S&P 500 ^GSPC 5,308.39 +0.10%
Nvidia NVDA $950.14 +2.74%
Tesla TSLA $174.48 -1.68%
Microsoft MSFT $424.32 +0.98%
Meta META $468.80 -0.66%
Apple AAPL $191.10 +0.65%
Alphabet GOOG $178.38 +0.61%
Amazon AMZN $183.72 -0.53%

Lockheed Martin elemzés: A népszerű fegyvergyártó óriáscég részvényeinek van egy nagy fogása

György Sárosi
16. 4. 2023
9 min read

A védelmi ipar sok befektető kedvenc célpontja, akik tisztában vannak növekedési és védekező tulajdonságaival. A Lockheed Martin az egyik legnépszerűbb képviselője ennek a szektornak, és mindig is az volt. De vajon most van itt az ideje megvenni?

Az F-35 csak egy az LMT termékei közül.

Alapvető áttekintés

A Lockheed Martin $LMT+0.2% egy amerikai multinacionális vállalat, amely a védelmi és fegyveriparban tevékenykedik. A világ egyik legnagyobb fegyvergyártó vállalata.

A Lockheed Martin 1995-ben jött létre két nagy fegyvergyártó vállalat, a Lockheed Corporation és a Martin Marietta egyesülésével. A vállalat központja a Maryland állambeli Bethesdában található.

A Lockheed Martin a repülőgépipar, a védelem, a biztonság, a polgári repülés és a környezetvédelem területén nyújtott szolgáltatások, rendszerek és termékek fejlesztésére, gyártására, integrálására és támogatására specializálódott. Főbb termékeik közé tartoznak:

F-35 Lightning II vadászbombázók - a legfejlettebb 5. generációs vadászgép az USAF, az USN és mások számára. Tomahawk, Harpoon és JASSM rakéták. ASAT Aegis ballisztikus rakétavédelem. AN/AQS-650 és AN/QZY-3 szonárrendszerek. T-6 Texan II kiképző repülőgép. Patriot és THAAD légvédelmi rendszerek. BMEWS és DSP korai előrejelző rendszerek. Űrállomás Freedom űrhajó a Skylab-programhoz. C-130J Super Hercules és P-3 Orion repülőgépek a haditengerészet számára. UH-60 Black Hawk többcélú helikopterek.

A Lockheed Martin a világ egyik legjövedelmezőbb és legbefolyásosabb védelmi vállalata.

https://www.youtube.com/watch?v=aPEy3QwsKjQ

Ágazat és verseny

A védelmi ipar egy rendkívül versenyképes globális ágazat, amelyben csak néhány nagy multinacionális vállalat tevékenykedik. A Lockheed Martin az egyik legnagyobb és legbefolyásosabb vállalat ebben az ágazatban. Ugyanakkor számos versenytársa van.

  • Boeing - Az USA második legnagyobb fegyvergyártó vállalata. Elsősorban repülőgépekre (F/A-18 Hornet, EA-18G Growler, F-15E Strike Eagle), rakétákra, drónokra és űrrendszerekre specializálódott. Sajnos az F-35 vadászrepülőgép fejlesztése során a Lockheed Martin versenytársává vált.
  • Raytheon - Az USA harmadik legnagyobb fegyvergyártó vállalata. Rakétákra, rakétákra, torpedókra, elektronikus rendszerekre, radarokra és kibervédelemre összpontosít. Olyan komplex rendszereket gyárt, mint a Tomahawk, a Harpoon, a Patriot, a THAAD és az Aegis.
  • General Dynamics - A negyedik legnagyobb védelmi vállalat, amely tengeralattjárókra, hajókra, tankokra, katonai járművekre, fegyverekre és lőszerekre specializálódott. Virginia osztályú tengeralattjárókat, Ticonderoga cirkálókat és Evolved Sea Sparrow rakétákat gyárt.
  • Northrop Grumman - Az ötödik legnagyobb fegyvergyártó vállalat, amely a lopakodó repülőgépekre (B-2 Spirit) összpontosít.
  • General Atomics - Hatodik legnagyobb védelmi vállalat, amely drónokra (Predator, Reaper), nukleáris fegyverekre, torpedókra és elektronikus hadviselési rendszerekre specializálódott.
  • Dassault Aviation - Európa egyik legnagyobb katonai repülőgépgyártója (Rafale). Az amerikai cégek erős versenytársa a vadászgépek külföldi értékesítésében.

A védelmi ipar előnyökkel és jelentős kockázatokkal is jár.

Az előnyök meglehetősen számosak. A védelmi ágazat általában nagyon nyereséges, mivel a vállalatok magas áron tudják eladni termékeiket a kormányoknak. A Lockheed Martin gyakran 10-15%-os árrést ér el. A kormányok védelmi kiadásai általában stabilak és megbízhatóak, ami hosszú távú szerződéseket és megrendeléseket eredményez e vállalatok számára. Emellett erős kormányzati támogatásra is számíthatnak, amely hajlandó szerződéseket és támogatásokat nyújtani a kulcsfontosságú védelmi képességek és technológiák fenntartásához. A versenyelőny fenntartása érdekében az ágazat vállalatai folyamatosan új technológiákat, fegyvereket és rendszereket fejlesztenek. Ez magas szintű innovációt, kutatást és fejlesztést eredményez.

De ugyanilyen sok a kockázat is. A védelmi rendszerek iránti kereslet a védelmi és biztonsági minisztériumok költségvetésétől függ, amelyekről politikai tárgyalások folynak. A hirtelen költségvetési megszorítások veszélyeztethetik a vállalat nyereségét. A védelmi vállalatok politikai ellenőrzésnek és nyomásnak vannak kitéve, mivel érzékeny területnek számítanak. Ez bizottsági ülésekhez, vizsgálatokhoz és korlátozásokhoz vezethet. Bizonyos védelmi programok és fegyverek nyilvános tiltakozásokat és vitákat válthatnak ki. Ez negatív hatással lehet a vállalat hírnevére, és a programok késedelmét vagy törlését okozhatja. Ezenkívül a technológiai függőség. A vállalatok gyakran függnek attól, hogy bizonyos technológiák szállítása korlátozott számú beszállítótól függ. Ezen ellátások megszakadása számos programjukat veszélyeztetheti. Végül, de nem utolsósorban a szakképzett munkaerő hiánya. Az ágazat valamennyi vállalata szenved a megfelelő készségekkel és tapasztalattal rendelkező mérnökök, tudósok és szakemberek hiányától. Ez a helyzet lelassíthatja a vállalatok innovációs kapacitását.

Jelenlegi helyzet

A jelenlegi, 2023-ra vonatkozó konszenzusos becslések alapján a Lockheed Martin ma a nettó nyereség 22,5-szeresén kereskedik. Ez azt jelenti, hogy a részvény jelenleg kis prémiummal kereskedik az öt- és tízéves medián 17,9-es nyereségszorzóhoz képest.

A magasabb kamatlábak mellett a részvények értékelésének elméletileg alacsonyabbnak kellene lennie, ha minden más tényező változatlan marad. Bár nem gondolom, hogy a Lockheed Martin ma különösebben drága (saját és az ágazat mércéjével mérve), a részvények nem számítanak alkunak - sem az abszolút értékelést, sem a jelenlegi értékelést a vállalat múltbeli értékeléséhez képest. Személy szerint úgy gondolom, hogy a $LMT+0.2% valóban kiváló minőségű, de sajnos egy kicsit túlárazott. Az osztalékbefektetők talán nem bánják hosszú távon, ha a stabilitás és a hosszú életre való tekintettel vannak. A kérdés az, hogy megéri-e 2,5% alatti hozamért. És persze - mindig jobb alulértékelt részvényeket venni, nem túlértékelteket.

Bár természetesen a Lockheed Martin részvények hosszú távon még mindig emelkedhetnek, mivel a mögöttes üzletág növekszik, és az LMT tovább csökkenti a részvények számát, miközben idővel növeli az osztalékot.

A Lockheed csökkenti a forgalomban lévő részvények számát, ezáltal növeli az értéket a részvényesek számára. Forrás:
Ráadásul a Lockheed osztaléka határozottan megbízható. Évtizedek óta folyamatosan növeli azt. Forrás

A hosszú távú növekedés mozgatórugói közé tartoznak az USA és más NATO-tagállamok megnövekedett katonai kiadásai. Különösen azok az európai országok, amelyek a múltban nem sokat költöttek a hadseregre, kénytelenek lesznek több pénzt költeni védelmi felszerelésekre, hogy megfeleljenek a NATO kiadási céljainak, és javítsák hadseregük teljesítményét és képességeit. Az USA nem NATO-partnerei, mint példáulDél-Korea és Japán, szintén növelik védelmi kiadásaikat az idő múlásával, ami üzleti növekedési lehetőséget jelent a Lockheed Martin számára.

Bár az űr- és nukleáris technológiai üzletág jelenleg nem különösebben nagy, az is biztos, hogy jelentős hosszú távú növekedési potenciált biztosít a vállalat számára.

Ha már az értékelésnél tartunk - Ha megnézzük a vállalat hosszú távú eredményeit, akkor azt találjuk, hogy egy többnyire folyamatosan növekvő vállalatról van szó, amelynek hosszú távú eredménynövekedése 11%-os. A vállalat azonban ma drágának tűnik - ahogy fentebb említettem. A vállalat arra számít, hogy 2024-ben ismét felgyorsul a nyereségnövekedés, köszönhetően az F-35 repülőgépek karbantartásának növekedésének és a további megrendeléseknek az üzletág minden területén.

A szabad cash flow már régóta évi 9% körüli mértékben növekszik. A jelentős tőkeintézkedésektől és egyszeri kiadásoktól eltekintve viszonylag stabilnak tűnik, és az előrejelzések szerint a következő néhány évben alacsony és közepes egyszámjegyű növekedést mutat.

Ön mit gondol? Tud-e még tovább növekedni az $LMT+0.2%, vagy visszatér a méltányos értékeléshez?

Jogi nyilatkozat: Ez semmiképpen sem befektetési ajánlás. Ez pusztán az én összefoglalóm és elemzésem, amely az internetről és más forrásokból származó adatokon alapul. A pénzügyi piacokon történő befektetés kockázatos, és mindenkinek a saját döntései alapján kell befektetnie. Én csak egy amatőr vagyok, aki megosztja a véleményét.

Olvassa el a teljes cikket ingyenesen?
Gyerünk 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.