S&P 500 ^GSPC 5,308.13 +0.09%
Nvidia NVDA $947.80 +2.49%
Tesla TSLA $174.95 -1.41%
Microsoft MSFT $425.34 +1.22%
Alphabet GOOG $178.46 +0.66%
Meta META $468.84 -0.65%
Amazon AMZN $183.54 -0.63%
Apple AAPL $191.04 +0.62%

Dr. Doom keményen nekidőlt Jerome Powellnek. Kezdj el emberként viselkedni, mondja a Fed elnökének.

Adorján Fülöp
16. 4. 2023
5 min read

A Fed intézkedései kettészakították a befektetési világot. Az egyik tovább akarja emelni a kamatlábakat, a másik szerint pedig elég volt. Hogy mi a helyes, azt nehéz megítélni. Vannak azonban olyan kritikusok, akik egészen másért ítélik el a Fedet és az előzetesen meghatározottakat.

El-Erian ismét bírálja a Fedet

A Fed egyik legszókimondóbb kritikusa Mohamed El-Erian, cambridge-i közgazdász. Ő pedig szereti lejáratni a Fed elnökét, mert szerinte nem jó, amit csinál.

"A legkevésbé rossz megoldás most az, ha várunk a kamatemeléssel, és őszinték vagyunk a piaccal azzal kapcsolatban, hogy merre mennek a kamatok. A Fednek következetes kommunikációt kell fenntartania" - mondta El-Erian. Tehát alapvetően az ellenkezőjét annak, amit a jegybank most tesz. El-Erian, aki régóta beszél arról, hogy a magas kamatok azzal fenyegetnek, hogy kárt okoznak a piacoknak, egy interjúban azt mondta, hogy a részvénypiac különösen ideges, és Powell nyilvános megjegyzései hajlamosak arra, hogy a piacokat spirálba küldjék.

El-Erian nem először kritizálta a Fed kommunikációs módszerét. A múlt hónapban Powellt hibáztatta a borúlátó nyilatkozatokért, amelyek "jelentős volatilitásra ösztönzik a piacokat, ami veszélyeztetheti a gazdasági jólétet és a pénzügyi stabilitást".

Az elmúlt egy évben Powell kerülte az olyan kijelentéseket, amelyek szerint a közeljövőben lassítaná vagy megszüntetné a kamatemeléseket, amivel talán többet árt, mint használ.

A Fed úgy tesz, mintha nem hagyná abba a kamatemelést. Forrás

El-Erian szerint Powell sajtómegjelenéseit általában olyan piaci volatilitási időszakok követik, amelyek sokkal rosszabbak, mint bármelyik elődje által tapasztaltak.

Egy nemrégiben készült felmérés szerint Powell sajtótájékoztatói "túlméretezett szerepet játszottak a közelmúlt piaci várakozásainak alakításában", ami legalább háromszor nagyobb volatilitáshoz vezetett, mint amit más Fed-elnökök elnököltek. Azt állítják, hogy Powell sajátos szóhasználata "szisztematikusan kapcsolódott" a piaci visszaesésekhez. Ez pedig Erian-nak nem tetszik. És az sem tetszik neki, ahogy a Fed kezeli a bankválságot.

El-Erian megismételte a Fed rossz kommunikációjáról alkotott véleményét, és azt írta, hogy a Fed kommunikációja többször is inkább táplálta, mintsem csillapította a piaci volatilitást.

Ki az a Dr. DOOM?

Mohammed El-Erian világhírű közgazdász és befektető. A világ legnagyobb fedezeti alapjának, a PIMCO-nak a korábbi vezetője. Hatalmas tapasztalattal rendelkezik a globális pénzügyi piacok és a közgazdaságtan területén. És számos oka van annak, hogy a befektetőknek miért kellene hallgatniuk a nézeteire.

El Erian több mint 35 éve dolgozik a befektetési iparágban. Mivel a világ egyik legnagyobb befektetési alapját vezette, egyedülálló rálátása van a globális makrogazdasági trendekre és kockázatokra. Nem kötődik egyetlen intézményhez sem. Bár részt vesz az alapkezelésben, megjegyzései függetlenek és objektívek. Nem népszerűsít semmilyen terméket vagy stratégiát.

A PIMCO korábbi vezetőjeként és kormányzati tanácsadóként El Erian kiváló globális hálózatokkal és szoros kapcsolatokkal rendelkezik az összes nagy régió piacán. Ennek eredményeképpen elemzései figyelembe veszik az Egyesült Államokban, valamint Európában, Ázsiában és a fejlődő országokban bekövetkező fejleményeket.

Mohammed El Erian egyike volt azoknak a közgazdászoknak, akik 2008-ban a közelgő pénzügyi válságra figyelmeztettek. Már 2005-ben figyelmeztetett arra, hogy a pénzügyi szektorban a jelzáloghitelekkel és strukturált termékekkel kapcsolatos túlzott kockázatvállalás fenntarthatatlan, és válságot okozhat. "A pénzügyi piacok történetének legnagyobb rendszerszintű kockázatára " figyelmeztetett. 2006-ban a jelzáloghitelekkel kapcsolatos kockázatvállalást "adósságbombának" nevezte, és arra figyelmeztetett, hogy "a kockázati kitettség elérte a fenntarthatatlan szintet". Azt jósolta, hogy ha a kifizetések elszabadulnának, az pusztító hatással lenne a pénzügyi rendszerre. Egy 2008. márciusi cikkében kijelentette, hogy a jelzáloghitel-válság "a pénzügyi rendszer szélesebb körű csődjévé" fokozódik, megerősítve korábbi félelmeit. A válságot "a nagy gazdasági világválság óta a legsúlyosabb pénzügyi válságnak" nevezte.

Jogi nyilatkozat: Ez semmiképpen nem befektetési ajánlás. Ez pusztán az én összefoglalóm és elemzésem, amely az internetről és más forrásokból származó adatokon alapul. A pénzügyi piacokon való befektetés kockázatos, és mindenkinek a saját döntései alapján kell befektetnie. Én csak egy amatőr vagyok, aki megosztja a véleményét.

Olvassa el a teljes cikket ingyenesen?
Gyerünk 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.