S&P 500 ^GSPC 5,307.01 -0.27%
Tesla TSLA $180.11 -3.48%
Alphabet GOOG $178.00 -0.86%
Apple AAPL $190.90 -0.75%
Meta META $467.78 +0.68%
Nvidia NVDA $949.50 -0.46%
Microsoft MSFT $430.52 +0.34%
Amazon AMZN $183.13 -0.01%

Jamie Dimon pravi, da je bančne krize konec. Zakaj je tako prepričan?

Dragoslav Golob
16. 4. 2023
3 min read

Bančna kriza je zagotovo največji dogodek zadnjih let. Povzročila je paniko in povzročila več milijard dolarjev škode. Zdi se, da se je za nekaj časa umirila in da nihče ne ve, kaj lahko pričakuje. Razen generalnega direktorja banke JPMorgan, ki je prepričan, da ni več treba skrbeti. Zakaj?

Jamie Dimon meni, da je bančne krize konec

Dobra novica je, da izvršni direktor banke JPMorgan Chase Jamie Dimon, ki pogosto velja za glas finančnega sektorja, meni, da je posledic krize verjetno konec - tudi če Fed ne bo znižal obrestnih mer . Ali je mogoče, da bo še več propadov bank? "Ne vem," je Dimon dejal v četrtek na televiziji. "Toda če se bo to zgodilo, odkrito povedano, to ni problem. Mislim, da se približujemo koncu te krize."

Dimon je ponovil svoje mnenje, da so bile težave, ki so pripeljale do propada banke SVB, očitne in bi jih moralo vodstvo banke opaziti. Dejal je, da so vsi v panogi vedeli za nevarnosti naraščajočih obrestnih mer in nezavarovanih vlagateljev, ki so SVB potegnile navzdol.

Kot edini predsednik uprave velike banke, ki je svoje podjetje vodil med svetovno finančno krizo leta 2008, je Dimon poudaril, da zadnja bančna kriza ni bila drugačna od te epizode.

"To ni leto 2008. Je veliko bolj omejena. Obstaja le peščica bank, ki so imele te posebne težave. Sčasoma se bo tako ali drugače rešila. Mislim, da bi morali ljudje globoko vdihniti," je dejal in zatrdil, da bodo mnoge banke kljub krizi v naslednjih nekaj tednih poročale o dobrih dobičkih.

Kljub temu je Dimon priznal, da bo javni neuspeh nekaj bank povzročil zaostritev pogojev posojanja - kar pomeni manj posojil za podjetja in potrošnike -, kar po njegovih besedah pomeni še eno težavo za gospodarstvo, ki povečuje verjetnost recesije.

Predsednik uprave že skoraj leto dni trdi, da se ZDA soočajo s številnimi resnimi tveganji - vključno z vojno, inflacijo in naraščajočimi obrestnimi merami -, ki bi lahko sprožila recesijo. Vendar se Dimon nikoli ni navezal na konkretno napoved recesije in še naprej sledi temu trendu.

https://www.youtube.com/watch?v=QVHLoSxh090

Kdo je Jamie Dimon?

Jamie Dimon je izvršni direktor banke JPMorgan Chase, ki je eden največjih bančnih holdingov v ZDA. Jamie Dimon velja za enega najvplivnejših ljudi v finančni industriji.

Diplomiral je iz ekonomije in prava na univerzi Harvard. V družbi JPMorgan Chase je zaposlen od leta 2000, leta 2004 je postal predsednik, leta 2006 pa glavni izvršni direktor. Pod njegovim vodstvom je banka postala ena najpomembnejših finančnih institucij na svetu. Velja za enega najuspešnejših bančnikov svoje generacije. Njegovo vodenje banke JPMorgan Chase so zaznamovali močna rast, visoka uspešnost in visoka finančna stabilnost.

Ima vpliv na ameriško vlado in Fed. Je član ekonomskih svetovalnih svetov Bele hiše. Bil je eden od tistih, ki so leta 2008 razkrili finančni balon.

Kaj menite vi? Bodo banke v prihodnjih tednih objavile presenetljivo dobre dobičke?

Izjava o omejitvi odgovornosti: To nikakor ni naložbeno priporočilo. To je zgolj moj povzetek in analiza, ki temelji na podatkih iz interneta in drugih virov. Naložbe na finančnih trgih so tvegane in vsak naj vlaga na podlagi lastnih odločitev. Sem le amater, ki deli svoja mnenja.

Preberite celoten članek brezplačno?
Pojdi naprej 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.