S&P 500 ^GSPC 5,266.95 -0.74%
Meta META $474.36 -1.16%
Nvidia NVDA $1,148.25 +0.81%
Alphabet GOOG $177.40 -0.35%
Tesla TSLA $176.19 -0.32%
Microsoft MSFT $429.17 -0.27%
Apple AAPL $190.29 +0.16%
Amazon AMZN $182.02 -0.07%

Jamie Dimon szerint a bankválságnak vége. Miért olyan biztos ebben?

Vida Fazekas
16. 4. 2023
4 min read

A bankválság minden bizonnyal az elmúlt évek legnagyobb eseménye. Egy olyan helyzet, amely pánikot és több milliárd dolláros kárt okozott. Úgy tűnik, hogy egy időre lecsillapodott, és senki sem tudja, hogy mire számíthat. Kivéve a JPMorgan vezérigazgatóját, aki meg van győződve arról, hogy már nincs miért aggódni. Hogy miért?

Jamie Dimon szerint a bankválságnak vége.

A jó hír az, hogy a JPMorgan Chase vezérigazgatója, Jamie Dimon, akit gyakran a pénzügyi ágazat hangjaként tartanak számon, úgy véli, hogy a válság hatásainak valószínűleg vége - még akkor is, ha a Fed nem csökkenti a kamatokat. Lehet, hogy további bankcsődök jönnek? "Nem tudom" - mondta Dimon csütörtökön a televízióban. "De ha mégis bekövetkeznek, őszintén szólva, az nem probléma. Úgy gondolom, hogy közeledünk ennek a bizonyos válságnak a végéhez".

Dimon megismételte azt a véleményét, hogy az SVB összeomlásához vezető problémák nyilvánvalóak voltak, és a bankvezetésnek észre kellett volna vennie őket. Azt mondta, hogy az iparágban mindenki tudott az emelkedő kamatlábak és a nem biztosított betétesek veszélyeiről, amelyek az SVB-t magával rántották.

Dimon, mint az egyetlen olyan nagybank vezérigazgatója, aki a 2008-as globális pénzügyi válság idején vezette cégét, hangsúlyozta, hogy a legutóbbi bankválság nem különbözik attól az epizódtól.

"Ez nem 2008. Ez sokkal korlátozottabb. Csak egy maroknyi banknak volt ez a bizonyos probléma. Végül, így vagy úgy, de megoldódik. Szerintem az embereknek mély levegőt kellene venniük" - mondta, azzal érvelve, hogy a válság ellenére sok bank jó nyereségről fog beszámolni a következő hetekben.

Dimon mégis elismerte, hogy néhány bank nyilvános csődje miatt szigorodni fognak a hitelezési feltételek - ami kevesebb hitelt jelent a vállalkozások és a fogyasztók számára -, és szerinte ez egy újabb problémával egyenlő a gazdaság számára, ami növeli a recesszió valószínűségét.

A vezérigazgató közel egy éve azzal érvel, hogy az Egyesült Államok számos komoly kockázattal - köztük háborúval, inflációval és emelkedő kamatlábakkal - néz szembe, amelyek recessziót válthatnak ki. Dimon azonban soha nem kötötte magát konkrét recessziós előrejelzéshez, és továbbra is ezt a tendenciát követi.

https://www.youtube.com/watch?v=QVHLoSxh090

Ki az a Jamie Dimon?

Jamie Dimon a JPMorgan Chase vezérigazgatója, amely az Egyesült Államok egyik legnagyobb bankholdingja. Jamie Dimont a pénzügyi iparág egyik legbefolyásosabb emberének tartják.

A Harvard Egyetemen szerzett közgazdasági és jogi diplomát. A JPMorgan Chase-nél 2000 óta dolgozik, 2004-ben lett elnök, 2006-ban pedig vezérigazgató. Vezetése alatt a bank a világ egyik legjelentősebb pénzintézetévé vált. Generációjának egyik legsikeresebb bankáraként tartják számon. A JPMorgan Chase élén töltött időszakát erőteljes növekedés, erős teljesítmény és nagyfokú pénzügyi stabilitás jellemezte.

Befolyása van az amerikai kormányra és a Fedre. Tagja a Fehér Ház gazdasági tanácsadó testületeinek. Egyike volt azoknak, akik 2008-ban leleplezték a buborékot.

Ön mit gondol? A bankok meglepően jó profitot fognak elkönyvelni az elkövetkező hetekben?

Jogi nyilatkozat: Ez semmiképpen sem befektetési ajánlás. Ez pusztán az én összefoglalóm és elemzésem, amely az internetről és más forrásokból származó adatokon alapul. A pénzügyi piacokon való befektetés kockázatos, és mindenkinek a saját döntései alapján kell befektetnie. Én csak egy amatőr vagyok, aki megosztja a véleményét.

Olvassa el a teljes cikket ingyenesen?
Gyerünk 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.