAI, potem ko je ta postala volatilna in je kmalu po odprtju trga presegla predtržno najvišjo vrednost 10,30 USD. Ves dan se je cena držala nad VWAP, kar mu je omogočilo, da je izstopil in ponovno prepričljivo vstopil v pozicijo. Glede na posnetek zaslona njegovega borznoposredniškega računa je pri trgovanju ustvaril dobiček v višini več kot 3.800 USD.

Z drugimi besedami, trguje z več spremenljivkami, ki bodo za vsakega trgovca drugačne. V zgornjem scenariju je trgoval z "vročim" sektorjem, ki je bil umetna inteligenca. Pri prilagajanju izpostavljenosti tveganju je upošteval plavajočo vrednost delnice in njen obseg.

Tako imenovano "branje traku" je še en pomemben del njegovega postopka. Gre za izraz, ki je svoje ime dobil v zgodnjih šestdesetih letih 19. stoletja, ko so dnevni trgovci sledili telegrafskim linijam, ki so podatke o delnicah v realnem času prenašale na trak.

Te informacije so se sčasoma digitalizirale, ko so se za trgovanje začeli uporabljati računalniki. Ne gre za kazalnik, ki je nameščen v grafikonu. Vendar ga ohranja na zaslonu in ga uporablja za druge posodobljene podatke.

Natančneje, spremlja čas in prodajni kanal, ki prikazuje borzne transakcije, vključno z datumom, ceno, obsegom, vrsto posla in hitrostjo izvajanja naročil. V nasprotju z grafikonom je manj zakasneli kazalnik, saj prikazuje transakcije v živo.

"To je najpomembnejše orodje za vse trgovce in verjetno je eno od orodij, ki jih največ uporabljam," je dejal Briceno.

Ko transakcije hitro postanejo zelene, je to znak, da cena narašča z zagonom. Če je na tej točki dolg, bo zaklenil nekaj dobička, namesto da bi nadaljeval vožnjo po rallyju v polni poziciji, saj se lahko sčasoma popravi. Enako stori, če je v kratki poziciji, ko ta postane rdeča, kar kaže na prodajni pritisk.

Še en kazalnik, ki ga uporablja za ugotavljanje, kje se lahko nahajajo ključne linije podpore in upora (ali dno in strop cene), je graf ravni 2. Prikazuje limitna naročila, ki so bila vnesena pri določenih cenovnih točkah. Naročila za nakup so navedena v stolpcu "bid", naročila za prodajo pa v stolpcu "ask". Opozoril je, da so lahko cenovne točke, pri katerih je na strani "povpraševanja" veliko naročil, zgodnji pokazatelj potencialnih točk upora. Cenovne točke z velikimi naročili na strani "povpraševanja" bi lahko kazale, da je na tem območju potencialna podpora. Ker ta grafikon pregledujejo drugi trgovci, bi lahko postal samouresničujoča se prerokba, da veliko trgovcev deluje na teh cenovnih točkah. Vendar pa lahko obstajajo skrita naročila "bid", ki niso prikazana v tej tabeli, je opozoril

Na splošno ostaja upravljanje tveganj ključni del njegove strategije. Ne glede na to, koliko kazalnikov spremlja, se lahko delnica v primeru katalizatorja premakne tako hitro, da ne bo imel dovolj časa in včasih likvidnosti za izhod iz pozicije, je opozoril.

  • Ali imamo tukaj kakšne trgovce? Kako vam gre? 🤔

Upoštevajte, da to ni finančni nasvet.


Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.