S&P 500 ^GSPC 5,308.6 +0.01%
Tesla TSLA $177.76 +1.60%
Amazon AMZN $181.07 -1.35%
Nvidia NVDA $939.73 -0.85%
Apple AAPL $192.40 +0.71%
Microsoft MSFT $428.32 +0.70%
Alphabet GOOG $179.14 +0.38%
Meta META $467.16 -0.36%

Analiza Qualcomm: Este gigantul tehnologic în creștere o alegere perfectă pentru dividende?

Adrian Dumitru
16. 4. 2023
8 min read

Marii giganți din domeniul tehnologiei tind să fie în vizorul investitorilor în principal datorită potențialului lor de creștere. Dar ce se întâmplă dacă există unul care are potențialul de a deveni o companie cu dividende stabile pe termen lung?

O prezentare generală de bază

Qualcomm $QCOM+0.0% este o companie americană care proiectează și produce cipuri și software pentru telecomunicații wireless. A fost fondată în 1985 în San Diego, California. Principala activitate a Qualcomm este dezvoltarea și vânzarea de tehnologii CDMA (Code Division Multiple Access), care sunt tehnologii pentru transmiterea fără fir a vocii și a datelor. Qualcomm nu numai că dezvoltă aceste tehnologii, dar le și vinde companiilor din întreaga lume prin intermediul licențelor.

Qualcomm este unul dintre liderii de piață în domeniul chipseturilor mobile și furnizează cipurile sale aproape tuturor producătorilor importanți de telefoane mobile, cum ar fi Samsung, Apple, Xiaomi și Nokia. Însă, pe lângă chipset-uri, Qualcomm dezvoltă și sisteme de operare mobile, în special pentru produsele Android. Alte domenii de activitate ale sale includ încărcarea fără fir, comunicațiile V2X pentru vehiculele autonome și realitatea virtuală.

Qualcomm este considerată una dintre cele mai inovatoare companii din prezent. Aceasta investește zeci de miliarde de dolari pe an în cercetare și dezvoltare, se concentrează pe cele mai avansate tehnologii și se străduiește să stabilească tendințe în industria mobilă și a conectivității.

Sector

Qualcomm activează în sectorul semiconductorilor și al cipurilor pentru dispozitive mobile. Acesta este un sector foarte dinamic, determinat de cererea de smartphone-uri, tablete și alte dispozitive portabile. Acest sector a înregistrat o creștere rapidă în ultimii ani, dar în prezent creșterea este în ușoară încetinire din cauza saturației pieței cu smartphone-uri. În ciuda acestui fapt, este un sector cu un mare potențial pentru viitor.

Există câteva tendințe majore care conduc acest sector.

Tranziția la rețelele 5 G: rețelele 5G vor permite viteze de conectare mai mari și o latență mai mică. Acest lucru va duce la proliferarea internetului obiectelor, a realității virtuale și a altor tehnologii care depind de conexiuni rapide. Qualcomm este unul dintre liderii în dezvoltarea de chipset-uri 5G.

Inteligența artificială: Chipset-urile trebuie să alimenteze funcții din ce în ce mai inteligente, cum ar fi inteligența artificială, învățarea automată și realitatea augmentată. Qualcomm integrează funcții de inteligență artificială în cele mai recente platforme de cipuri ale sale.

Securitate : Chipseturile trebuie să fie capabile să gestioneze cantități tot mai mari de date sensibile, date biometrice și chei digitale. Prin urmare, securitatea este un element-cheie al noilor platforme de cipuri.

Realitatea virtuală și augmentată: cipurile specializate alimentează căștile de realitate virtuală și augmentată. Qualcomm este unul dintre liderii în dezvoltarea de cipuri pentru dispozitivele VR/AR.

Concurență

Qualcomm se confruntă cu o concurență intensă din partea mai multor companii producătoare de cipuri mobile și semiconductoare. Are mai mulți concurenți importanți.

MediaTek este o companie taiwaneză specializată în dezvoltarea și fabricarea de chipset-uri mobile și alte semiconductoare. MediaTek se concentrează în principal pe chipset-uri pentru smartphone-uri din gama medie și inferioară, pe care le domină. Chipseturile sale nu sunt la fel de puternice ca cele ale Qualcomm, dar sunt mai ieftine, ceea ce le face atractive pentru producătorii cu bugete limitate. MediaTek este principalul concurent al Qualcomm pe piețele emergente.

Samsung este cel mai mare producător mondial de electronice de consum și semiconductori. Samsung își proiectează și produce propriile chipset-uri pentru smartphone-urile și tabletele sale, care concurează direct cu Qualcomm. Deși chipseturile Exynos ale Samsung nu sunt la fel de puternice ca Snapdragons ale Qualcomm, Samsung le integrează în dispozitivele sale, ceea ce limitează spațiul pentru Qualcomm.

Huawei este o companie chineză care este furnizorul dominant la nivel mondial de rețele și infrastructură de telecomunicații. De asemenea, Huawei își proiectează propriile chipset-uri Kirin pentru smartphone-urile sale care concurează cu Qualcomm. Huawei a făcut un pas semnificativ în ultimii ani, iar chipseturile sale Kirin se ridică la nivelul celor de la Snapdragons. Huawei reprezintă o amenințare semnificativă pentru Qualcomm, în special pe piețele emergente.

Intel $INTC-1.0% și AMD $AMD-1.2% sunt producătorii dominanți de procesoare pentru PC-uri și servere. Mai nou, aceștia au încercat să facă incursiuni pe piața cipurilor mobile, ceea ce reprezintă o amenințare pentru poziția Qualcomm. Chipseturile lor pentru dispozitive mobile nu au avut prea mult succes până acum, dar atât Intel, cât și AMD au potențialul de a amenința serios Qualcomm în viitor.

Prin urmare, concurența în sectorul cipurilor mobile este uriașă și reprezintă una dintre cele mai mari provocări pentru Qualcomm în viitor. Aceasta trebuie să inoveze și să își îmbunătățească în mod constant tehnologia pentru a-și menține poziția de lider de piață.

Situația actuală

Profilul de creștere al Qualcomm pare foarte atractiv la prima vedere. În realitate, însă, Qualcomm este una dintre cele mai mari companii de semiconductori cotate la bursă, cu venituri totale de 43 de miliarde USD.

Astfel, QCOM este acum mult mai aproape de a fi considerată o companie matură, spre deosebire de un brand tehnologic în creștere rapidă. Așadar- ar putea fi aceasta o comoară ascunsă a dividendelor?

Într-adevăr, perspectiva de creștere a veniturilor de 9,2% este departe de a fi scăzută, dar, având în vedere trecerea rapidă către digital din ultimii ani, este mult mai probabil ca creșterea organică a veniturilor QCOM să fie sub această cifră în următorii ani decât să o depășească.

EPS este în creștere și este de așteptat să continue să crească. Sursa

În același timp, QCOM, ca acțiune, nu oferă o apreciere a capitalului atât de atractivă în timp. Prin urmare, conducerea se concentrează acum pe creșterea dividendelor pentru a atrage investitorii. Creșterea de 6,67% este o dovadă în acest sens.

Un randament de 2,59% poate fi deja atractiv pentru mulți investitori
Dividendele Qualcomm au crescut de ceva timp deja. Sursa:

După creșterea recentă a dividendelor, se pare că acțiunile Qualcomm ar putea fi o oportunitate atractivă de creștere a dividendelor. Deși randamentul actual este unul dintre cele mai ridicate din cadrul industriei și plata dividendelor pare sigură, încă îmi este greu să consider QCOM o acțiune cu dividende atractivă.

În primul trimestru al anului 2023, câștigurile au fost de 2,24 miliarde de dolari, față de 3,4 miliarde de dolari în aceeași perioadă a anului precedent. Numerarul operațional a crescut de la 3,9 miliarde de dolari în 2018 la 9,1 miliarde de dolari în 2022, ceea ce reprezintă un CAGR pe cinci ani de 18,47%. În primul trimestru din 2023, numerarul operațional a fost de 3,1 miliarde de dolari, comparativ cu 2,1 miliarde de dolari în aceeași perioadă a anului precedent.

Fluxul de numerar liber (FCF) al Qualcomm a crescut de la 3,12 miliarde de dolari în 2018 la 6,83 miliarde de dolari în 2022, ceea ce reprezintă o CAGR pe cinci ani de 16,96%. Compania a generat FCF de 29,4 miliarde de dolari în perioada de cinci ani, reprezentând aproximativ 23% din capitalizarea sa de piață. Rentabilitatea capitalului investit a crescut de la 4,8% în 2018 la 45,8% în 2022.

Este posibil ca Qualcomm să se confrunte cu dificultăți, iar conducerea sa să se confrunte cu o dilemă pe termen lung, dar profitabilitatea sa mai mare îi permite să investească mai mulți bani în susținerea inovației și să construiască valoare pe termen lung într-un ritm mai mare decât concurenții săi. Compania a investit 19% din veniturile sale în cheltuieli de cercetare și dezvoltare în 2022 și 21% în 2021.

Pe termen lung, succesul unei companii depinde de capacitatea sa de a impulsiona inovarea și de profitabilitatea sa, iar cheltuielile pentru cercetare și dezvoltare îi oferă capacitatea de a inova și crește probabilitatea unei evaluări viitoare mai mari. Investitorii ar trebui să privească Qualcomm ca pe un pariu pe termen lung, dar ar trebui să fie pregătiți și pentru vremuri grele.

Dumneavoastră ce părere aveți? Va fi Qualcomm o companie cu dividende excelente, stabile și dovedite într-o bună zi?

Disclaimer: Aceasta nu este în niciun caz o recomandare de investiții. Este pur și simplu rezumatul și analiza mea bazată pe date de pe internet și din alte surse. Investițiile pe piețele financiare sunt riscante și fiecare ar trebui să investească în funcție de propriile decizii. Eu sunt doar un amator care își împărtășește opiniile.

Citiți articolul complet gratuit?
Dă-i drumul 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Dați articolul mai departe sau păstrați-l pentru mai târziu.