S&P 500 ^GSPC 5,306.04 +0.02%
Nvidia NVDA $1,140.59 +7.13%
Tesla TSLA $176.75 -1.39%
Alphabet GOOG $178.02 +0.96%
Amazon AMZN $182.15 +0.77%
Meta META $479.92 +0.36%
Microsoft MSFT $430.32 +0.04%
Apple AAPL $189.99 +0.01%

Goldman Sachs успокоява инвеститорите: няма финансова криза, не се паникьосвайте за търговските имоти

Игор Иванов
15. 4. 2023
1 min read

Сривът на банките в Силиконовата долина и на банките за подписване на договори миналия месец вероятно е задълбочил несигурността на пазара на търговски имоти, като кредиторите се стремят да свият балансите си и намаляват желанието си да отпускат заеми на собственици на имоти. Макар че анализаторите на Goldman Sachs очакват големи проблеми в сектора на офисите, те смятат, че това не е широко разпространен проблем.

Големи имена, вариращи от Бил Акман и Елон Мъск до Bank of America и JPMorgan, прогнозират, че проблемният сектор скоро ще бъде мястото, където ще се появят следващите пукнатини във финансовата система на САЩ - но анализаторите на Goldman Sachs поставят под въпрос тази тенденция.

"Рискът от порочен кръг от големи загуби и недостатъчен капитал в балансите, който да представлява заплаха за финансовата стабилност, остава ограничен", заявиха стратезите Лотфи Каруи и Виная Вишванатан в доклад, публикуван в понеделник.

Мнението на Голдман Сакс противоречи на мнението на анализатори като Майкъл Хартнет от Bank of America, който в доклад от миналата седмица заяви, че търговските имоти вероятно ще бъдат "следващият сектор, който ще падне", тъй като кредитните стандарти се затягат допълнително."

Хартнет смята, че вълната от предстоящо рефинансиране на заеми за търговски недвижими имоти при много по-високи лихвени проценти, отколкото в миналото, би могла да предизвика кредитна криза в сектора, което да доведе до спирала на акциите и до рецесия на икономиката.

Сривът на Silicon Valley Bank and Signature миналия месец също може да подхрани допълнително сътресенията в сектора на търговските имоти - тъй като разклатените кредитори, които искат да намалят балансите си, може да са по-малко склонни да предлагат финансиране на собствениците на имоти.

Въпреки че Каруи и Вишванатан очакват огромни проблеми в офис сектора - област, за която и други стратези изразиха загриженост - те смятат, че апартаментите, производствените предприятия, складовете и другите видове търговски недвижими имоти са по-добре капитализирани и няма да претърпят огромен срив.

"Очакваме просрочията по офисни кредити да се увеличат значително, но смятаме, че това едва ли ще доведе до системен риск предвид по-здравите основи на другите подсектори на търговските имоти", заявиха стратезите на Goldman Sachs.

Сътресенията вероятно ще бъдат ограничени до просрочията по офис заеми "предвид по-здравите основи на други подсектори на търговските недвижими имоти като апартаменти и индустриални имоти, както и на други части от кредитните пазари", допълват Каруи и Вишванатан.

https://twitter.com/NewsLambert/status/1644015280241123340

От няколко дни разглеждам темата за търговските недвижими имоти в Булиос, така че можете да прочетете за нея например тук:

1. Мъск, Акман и Чанос предупреждават: този сектор е следващият на опашката след банковия колапс | Bulios

2. Кредитната криза е започнала: Но според статистиката компаниите плащат най-много | Bulios

3. Заслужава си да се спомене и статията на Томас Кверна, който също я обсъжда в Bulios: Търговски недвижими имоти: още една бомба със закъснител на капиталовия пазар? | Bulios

Моля, обърнете внимание, че това не е финансов съвет.


Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.