S&P 500 ^GSPC 5,304.72 +0.70%
Tesla TSLA $179.24 +3.17%
Meta META $478.22 +2.67%
Nvidia NVDA $1,064.69 +2.57%
Apple AAPL $189.98 +1.66%
Microsoft MSFT $430.16 +0.74%
Alphabet GOOG $176.33 +0.73%
Amazon AMZN $180.75 -0.17%

Dr. Doom s-a aplecat puternic asupra lui Jerome Powell. Începe să te comporți ca o ființă umană, îi spune el…

Constantin
16. 4. 2023
5 min read

Acțiunile Fed au împărțit lumea investițiilor în două. Una vrea să continue să crească ratele, iar cealaltă consideră că este suficient. Ce este corect este greu de judecat. Cu toate acestea, există critici care condamnă Fed și prestabilirea sa pentru cu totul altceva.

El-Erian critică din nou Fed-ul

Unul dintre cei mai vehemenți critici ai Fed este Mohamed El-Erian, un economist din Cambridge. Și îi place să-l vorbească de rău pe președintele Fed pentru că nu crede că acțiunile sale sunt bune.

"Opțiunea cea mai puțin rea acum este să așteptăm să creștem ratele dobânzilor și să fim sinceri cu piața în legătură cu direcția în care se îndreaptă ratele dobânzilor. Fed trebuie să mențină o comunicare consecventă", a declarat El-Erian. Deci, practic, opusul a ceea ce face banca centrală acum. El-Erian, care vorbește de mult timp despre modul în care ratele ridicate ale dobânzilor amenință să afecteze piețele, a declarat într-un interviu că piața bursieră este deosebit de nervoasă și că comentariile publice ale lui Powell tind să trimită piețele în spirală.

Aceasta nu este prima dată când El-Erian critică metoda de comunicare a Fed. Luna trecută, el l-a criticat pe Powell pentru declarațiile sumbre care încurajează "o volatilitate semnificativă pe piețe care ar putea amenința prosperitatea economică și stabilitatea financiară".

În ultimul an, Powell a evitat declarațiile potrivit cărora ar urma să încetinească sau să anuleze creșterea ratelor dobânzilor în viitorul apropiat, ceea ce ar putea face mai mult rău decât bine.

Fed se preface că nu va înceta să crească ratele. Sursa

El-Erian susține că aparițiile lui Powell în presă sunt de obicei urmate de perioade de volatilitate a pieței mult mai grave decât cele experimentate de oricare dintre predecesorii săi.

Un studiu recent a constatat că conferințele de presă ale lui Powell au avut "un rol supradimensionat în modelarea așteptărilor recente ale pieței", ceea ce a dus la o volatilitate de cel puțin trei ori mai mare decât cea prezidată de alți președinți ai Fed. Aceștia susțin că alegerea specială a cuvintelor lui Powell a fost "legată în mod sistematic" de răsturnările de situație de pe piață. Iar lui Erian nu-i place acest lucru. Și nu-i place nici modul în care Fed a gestionat criza bancară.

El-Erian și-a reiterat punctul de vedere cu privire la comunicarea deficitară a Fed, scriind că, în mai multe rânduri, comunicările sale au alimentat mai degrabă decât au calmat volatilitatea pieței.

Cine este Dr. DOOM?

Mohammed El-Erian este un economist și investitor de renume mondial. Este fostul șef al celui mai mare fond de hedging din lume, PIMCO. Are o experiență vastă în domeniul piețelor financiare și al economiei globale. Și există mai multe motive pentru care investitorii ar trebui să țină cont de opiniile sale.

El Erian a lucrat în industria investițiilor timp de peste 35 de ani. După ce a condus unul dintre cele mai mari fonduri de investiții din lume, el are o perspectivă unică asupra tendințelor și riscurilor macroeconomice globale. El nu este afiliat cu nicio instituție anume. Deși este implicat în gestionarea fondurilor, comentariile sale sunt independente și obiective. El nu promovează niciun produs sau strategie.

În calitate de fost director al PIMCO și de consilier al guvernelor, El Erian are rețele globale excelente și relații strânse pe piețele din toate regiunile importante. Prin urmare, analiza sa ia în considerare atât evoluțiile din SUA, cât și cele din Europa, Asia și țările în curs de dezvoltare.

Mohammed El Erian a fost unul dintre economiștii care au avertizat asupra iminentei crize financiare din 2008. Încă din 2005, el a avertizat că asumarea excesivă de riscuri în sectorul financiar cu ipoteci și produse structurate este nesustenabilă și ar putea provoca o criză. El a avertizat asupra "celui mai mare risc sistemic din istoria piețelor financiare" . În 2006, el a descris asumarea de riscuri în domeniul creditelor ipotecare drept o "bombă a datoriilor" și a avertizat că "expunerea la risc atinge niveluri nesustenabile". El a prezis că, în cazul în care ar avea loc o fugă de plăți, aceasta ar avea un impact devastator asupra sistemului financiar. Într-un articol din martie 2008, el a afirmat că criza creditelor ipotecare se transformă într-un "eșec mai larg al sistemului financiar", confirmându-și temerile anterioare. El a descris-o ca fiind "cea mai gravă criză financiară de la Marea Depresiune".

Disclaimer: Aceasta nu reprezintă în niciun caz o recomandare de investiții. Este pur și simplu rezumatul și analiza mea bazată pe date de pe internet și din alte surse. Investițiile pe piețele financiare sunt riscante și fiecare ar trebui să investească în funcție de propriile decizii. Eu sunt doar un amator care își împărtășește opiniile.

Citiți articolul complet gratuit?
Dă-i drumul 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Dați articolul mai departe sau păstrați-l pentru mai târziu.