S&P 500 ^GSPC 5,306.04 +0.02%
Nvidia NVDA $1,140.59 +7.13%
Tesla TSLA $176.75 -1.39%
Alphabet GOOG $178.02 +0.96%
Amazon AMZN $182.15 +0.77%
Meta META $479.92 +0.36%
Microsoft MSFT $430.32 +0.04%
Apple AAPL $189.99 +0.01%

Банковата криза приключи, казва Джейми Даймън. Защо е толкова сигурен?

Игор Иванов
16. 4. 2023
1 min read

Банковата криза определено е най-голямото събитие през последните години. Ситуация, която предизвика паника и щети за милиарди долари. Изглежда, че за известно време тя е отшумяла и никой не знае какво да очаква. С изключение на главния изпълнителен директор на JPMorgan, който е убеден, че вече няма за какво да се притеснява. Защо?

Джейми Даймън смята, че банковата криза е приключила

Добрата новина е, че главният изпълнителен директор на JPMorgan Chase Джейми Даймън, който често е възприеман като глас на финансовата индустрия, смята, че последиците от кризата вероятно са отминали - дори ако Фед не намали лихвите. Възможно ли е да предстоят още банкови фалити? "Не знам", каза Даймън по телевизията в четвъртък. "Но ако това се случи, честно казано, това не е проблем. Мисля, че сме близо до края на тази конкретна криза."

Даймън отново изрази мнението си, че проблемите, довели до фалита на SVB, са били очевидни и е трябвало да бъдат забелязани от ръководството на банката. Той заяви, че всички в бранша са знаели за опасностите, свързани с нарастващите лихвени проценти и незастрахованите вложители, които повлякоха SVB надолу.

Като единственият главен изпълнителен директор на голяма банка, оглавявал фирмата си по време на световната финансова криза от 2008 г., Даймън подчерта, че последната банкова криза не е по-различна от този епизод.

"Това не е 2008 г. Тя е много по-ограничена. Има само няколко банки, които имаха този конкретен проблем. В крайна сметка, по един или друг начин, той ще бъде разрешен. Мисля, че хората трябва да си поемат дълбоко дъх", каза той и заяви, че много банки ще отчетат добри печалби през следващите няколко седмици въпреки кризата.

Все пак Даймън призна, че именно публичният фалит на няколко банки ще доведе до затягане на условията за кредитиране - което означава по-малко кредити за бизнеса и потребителите - и според него това се равнява на още един проблем за икономиката, който увеличава вероятността от рецесия.

В продължение на почти една година главният изпълнителен директор твърди, че САЩ са изправени пред много сериозни рискове - включително война, инфлация и повишаване на лихвените проценти - които могат да предизвикат рецесия. Даймън обаче никога не се е обвързвал с конкретна прогноза за рецесия и продължава да следва тази тенденция.

https://www.youtube.com/watch?v=QVHLoSxh090

Кой е Джейми Даймън?

Джейми Даймън е главен изпълнителен директор на JPMorgan Chase, която е един от най-големите банкови холдинги в САЩ. Джейми Даймън е смятан за един от най-влиятелните хора във финансовата индустрия.

Завършил е Харвардския университет със специалности икономика и право. Работи в JPMorgan Chase от 2000 г., като през 2004 г. става президент, а през 2006 г. - главен изпълнителен директор. Под негово ръководство банката се превръща в една от най-важните финансови институции в света. Смятан е за един от най-успешните банкери на своето поколение. Неговият мандат начело на JPMorgan Chase се характеризира със стабилен растеж, високи резултати и висока финансова стабилност.

Той има влияние върху правителството на САЩ и Федералния резерв. Член е на икономическите консултативни съвети към Белия дом. Той е един от тези, които разкриха балона през 2008 г.

Какво мислите вие? Ще отчетат ли банките изненадващо добри печалби през следващите седмици?

Отказ от отговорност: Това по никакъв начин не е инвестиционна препоръка. Това е единствено мое обобщение и анализ, основани на данни от интернет и други източници. Инвестирането на финансовите пазари е рисково и всеки трябва да инвестира въз основа на собствените си решения. Аз съм просто аматьор, който споделя мнението си.

Прочетете цялата статия безплатно?
Продължете 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.