S&P 500 ^GSPC 5,304.72 +0.70%
Tesla TSLA $179.24 +3.17%
Meta META $478.22 +2.67%
Nvidia NVDA $1,064.69 +2.57%
Apple AAPL $189.98 +1.66%
Microsoft MSFT $430.16 +0.74%
Alphabet GOOG $176.33 +0.73%
Amazon AMZN $180.75 -0.17%

Д-р Дуум се облегна силно на Джером Пауъл. Започнете да се държите като човек - казва той на председателя на Фед

Grozdan Grigorov
16. 4. 2023
1 min read

Действията на Фед разделиха инвестиционния свят на две. Едните искат да продължат да повишават лихвите, а другите смятат, че това е достатъчно. Трудно е да се прецени кое е правилно. Има обаче и критици, които осъждат Фед и неговата предварителна настройка за нещо съвсем друго.

Ел-Ериан отново критикува Фед

Един от най-откровените критици на Фед е Мохамед Ел-Ериан, икономист от Кеймбридж. И той обича да оборва председателя на Фед, защото не смята, че действията му са добри.

"Най-малко лошият вариант сега е да се изчака с повишаването на лихвените проценти и да се говори честно с пазара за това накъде вървят лихвените проценти. Фед трябва да поддържа последователна комуникация", казва Ел-Ериан. Тоест в общи линии обратното на това, което централната банка прави сега. Ел-Ериан, който отдавна говори за това как високите лихвени проценти заплашват да навредят на пазарите, заяви в интервюто, че фондовият пазар е особено нервен и че публичните коментари на Пауъл обикновено изпращат пазарите в спирала.

Това не е първият път, в който Ел-Ериан критикува метода на комуникация на Фед. Миналия месец той упрекна Пауъл за мрачните изявления, които насърчават "значителна волатилност на пазарите, която може да застраши икономическия просперитет и финансовата стабилност".

През изминалата година Пауъл избягваше изявления, че скоро ще забави или отмени повишаването на лихвените проценти, което може би носи повече вреда, отколкото полза.

Фед се преструва, че няма да спре повишаването на лихвените проценти. Източник:

Ел-Ериан твърди, че изявите на Пауъл в пресата обикновено са последвани от периоди на пазарна волатилност, които са много по-лоши от тези, преживени от който и да е от неговите предшественици.

Неотдавнашно проучване установи, че пресконференциите на Пауъл са имали "извънредно голяма роля при формирането на последните пазарни очаквания", което е довело до волатилност, която е поне три пъти по-висока от тази, ръководена от други председатели на ФЕД. Те твърдят, че конкретният избор на думи на Пауъл е бил "систематично свързан" с пазарните обрати. А това не се харесва на Ериан. Не му харесва и справянето на Фед с банковата криза.

Ел-Ериан повтори мнението си за лошата комуникация на Фед, като написа, че комуникацията му на няколко пъти е подхранвала, вместо да успокоява пазарната волатилност.

Кой е д-р DOOM?

Мохамед Ел-Ериан е световноизвестен икономист и инвеститор. Той е бивш ръководител на най-големия хедж фонд в света - PIMCO. Има богат опит в областта на световните финансови пазари и икономиката. Има няколко причини, поради които инвеститорите трябва да се вслушат в неговите възгледи.

Ел Ериан е работил в инвестиционната индустрия повече от 35 години. След като е управлявал един от най-големите инвестиционни фондове в света, той има уникален поглед върху глобалните макроикономически тенденции и рискове. Той не е свързан с никоя конкретна институция. Въпреки че участва в управлението на фондове, коментарите му са независими и обективни. Той не рекламира никакви продукти или стратегии.

Като бивш ръководител на PIMCO и съветник на правителства, Ел Ериан има отлични глобални мрежи и близки отношения на пазарите във всички основни региони. В резултат на това анализът му взема предвид развитието на ситуацията в САЩ, както и в Европа, Азия и развиващите се страни.

Мохамед Ел Ериан беше един от икономистите, които предупредиха за предстоящата финансова криза през 2008 г. Още през 2005 г. той предупреди, че прекомерното поемане на риск във финансовия сектор с ипотечни кредити и структурирани продукти е неустойчиво и може да предизвика криза. Той предупреди за "най-големия системен риск в историята на финансовите пазари" . През 2006 г. той описва поемането на риск при ипотечните кредити като "дългова бомба" и предупреждава, че "рисковата експозиция достига неустойчиви нива". Той прогнозира, че ако се стигне до масово изтегляне на плащания, това ще има опустошително въздействие върху финансовата система. В статия от март 2008 г. той заявява, че ипотечната криза прераства в "по-широк провал на финансовата система", потвърждавайки предишните си опасения. Той я определя като "най-тежката финансова криза след Голямата депресия".

Отказ от отговорност: Това по никакъв начин не е инвестиционна препоръка. То е единствено мое обобщение и анализ, основани на данни от интернет и други източници. Инвестирането на финансовите пазари е рисково и всеки трябва да инвестира въз основа на собствените си решения. Аз съм просто аматьор, който споделя мнението си.

Прочетете цялата статия безплатно?
Продължете 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.