S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.79 -1.99%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Dr. Doom se je močno naslonil na Jeroma Powella. Predsedniku FED-a je dejal, naj se začne obnašati kot človek.

Primoz Krajnc
16. 4. 2023
4 min read

Ukrepi FED-a so razdelili investicijski svet na dva dela. Eni želijo še naprej dvigovati obrestne mere, drugi pa menijo, da je dovolj. Kaj je prav, je težko presoditi. Obstajajo pa tudi kritiki, ki Fed in njegovo vnaprejšnje določanje obsojajo zaradi nečesa povsem drugega.

El-Erian ponovno kritizira Fed

Eden od najbolj odkritih kritikov Fed je Mohamed El-Erian, ekonomist s Cambridgea. In ta se rad izgovarja na predsednika Fed, ker meni, da njegovi ukrepi niso dobri.

"Najmanj slaba možnost zdaj je, da z dvigom obrestnih mer počakamo in da smo do trga iskreni glede tega, kam gredo obrestne mere. Fed mora ohraniti dosledno komunikacijo," je dejal El-Erian. Torej v bistvu nasprotno od tega, kar centralna banka počne zdaj. El-Erian, ki že dolgo govori o tem, kako visoke obrestne mere grozijo, da bodo škodile trgom, je v intervjuju dejal, da je delniški trg še posebej nervozen in da Powellovi javni komentarji običajno povzročijo, da se trgi vrtijo po spirali.

To ni prvič, da je El-Erian kritiziral način komuniciranja Fed. Prejšnji mesec je Powellu očital mračne izjave, ki spodbujajo "znatno nestanovitnost na trgih, ki bi lahko ogrozila gospodarsko blaginjo in finančno stabilnost".

V zadnjem letu se je Powell izogibal izjavam, da bo v kratkem upočasnil ali preklical zviševanje obrestnih mer, s čimer je morda naredil več škode kot koristi.

Fed se namreč pretvarja, da ne bo prenehal z dvigovanjem obrestnih mer. Vir:

El-Erian trdi, da Powellovim novinarskim nastopom običajno sledijo obdobja tržne volatilnosti, ki so veliko hujša od tistih, ki jih je doživel kateri koli od njegovih predhodnikov.

Nedavna raziskava je pokazala, da so imele Powellove tiskovne konference "preveliko vlogo pri oblikovanju nedavnih tržnih pričakovanj", kar je povzročilo volatilnost, ki je vsaj trikrat večja od tiste, ki so jo vodili drugi predsedniki Fed. Trdijo, da je bila Powellova posebna izbira besed "sistematično povezana" s tržnimi preobrati. Erianu to ni všeč. Prav tako mu ni všeč, kako je Fed obravnaval bančno krizo.

El-Erian je ponovil svoje mnenje o slabi komunikaciji Feda in zapisal, da je njegova komunikacija večkrat podžgala nestanovitnost trgov, namesto da bi jo umirila.

Kdo je Dr. DOOM?

Mohammed El-Erian je svetovno znani ekonomist in vlagatelj. Je nekdanji vodja največjega hedge sklada na svetu, PIMCO. Ima bogate izkušnje na področju svetovnih finančnih trgov in ekonomije. Obstaja več razlogov, zakaj bi morali vlagatelji upoštevati njegova stališča.

El Erian že več kot 35 let dela v investicijski industriji. Ker je upravljal enega največjih investicijskih skladov na svetu, ima edinstven pogled na svetovne makroekonomske trende in tveganja. Ni povezan z nobeno institucijo. Čeprav sodeluje pri upravljanju skladov, so njegovi komentarji neodvisni in objektivni. Ne promovira nobenih izdelkov ali strategij.

Kot nekdanji vodja družbe PIMCO in svetovalec vlad ima El Erian odlične globalne mreže in tesne odnose na trgih vseh večjih regij. Zato v svojih analizah upošteva tako dogajanja v ZDA kot tudi v Evropi, Aziji in državah v razvoju.

Mohamed El Erian je bil eden od ekonomistov, ki so leta 2008 opozorili na bližajočo se finančno krizo. Že leta 2005 je opozoril, da je pretirano tveganje v finančnem sektorju s hipotekami in strukturiranimi produkti nevzdržno in bi lahko povzročilo krizo. Opozoril je na "največje sistemsko tveganje v zgodovini finančnih trgov" . Leta 2006 je prevzemanje tveganja pri hipotekah označil za "dolžniško bombo" in opozoril, da "izpostavljenost tveganju dosega nevzdržne ravni". Napovedal je, da bi imela množična odprava plačil uničujoč vpliv na finančni sistem. Marca 2008 je v članku izjavil, da se hipotekarna kriza stopnjuje v "širši propad finančnega sistema", s čimer je potrdil svoje prejšnje strahove. Opisal jo je kot "najhujšo finančno krizo po veliki depresiji".

Izjava o omejitvi odgovornosti: To nikakor ni naložbeno priporočilo. Gre zgolj za moj povzetek in analizo, ki temelji na podatkih iz interneta in drugih virov. Naložbe na finančnih trgih so tvegane in vsak bi moral vlagati na podlagi lastnih odločitev. Sem le amater, ki deli svoja mnenja.

Preberite celoten članek brezplačno?
Pojdi naprej 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.