S&P 500 ^GSPC 5,307.01 -0.27%
Tesla TSLA $180.11 -3.48%
Alphabet GOOG $178.00 -0.86%
Apple AAPL $190.90 -0.75%
Meta META $467.78 +0.68%
Nvidia NVDA $949.50 -0.46%
Microsoft MSFT $430.52 +0.34%
Amazon AMZN $183.13 -0.01%

A Goldman Sachs megnyugtatja a befektetőket: nincs pénzügyi válság, nem kell pánikba esni a kereskedelmi ingatlanok…

Adorján Fülöp
15. 4. 2023
4 min read

A Szilícium-völgyi és az Aláíró bankok múlt havi összeomlása valószínűleg elmélyítette a bizonytalanságot a kereskedelmi ingatlanpiacon, a hitelezők pedig a mérlegek zsugorítására törekedtek, és egyre kevésbé hajlandóak hitelezni az ingatlantulajdonosoknak. Bár a Goldman Sachs elemzői nagy bajokra számítanak az irodai szektorban, úgy vélik, ez nem jelent széles körű problémát.

Nagy nevek Bill Ackmantól és Elon Musktól kezdve a Bank of Americán át a JPMorganig azt jósolták, hogy hamarosan ebben a problémás szektorban mutatkoznak majd a következő repedések az amerikai pénzügyi rendszerben - a Goldman Sachs elemzői azonban megkérdőjelezték ezt a tendenciát.

"A nagy veszteségek és a mérlegekben lévő elégtelen tőke ördögi körének kockázata, amely veszélyt jelent a pénzügyi stabilitásra, továbbra is korlátozott" - áll Lotfi Karoui és Vinay Viswanathan stratégák hétfőn közzétett jelentésében.

A Goldman Sachs véleménye ellentmond az olyan elemzők véleményének, mint például a Bank of America elemzője, Michael Hartnett, aki egy múlt heti jelentésében azt mondta, hogy a kereskedelmi ingatlanok valószínűleg "a következő bukó ágazat" lesznek, ahogy a hitelezési előírások tovább szigorodnak"."

Hartnett úgy véli, hogy a kereskedelmi ingatlanhitelek közelgő, a korábbinál jóval magasabb kamatlábak mellett történő refinanszírozási hulláma hitelszűkülést idézhet elő az ágazatban, ami a részvényeket spirálba, a gazdaságot pedig recesszióba taszíthatja.

A Silicon Valley Bank és a Signature múlt havi összeomlása szintén tovább szíthatja a kereskedelmi ingatlanok zavarát - mivel a mérlegüket lefaragni kívánó, megrendült hitelezők kevésbé lesznek hajlandóak finanszírozást kínálni az ingatlantulajdonosoknak.

Míg Karoui és Viswanathan hatalmas problémákat vár az irodai szektorban - amely terület miatt más stratégák is aggodalmukat fejezték ki -, úgy vélik, hogy a lakások, a gyártóüzemek, a raktárak és más típusú kereskedelmi ingatlanok jobban tőkésítettek, és nem fognak hatalmas összeomlást szenvedni.

"Arra számítunk, hogy az irodahitelek késedelme jelentősen megnő, de úgy véljük, hogy ez nem valószínű, hogy rendszerkockázathoz vezet, tekintettel a többi kereskedelmi ingatlan alszektor egészségesebb fundamentumaira" - mondták a Goldman Sachs stratégái.

A turbulencia valószínűleg az irodahitelek késedelmére korlátozódik, "tekintettel a többi kereskedelmi ingatlan alszektor, például a lakások és ipari ingatlanok, valamint a hitelpiacok más részeinek egészségesebb fundamentumaira" - tette hozzá Karoui és Viswanathan.

https://twitter.com/NewsLambert/status/1644015280241123340

A kereskedelmi ingatlanok témájával már pár napja foglalkoztam a Bulioson, erről például itt olvashattok:

1. Musk, Ackman és Chanos figyelmeztet: ez a szektor a következő a sorban a bankok összeomlása után | Bulios

2. A hitelválság elkezdődött: De a statisztikák szerint a vállalatok fizetnek a legtöbbet | Bulios

3. Érdemes megemlíteni Tomas Cverna cikkét is, aki szintén a Bulioson tárgyalt: Bulios: Kereskedelmi ingatlanok: egy újabb tőkepiaci időzített bomba? | Bulios

Felhívjuk figyelmét, hogy ez nem pénzügyi tanácsadás.


Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.