S&P 500 ^GSPC 5,306.04 +0.02%
Nvidia NVDA $1,140.59 +7.13%
Tesla TSLA $176.75 -1.39%
Alphabet GOOG $178.02 +0.96%
Amazon AMZN $182.15 +0.77%
Meta META $479.92 +0.36%
Microsoft MSFT $430.32 +0.04%
Apple AAPL $189.99 +0.01%

Goldman Sachs pomirja vlagatelje: finančne krize ni, ne paničarite glede poslovnih nepremičnin

Dragoslav Golob
15. 4. 2023
3 min read

Propad bank v Silicijevi dolini in podpisnih bank prejšnji mesec je verjetno poglobil negotovost na trgu poslovnih nepremičnin, saj so posojilodajalci poskušali zmanjšati bilance stanja in so bili manj pripravljeni posojati lastnikom nepremičnin. Analitiki banke Goldman Sachs sicer pričakujejo velike težave v pisarniškem sektorju, vendar menijo, da ne gre za razširjeno težavo.

Velika imena, od Billa Ackmana in Elona Muska do Bank of America in JPMorgan, so napovedala, da se bodo v težavnem sektorju kmalu pokazale naslednje razpoke v ameriškem finančnem sistemu - vendar so analitiki Goldman Sachs podvomili v ta trend .

"Tveganje, da bi začaran krog velikih izgub in nezadostnega kapitala v bilancah stanja ogrozil finančno stabilnost, ostaja omejeno," sta v poročilu, objavljenem v ponedeljek, zapisala stratega Lotfi Karoui in Vinay Viswanathan.

Mnenje banke Goldman Sachs je v nasprotju z mnenjem analitikov, kot je Michael Hartnett iz banke Bank of America, ki je prejšnji teden v poročilu dejal, da bodo komercialne nepremičnine verjetno "naslednji sektor, ki bo padel", saj se bodo kreditni standardi še bolj zaostrili."

Hartnett meni, da bi lahko val prihajajočega refinanciranja posojil za poslovne nepremičnine po veliko višjih obrestnih merah kot v preteklosti sprožil kreditni krč v tem sektorju, kar bi delnice spravilo v spiralo, gospodarstvo pa v recesijo.

Tudi propad banke Silicon Valley Bank and Signature prejšnji mesec bi lahko še dodatno podžgal nemir na področju poslovnih nepremičnin - saj bi bili pretreseni posojilodajalci, ki želijo zmanjšati svoje bilance, manj pripravljeni ponuditi financiranje lastnikom nepremičnin.

Medtem ko Karoui in Viswanathan pričakujeta velike težave v pisarniškem sektorju - to je področje, glede katerega so zaskrbljenost izrazili tudi drugi strategi - menita, da so stanovanja, proizvodni obrati, skladišča in druge vrste poslovnih nepremičnin bolje kapitalizirane in ne bodo utrpele velikega zloma.

"Pričakujemo, da se bo število zamud pri odplačevanju posojil za pisarne znatno povečalo, vendar menimo, da to zaradi bolj zdravih temeljev v drugih podsektorjih poslovnih nepremičnin verjetno ne bo povzročilo sistemskega tveganja," so dejali strategi banke Goldman Sachs.

Turbulence bodo verjetno omejene na zamude pri posojilih za pisarne "glede na bolj zdrave temelje v drugih podsektorjih poslovnih nepremičnin, kot so stanovanja in industrijske nepremičnine, ter v drugih delih kreditnih trgov", sta dodala Karoui in Viswanathan.

https://twitter.com/NewsLambert/status/1644015280241123340

Tematiko poslovnih nepremičnin že nekaj dni obravnavam na portalu Bulios, tako da si lahko o njej preberete na primer tukaj:

1. Musk, Ackman in Chanos opozarjajo: ta sektor je naslednji na vrsti po propadu bank | Bulios

2. Kreditna kriza se je začela: Po statističnih podatkih pa podjetja plačujejo največ | Bulios

3. Omeniti velja tudi članek Tomasa Cverne, ki je o tem razpravljal tudi na portalu Bulios: Komercialne nepremičnine: še ena tempirana bomba na kapitalskem trgu? | Bulios

Upoštevajte, da to ni finančni nasvet.


Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.