S&P 500 ^GSPC 5,235.48 -0.60%
Nvidia NVDA $1,105.58 -3.72%
Microsoft MSFT $414.67 -3.38%
Alphabet GOOG $173.56 -2.16%
Meta META $467.05 -1.54%
Amazon AMZN $179.32 -1.48%
Tesla TSLA $178.79 +1.48%
Apple AAPL $191.29 +0.53%

Analiza družbe Lockheed Martin: delnice priljubljenega orožarskega velikana imajo eno veliko pomanjkljivost

Mladen Rudonja
16. 4. 2023
7 min read

Obrambna industrija je priljubljena tarča številnih vlagateljev, ki se zavedajo njene rasti in obrambnih lastnosti. Lockheed Martin je in je vedno bil eden najbolj priljubljenih predstavnikov tega sektorja. Toda ali je zdaj pravi čas za nakup?

F-35 je le eden od izdelkov podjetja LMT

Osnovni pregled

Lockheed Martin $LMT+1.8% je ameriška multinacionalna korporacija, ki deluje v obrambni in orožarski industriji. Je eno največjih orožarskih podjetij na svetu.

Podjetje Lockheed Martin je bilo ustanovljeno leta 1995 z združitvijo dveh velikih orožarskih podjetij, Lockheed Corporation in Martin Marietta. Družba ima sedež v Bethesdi v Marylandu.

Lockheed Martin je specializiran za razvoj, proizvodnjo, integracijo in podporo storitev, sistemov in izdelkov na področju letalstva, obrambe, varnosti, civilnega letalstva in okolja. Njihovi glavni izdelki vključujejo:

F-35 Lightning II - najnaprednejše bojno letalo pete generacije za USAF, USN in druge. rakete Tomahawk, Harpoon in JASSM. balistična protiraketna obramba ASAT Aegis. sonarske sisteme AN/AQS-650 in AN/QZY-3. Letalo za usposabljanje T-6 Texan II. sistemi zračne obrambe Patriot in THAAD. Sistemi zgodnjega opozarjanja BMEWS in DSP. Vesoljsko plovilo Space Station Freedom za program Skylab. letala C-130J Super Hercules in P-3 Orion za mornarico. večnamenski helikopterji UH-60 Black Hawk.

Lockheed Martin je eno najbolj dobičkonosnih in vplivnih obrambnih podjetij na svetu.

https://www.youtube.com/watch?v=aPEy3QwsKjQ

Sektor in konkurenca

Obrambna industrija je zelo konkurenčen svetovni sektor, v katerem deluje le nekaj velikih mednarodnih podjetij. Lockheed Martin je eno največjih in najvplivnejših podjetij v tem sektorju. Vendar je veliko konkurentov.

  • Boeing - drugo največje orožarsko podjetje v ZDA. Specializirano je predvsem za letala (F/A-18 Hornet, EA-18G Growler, F-15E Strike Eagle), rakete, brezpilotna letala in vesoljske sisteme. Na žalost je postalo konkurent podjetju Lockheed Martin pri razvoju bojnega letala F-35.
  • Raytheon - tretje največje orožarsko podjetje v ZDA. Osredotoča se na izstrelke, rakete, torpeda, elektronske sisteme, radarje in kibernetsko obrambo. Proizvaja kompleksne sisteme, kot so Tomahawk, Harpoon, Patriot, THAAD in Aegis.
  • General Dynamics - četrto največje obrambno podjetje, specializirano za podmornice, ladje, tanke, vojaška vozila, orožje in strelivo. Proizvaja podmornice razreda Virginia, križarke Ticonderoga in rakete Evolved Sea Sparrow.
  • Northrop Grumman - peto največje orožarsko podjetje, osredotočeno na letala stealth (B-2 Spirit).
  • General Atomics - šesto največje obrambno podjetje, specializirano za brezpilotna letala (Predator, Reaper), jedrsko orožje, torpeda in sisteme elektronskega bojevanja.
  • Dassault Aviation - eden največjih evropskih proizvajalcev vojaških letal (Rafale). Močan konkurent ameriških podjetij pri prodaji bojnih letal v tujino.

Obrambna industrija prinaša tako koristi kot tudi velika tveganja.

Koristi so zelo številne. Obrambni sektor je običajno zelo dobičkonosen, saj lahko podjetja svoje izdelke vladam prodajajo po visokih cenah. Družba Lockheed Martin pogosto dosega 10-15-odstotne marže. Izdatki vlad za obrambo so ponavadi stabilni in zanesljivi, kar za ta podjetja ustvarja dolgoročne pogodbe in naročila. Prav tako lahko računajo na močno podporo vlade, ki je pripravljena zagotoviti naročila in nepovratna sredstva za vzdrževanje ključnih obrambnih zmogljivosti in tehnologij. Da bi ohranila konkurenčno prednost, podjetja v tem sektorju nenehno razvijajo nove tehnologije, orožje in sisteme. To vodi k visoki stopnji inovacij, raziskav in razvoja.

Vendar pa obstaja tudi veliko tveganj. Povpraševanje po obrambnih sistemih je odvisno od proračunov ministrstev za obrambo in varnost, o katerih potekajo politična pogajanja. Nenadno zmanjšanje proračuna lahko ogrozi dobiček podjetja. Obrambna podjetja se soočajo s političnim nadzorom in pritiski, saj veljajo za občutljivo področje. To lahko privede do sestankov odborov, preiskav in omejitev. Nekateri obrambni programi in orožje lahko sprožijo javne proteste in polemike. To lahko negativno vpliva na ugled podjetja in povzroči zamude ali preklic programov. Poleg tega se pojavlja tehnološka odvisnost. Podjetja so pogosto odvisna od dobave določenih tehnologij od omejenega števila dobaviteljev. Motnje v tej dobavi lahko ogrozijo številne njihove programe. In nenazadnje, pomanjkanje kvalificiranih delavcev. Vsa podjetja v tem sektorju trpijo zaradi pomanjkanja inženirjev, znanstvenikov in strokovnjakov z ustreznim znanjem in izkušnjami. Takšne razmere lahko upočasnijo inovacijsko zmogljivost podjetij.

Trenutni položaj

Na podlagi trenutnih soglasnih ocen za leto 2023 se Lockheed Martin danes prodaja po 22,5-kratniku čistega dobička. To pomeni, da se delnica trenutno trguje z majhno premijo v primerjavi s pet- in desetletno mediano večkratnikov dobička, ki znaša 17,9.

Ob višjih obrestnih merah bi morala biti vrednotenja delnic teoretično nižja, če bi bilo vse ostalo enako. Čeprav menim, da družba Lockheed Martin danes ni posebej draga (po lastnih merilih in merilih sektorja), pa delnica ni ugodna - niti če gledamo na vrednotenje v absolutnem smislu niti če gledamo na trenutno vrednotenje v primerjavi s tem, kako je bilo podjetje vrednoteno v preteklosti. Osebno menim, da je delnica podjetja $LMT+1.8% res kakovostna, vendar žal nekoliko precenjena. Vlagateljev v dividende dolgoročno morda ne bo motilo, če jih skrbita stabilnost in dolgotrajnost. Vprašanje pa je, ali je vredno za manj kot 2,5-odstotni donos. In seveda - vedno je bolje kupovati podcenjene delnice in ne precenjenih.

Čeprav lahko delnice Lockheed Martin seveda dolgoročno še vedno rastejo, saj osnovna dejavnost raste in LMT še naprej zmanjšuje število delnic, hkrati pa sčasoma povečuje dividende.

Lockheed zmanjšuje število delnic v obtoku in s tem povečuje vrednost za svoje delničarje. Vir:
Poleg tega je Lockheedova dividenda vsekakor zanesljiva. Že desetletja jo povečuje. Vir:

Dolgoročni dejavniki rasti bodo med drugim povečana vojaška poraba ZDA in drugih članic Nata. Zlasti evropske države, ki v preteklosti niso veliko porabile za vojsko, bodo prisiljene porabiti več denarja za obrambno opremo, da bi dosegle cilje glede izdatkov Nata ter izboljšale delovanje in zmogljivosti svojih vojsk.Tudi partnerice ZDA, ki niso članice Nata, kot staJužna Koreja in Japonska, sčasoma povečujejo svoje obrambne izdatke, kar družbi Lockheed Martin predstavlja priložnosti za poslovno rast.

Čeprav dejavnost vesoljske in jedrske tehnologije trenutno ni posebej obsežna, pa podjetju zagotovo zagotavlja pomemben potencial za dolgoročno rast.

Ko govorimo o vrednotenju - če pogledamo dolgoročne dobičke podjetja, ugotovimo, da gre večinoma za stalno rastoče podjetje z dolgoročno 11-odstotno rastjo dobičkov. Vendar se zdi podjetje danes drago - kot sem omenil zgoraj. Pričakuje, da se bo rast dobička v letu 2024 ponovno pospešila zaradi rasti vzdrževanja letal F-35 in dodatnih naročil na vseh področjih poslovanja.

Prosti denarni tok že dolgo časa narašča po približno 9-odstotni letni stopnji. Razen pomembnih kapitalskih ukrepov in enkratnih izdatkov se zdi razmeroma stabilen in naj bi v naslednjih nekaj letih rasel z nizko do srednjo enomestno številko.

Kaj menite vi? Ali lahko družba LMT+1.8% še naprej raste ali pa se bo vrnila na pošteno vrednotenje?

Izjava o omejitvi odgovornosti: To nikakor ni naložbeno priporočilo. To je zgolj moj povzetek in analiza, ki temelji na podatkih iz interneta in drugih virov. Naložbe na finančnih trgih so tvegane in vsak naj vlaga na podlagi lastnih odločitev. Sem le amater, ki deli svoja mnenja.

Preberite celoten članek brezplačno?
Pojdi naprej 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.