S&P 500 ^GSPC 5,308.13 +0.09%
Nvidia NVDA $947.80 +2.49%
Tesla TSLA $174.95 -1.41%
Microsoft MSFT $425.34 +1.22%
Alphabet GOOG $178.46 +0.66%
Meta META $468.84 -0.65%
Amazon AMZN $183.54 -0.63%
Apple AAPL $191.04 +0.62%

Ste zagovornik pasivnega investiranja? Potem sta vam morda všeč ta dva ETF-ja.

Mladen Rudonja
14. 4. 2023
4 min read

Pasivno investiranje je v zadnjem času zelo priljubljeno. Navadnim ljudem namreč omogoča, da vlagajo brez zapletenega znanja in izkušenj. Zato si poglejmo, kako lahko ta metoda tudi nam ustvari dodaten dohodek.

Skladi ETF z dividendami postajajo vse bolj priljubljena izbira za vlagatelje, ki iščejo redne prihodke in morebitno povečanje vrednosti kapitala. V današnjem članku si bomo ogledali prednosti naložb v dividendne ETF-je in predstavili dva odlična sklada, ki prinašata dohodek: Schwab US Dividend Equity ETF in Vanguard International High Dividend Yield ETF.

Schwab US Dividend Equity ETF $SCHD-0.5%

Graf cene ETF-ja v zadnjih petih letih.

SCHD se osredotoča na ameriška podjetja z visokimi dividendnimi donosi in kakovostnimi temelji. Z donosnostjo 3,6 % in nizkim stroškovnim razmerjem 0,06 % je SCHD privlačna možnost za vlagatelje, ki iščejo dober dohodek iz dividend.

10 največjih deležev ETF.

Ena od glavnih prednosti sklada SCHD je njegova razpršenost med 103 delnicami iz različnih sektorjev. Deset največjih pozicij predstavlja 41,6 % sklada in vključuje velikane, kot so Microsoft, Apple, Johnson & Johnson ter Procter & Gamble. SCHD je bolj izpostavljen tehnologiji kot VYMI, kar je lahko privlačno za vlagatelje, ki želijo imeti večji delež v tem hitro rastočem sektorju.

SCHD je od ustanovitve leta 2011 dosegel povprečno letno uspešnost 13,8 %, kar kaže na dobro preteklo uspešnost. Ocena analitikov "drži" kaže, da je sklad lahko dobra izbira za dolgoročne vlagatelje.

Vanguard International High Dividend Yield ETF $VYMI-0.2%

Graf cene ETF v zadnjih petih letih.

VYMI je izredno raznolik sklad s 1 276 delnicami, ki se osredotoča na mednarodna podjetja z visokim dividendnim donosom. Z dividendnim donosom 4,5 % in nizkim stroškovnim razmerjem 0,22 % je sklad VYMI primeren za vlagatelje, ki iščejo redne prihodke in izpostavljenost mednarodnim trgom.

10 največjih deležev ETF

10 najpomembnejših pozicij predstavlja 14,4 % sredstev in vključuje podjetja, kot so Shell, Roche, Novartis, Toyota, Royal Bank of Canada, HSBC, BHP Group in Unilever. VYMI vlaga v podjetja po vsem svetu, kar vlagateljem omogoča geografsko razpršenost in potencialno manjšo korelacijo z ameriškim trgom.

VYMI je od ustanovitve dosegel letni donos 7,6 %, kar odraža dobro preteklo uspešnost sklada. Čeprav je ta donosnost nižja od donosnosti sklada SCHD, je treba upoštevati, da sklad VYMI zagotavlja višjo donosnost dividend in večjo mednarodno razpršenost, kar je lahko za nekatere vlagatelje prednostna naloga.

SCHD proti VYMI: kako izbrati

Pri izbiri med SCHD in VYMI je treba upoštevati posamezne naložbene cilje in preference. SCHD ponuja nižji dividendni donos, vendar višjo preteklo uspešnost in večjo izpostavljenost tehnologiji. To je lahko privlačno za vlagatelje, ki iščejo kombinacijo rasti in dohodka ter so raje bolj izpostavljeni ameriškim delnicam.

Po drugi strani pa VYMI zagotavlja višji dividendni donos in večjo mednarodno razpršenost, kar je lahko primerno za vlagatelje, ki iščejo redni dohodek in želijo razširiti svoj portfelj z mednarodnimi delnicami. VYMI ponuja tudi manj koncentriran portfelj kot SCHD, kar je lahko koristno z vidika zmanjšanja tveganja.

Zaključek

Dividendni ETF-ji, kot sta SCHD in VYMI, ponujajo številne prednosti za vlagatelje, ki iščejo redni dohodek in potencialno povečanje vrednosti kapitala. Oba sklada odlikujejo nizka stroškovna razmerja in dobra razpršenost, zato sta privlačna za širok krog vlagateljev.

Pri izbiri med skladoma SCHD in VYMI je treba upoštevati posamezne naložbene cilje in preference. SCHD je morda primernejši za vlagatelje, ki iščejo večjo zgodovinsko uspešnost in večjo izpostavljenost tehnologiji, medtem ko je VYMI morda primernejši za vlagatelje, ki iščejo večji donos na dividende in izpostavljenost mednarodnim trgom. Ne glede na to, kateri sklad izberete, je vlaganje v dividendne ETF-je lahko odličen način za doseganje rednega dohodka in morebitnega povečanja vrednosti kapitala.

OPOZORILO: Nisem finančni svetovalec in to gradivo ne služi kot finančno ali naložbeno priporočilo. Vsebina tega gradiva je zgolj informativnega značaja.


Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.