S&P 500 ^GSPC 5,304.72 +0.70%
Tesla TSLA $179.24 +3.17%
Meta META $478.22 +2.67%
Nvidia NVDA $1,064.69 +2.57%
Apple AAPL $189.98 +1.66%
Microsoft MSFT $430.16 +0.74%
Alphabet GOOG $176.33 +0.73%
Amazon AMZN $180.75 -0.17%

Vlagatelji na Wall Streetu se bojijo recesije, ki bo delniške trge spravila na kolena. Zakaj?

Kristijan Kopitar
15. 4. 2023
3 min read

Čeprav je na grafih videti, da se na trgih nič ne dogaja, pa vendarle ni vse tako rožnato. Številne vlagatelje skrbi morebitna recesija, v katero bi lahko zapadli. Zakaj so tako zaskrbljeni?

Ameriški delniški trgi so v prvem četrtletju leta kljub pretresom v bančnem sektorju ohranili trend rasti. Čeprav je bila uspešnost impresivna, nekateri vlagatelji izražajo zaskrbljenost, da so delnice morda občutljive na gospodarsko recesijo, ki jo je povzročil nedavni propad banke Silicon Valley Bank. V naslednjem članku si bomo ogledali pomembne dejavnike in kontekst, ki kažejo, da bi se morali vlagatelji pripraviti na morebitno strmejšo pot navzdol.

Ena od najbolj obravnavanih tem so vrednotenja delnic. Glede na zgodovinske standarde so delnice zdaj povišane, kar bi lahko v primeru recesije povzročilo nadaljnje zmanjšanje dobičkov. Tudi pretresi v bančnem sektorju povečujejo zaskrbljenost zaradi morebitne recesije in njenega vpliva na delniške trge. Po mnenju Hansa Olsena, glavnega naložbenega direktorja v družbi Fiduciary Trust Co, delnice vsekakor niso ocenjene za scenarij recesije.

Odgovor je odločno ne, trg sploh ni pripravljen na recesijo. Za delnice to pomeni, da nas lahko v prihodnjih četrtletjih čakajo zelo neprijetna presenečenja.

Ocene dobičkov za prihodnja četrtletja niso obetavne in se lahko v primeru recesije še dodatno znižajo. Zgodovinsko visoka vrednotenja delnic kažejo, da bi se morali vlagatelji pripraviti na še večje padce v primeru recesije. S tem so povezani tudi obeti centralne banke, ki kažejo, da bodo stroški zadolževanja do konca leta ostali na sedanji ravni. Vlagatelji na terminskih trgih pa pričakujejo znižanje obrestnih mer v drugi polovici leta.

Ko bo trg postal razviden glede časa znižanja teh obrestnih mer, ne glede na recesijo, menim, da ne boste videli večjega gibanja delnic navzdol.

Eden od dejavnikov, ki bo določal odziv trgov na gospodarsko recesijo, je moč trga dela. V preteklosti so si delniški trgi hitreje opomogli, ko je bil trg dela močan. Vendar so trenutne razmere manj gotove, saj si trg dela še vedno opomore od pandemije in drugih svetovnih dogodkov, ki so vplivali na gospodarstvo.

Kar zadeva delniške trge, bi se morali vlagatelji zavedati morebitnih ovir in prilagoditi svoje naložbene strategije, da bi čim bolj zmanjšali vpliv morebitne recesije na svoje portfelje. To vključuje diverzifikacijo njihovih naložb, spremljanje dogajanja na trgu dela ter pozorno spremljanje pogajanj centralnih bank in drugih gospodarskih kazalnikov.

Diverzifikacija naložb je bistvenega pomena za zaščito portfeljev pred tržnimi nihanji. Vlagatelji bi morali svoje naložbe razpršiti po sektorjih, geografskih območjih in razredih sredstev, da bi zmanjšali tveganje izgube vrednosti svojih portfeljev v času recesije. To lahko vključuje naložbe v delnice, obveznice, nepremičnine in alternativne naložbe, kot so blago ali kriptovalute.

Za konec naj povem, da so ameriški delniški trgi v prvem četrtletju kljub pretresom v bančnem sektorju ohranili solidne dobičke. Čeprav je bila uspešnost impresivna, morajo biti vlagatelji previdni in se pripraviti na morebitno strmejšo pot navzdol. Pomembno je spremljati gospodarske kazalnike, razširiti in razpršiti naložbe ter pozorno spremljati odločitve centralnih bank. Na ta način lahko vlagatelji zmanjšajo vpliv recesije na svoje portfelje in ostanejo uspešni v negotovih časih.

OPOZORILO: Nisem finančni svetovalec in to gradivo ne služi kot finančno ali naložbeno priporočilo. Vsebina tega gradiva je zgolj informativnega značaja.


Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.