S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.79 -1.99%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Goldman Sachs îi liniștește pe investitori: nu există criză financiară, nu vă panicați în privința imobiliarelor…

Constantin
15. 4. 2023
3 min read

Prăbușirea băncilor din Silicon Valley și Signature luna trecută este posibil să fi adâncit incertitudinea pe piața imobiliară comercială, creditorii căutând să își reducă bilanțurile și devenind mai puțin dispuși să acorde împrumuturi proprietarilor de imobile. În timp ce analiștii de la Goldman Sachs se așteaptă la probleme mari în sectorul birourilor, ei cred că nu este o problemă generalizată.

Nume mari, de la Bill Ackman și Elon Musk până la Bank of America și JPMorgan, au prezis că sectorul cu probleme va fi în curând locul în care se vor arăta următoarele fisuri în sistemul financiar american - dar analiștii Goldman Sachs au pus la îndoială această tendință .

"Riscul ca un cerc vicios de pierderi mari și capital insuficient în bilanțuri să reprezinte o amenințare la adresa stabilității financiare rămâne limitat", au declarat strategii Lotfi Karoui și Vinay Viswanathan într-un raport publicat luni.

Opinia Goldman Sachs o contrazice pe cea a unor analiști precum Michael Hartnett, de la Bank of America, care a afirmat într-un raport de săptămâna trecută că imobiliarele comerciale vor fi probabil "următorul sector care va cădea", pe măsură ce standardele de creditare se vor înăspri și mai mult."

Hartnett consideră că un val de viitoare refinanțări ale împrumuturilor imobiliare comerciale la rate ale dobânzii mult mai mari decât în trecut ar putea declanșa o criză a creditelor în acest sector, trimițând acțiunile într-o spirală și economia în recesiune.

De asemenea, prăbușirea Silicon Valley Bank and Signature de luna trecută ar putea alimenta și mai mult turbulențele din sectorul imobiliar comercial - deoarece creditorii zdruncinați care caută să-și reducă bilanțurile ar putea fi mai puțin dispuși să ofere finanțare proprietarilor de imobile.

În timp ce Karoui și Viswanathan se așteaptă la probleme uriașe în sectorul birourilor - un domeniu în legătură cu care alți strategi și-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea - ei cred că apartamentele, fabricile, depozitele și alte tipuri de proprietăți imobiliare comerciale sunt mai bine capitalizate și nu vor suferi un colaps uriaș.

"Ne așteptăm ca întârzierile la plata creditelor pentru birouri să crească semnificativ, dar credem că este puțin probabil ca acest lucru să ducă la un risc sistemic, având în vedere fundamentele mai sănătoase din alte subsectoare imobiliare comerciale", au declarat strategii Goldman Sachs.

Este probabil ca turbulențele să se limiteze la restanțele la creditele pentru birouri "având în vedere fundamentele mai sănătoase din alte subsectoare imobiliare comerciale, cum ar fi apartamentele și proprietățile industriale, precum și din alte părți ale piețelor de credit", au adăugat Karoui și Viswanathan.

https://twitter.com/NewsLambert/status/1644015280241123340

Am abordat subiectul proprietăților imobiliare comerciale pe Bulios de câteva zile, așa că puteți citi despre acest subiect aici, de exemplu:

1. Musk, Ackman și Chanos avertizează: acest sector este următorul după prăbușirea băncilor | Bulios

2. Criza creditelor a început: Dar, potrivit statisticilor, companiile plătesc cel mai mult | Bulios

3. Merită menționat și articolul lui Tomas Cverna, care a discutat și pe Bulios: Imobiliarele comerciale: o altă bombă cu ceas pe piața de capital? | Bulios

Vă rugăm să rețineți că aceasta nu este o consiliere financiară.


Dați articolul mai departe sau păstrați-l pentru mai târziu.