S&P 500 ^GSPC 5,304.72 +0.70%
Tesla TSLA $179.24 +3.17%
Meta META $478.22 +2.67%
Nvidia NVDA $1,064.69 +2.57%
Apple AAPL $189.98 +1.66%
Microsoft MSFT $430.16 +0.74%
Alphabet GOOG $176.33 +0.73%
Amazon AMZN $180.75 -0.17%

A Wall Street-i befektetők attól tartanak, hogy a recesszió térdre kényszeríti a részvénypiacokat. Hogy miért?

Adorján Fülöp
15. 4. 2023
5 min read

Bár a grafikonokon úgy tűnik, hogy a piacokon nem történik semmi, mégsem minden olyan rózsás. Sok befektető aggódik az esetleges recesszió miatt, amibe beleeshetünk. Miért aggódnak ennyire?

Az amerikai részvénypiacok az év első negyedévében a bankszektorban tapasztalható zavarok ellenére is megőrizték emelkedő tendenciájukat. Bár a teljesítmény lenyűgöző volt, egyes befektetők aggodalmuknak adnak hangot, hogy a részvények érzékenyek lehetnek egy gazdasági visszaesésre, amelyet a Silicon Valley Bank közelmúltbeli összeomlása okozott. A következő cikkben olyan fontos tényezőket és összefüggéseket vizsgálunk meg, amelyek arra utalnak, hogy a befektetőknek fel kell készülniük egy potenciálisan meredekebb lefelé vezető útra.

Az egyik legtöbbet tárgyalt téma a részvények értékelése. Történelmi összehasonlításban a részvények most magasan vannak, ami recesszió esetén a nyereségek további csökkenését okozhatja. A bankszektorban tapasztalható zavarok szintén aggodalmat keltenek egy esetleges recesszióval és annak a részvénypiacokra gyakorolt hatásával kapcsolatban. Hans Olsen, a Fiduciary Trust Co. befektetési igazgatója szerint a részvények egyértelműen nem egy recessziós forgatókönyvre vannak beárazva.

A válasz határozottan nem, a piac egyáltalán nincs beárazva egy recesszióra. A részvények esetében ez azt jelenti, hogy az elkövetkező negyedévekben igen kellemetlen meglepetések érhetnek minket.

A következő negyedévekre vonatkozó nyereségbecslések nem ígéretesek, és recesszió esetén még tovább eshetnek. A történelmileg magas részvényértékelések arra utalnak, hogy a befektetőknek recesszió esetén még nagyobb visszaesésre kell felkészülniük. Ehhez kapcsolódik a központi bank kilátása, amely szerint a hitelfelvételi költségek az év végéig a jelenlegi szinten maradnak. A határidős piacokon a befektetők azonban az év második felében kamatcsökkenésre számítanak.

Amint a piac láthatóvá válik a kamatcsökkentések időzítésével kapcsolatban, a recesszió ellenére, nem hiszem, hogy sok lefelé irányuló mozgást fog látni a részvényekben.

Az egyik tényező, amely meghatározza majd a piacok reakcióját a gazdasági visszaesésre, a munkaerőpiac erőssége. A múltban a részvénypiacok gyorsabban tudtak talpra állni, amikor a munkaerőpiac erős volt. A jelenlegi helyzet azonban kevésbé biztos, mivel a munkaerőpiac még mindig a világjárvány és más, a gazdaságot érintő globális események utáni lábadozás folyamatában van.

Ami a részvénypiacokat illeti, a befektetőknek szem előtt kell tartaniuk a lehetséges akadályokat, és úgy kell kiigazítaniuk befektetési stratégiájukat, hogy minimalizálják egy esetleges recesszió portfóliójukra gyakorolt hatását. Ez magában foglalja befektetéseik diverzifikálását, a munkaerőpiaci fejlemények figyelemmel kísérését, valamint a központi banki tárgyalások és egyéb gazdasági mutatók szoros figyelemmel kísérését.

A befektetések diverzifikálása elengedhetetlen a portfóliók piaci ingadozásokkal szembeni védelméhez. A befektetőknek ágazatonként, földrajzilag és eszközosztályonként kell diverzifikálniuk befektetéseiket, hogy csökkentsék portfólióik értékvesztésének kockázatát egy recesszió során. Ez magában foglalhatja a részvényekbe, kötvényekbe, ingatlanokba és alternatív befektetésekbe, például nyersanyagokba vagy kriptovalutákba történő befektetéseket.

Összefoglalva, az amerikai részvénypiacok az első negyedévben a bankszektorban tapasztalható turbulenciák ellenére is szilárd nyereséget értek el. Bár a teljesítmény lenyűgöző volt, a befektetőknek óvatosnak kell lenniük, és fel kell készülniük egy esetlegesen meredekebb lefelé vezető útra. Fontos a gazdasági mutatók figyelemmel kísérése, a befektetések kiszélesítése és diverzifikálása, valamint a központi banki döntések szoros figyelemmel kísérése. Így a befektetők minimalizálhatják a recesszió portfóliójukra gyakorolt hatását, és a bizonytalan időkben is sikeresek maradhatnak.

FIGYELEM: Nem vagyok pénzügyi tanácsadó, és ez az anyag nem szolgál pénzügyi vagy befektetési ajánlásként. Az anyag tartalma pusztán tájékoztató jellegű.


Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.