S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.79 -1.99%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Qualcomm elemzés: Tényleg tökéletes osztalékválasztás a technológiai növekedési óriás?

Bertalan Görög
16. 4. 2023
9 min read

A nagy technológiai óriások elsősorban növekedési potenciáljuk miatt kerülnek a befektetők látókörébe. De mi van akkor, ha van olyan, amelyikben megvan a potenciál, hogy hosszú távon stabil osztalékot fizető vállalattá váljon?

Egy alapvető áttekintés

A Qualcomm $QCOM+0.3% egy amerikai vállalat, amely vezeték nélküli távközlési chipeket és szoftvereket tervez és gyárt. A vállalatot 1985-ben alapították a kaliforniai San Diegóban. A Qualcomm fő tevékenysége a CDMA (Code Division Multiple Access) technológiák fejlesztése és értékesítése, amelyek a vezeték nélküli hang- és adatátvitel technológiái. A Qualcomm nemcsak fejleszti ezeket a technológiákat, hanem licenceken keresztül el is adja azokat a világ vállalatainak.

A Qualcomm a mobil chipkészletek piacának egyik vezetője, és chipjeit szinte az összes nagy mobiltelefon-gyártónak szállítja, például a Samsungnak, az Apple-nek, a Xiaominak és a Nokiának. A chipsetek mellett azonban a Qualcomm mobil operációs rendszereket is fejleszt, különösen az Android termékekhez. További tevékenységi területei közé tartozik a vezeték nélküli töltés, az autonóm járművek V2X-kommunikációja és a virtuális valóság.

A Qualcommot ma az egyik leginnovatívabb vállalatnak tartják. Évente több tízmilliárd dollárt fektet be kutatás-fejlesztésbe, a legmodernebb technológiákra összpontosít, és igyekszik trendeket meghatározni a mobil- és csatlakoztatási iparágban.

Szektor

A Qualcomm a mobileszközökhöz használt félvezetők és chipek ágazatában tevékenykedik. Ez egy nagyon dinamikus ágazat, amelyet az okostelefonok, táblagépek és más hordozható eszközök iránti kereslet hajt. Ez az ágazat az elmúlt években gyors növekedésnek indult, de a növekedés most kissé lelassult, mivel az okostelefonok telítetté váltak. Ennek ellenére ez egy olyan ágazat, amely nagy lehetőségeket rejt magában a jövőre nézve.

Az ágazatot több fő trend mozgatja.

Átállás az 5G hálózatokra: Az 5G hálózatok gyorsabb kapcsolódási sebességet és alacsonyabb késleltetést tesznek majd lehetővé. Ez a dolgok internetének, a virtuális valóságnak és más, gyors kapcsolatoktól függő technológiáknak az elterjedéséhez vezet. A Qualcomm az 5G chipkészletek fejlesztésének egyik vezetője.

Mesterséges intelligencia: A lapkakészleteknek egyre intelligensebb funkciókat kell működtetniük, mint például a mesterséges intelligencia, a gépi tanulás és a kiterjesztett valóság. A Qualcomm a legújabb chipplatformjaiba integrálja a mesterséges intelligencia funkciókat.

Biztonság: A chipseteknek képesnek kell lenniük az egyre nagyobb mennyiségű érzékeny adat, biometrikus adatok és digitális kulcsok kezelésére. A biztonság ezért az új chipplatformok kulcsfontosságú eleme.

Virtuális és kiterjesztett valóság: A virtuális és kiterjesztett valóság fejhallgatókat speciális chipek működtetik. A Qualcomm az egyik vezető szerepet tölti be a VR/AR-eszközökbe szánt chipek fejlesztésében.

Verseny

A Qualcommnak számos mobilchip- és félvezetőgyártó céggel szemben erős versenynek kell helytállnia. Több jelentős versenytársa is van.

AMediaTek egy tajvani vállalat, amely mobil chipkészletek és egyéb félvezetők fejlesztésére és gyártására szakosodott. A MediaTek elsősorban a közép- és alsó kategóriás okostelefonok chipkészleteire összpontosít, amelyekben dominál. Chipkészletei nem olyan erősek, mint a Qualcommé, de olcsóbbak , így vonzóak a korlátozott költségvetéssel rendelkező gyártók számára. A MediaTek a Qualcomm fő versenytársa a feltörekvő piacokon.

ASamsung a világ vezető szórakoztatóelektronikai és félvezetőgyártója. A Samsung saját chipkészleteket tervez és gyárt okostelefonjaihoz és táblagépeihez, amelyek közvetlenül a Qualcommal versenyeznek. Bár a Samsung Exynos chipkészletei nem olyan erősek, mint a Qualcomm Snapdragonjai, a Samsung beépíti őket készülékeibe, ami korlátozza a Qualcomm mozgásterét.

AHuawei egy kínai vállalat, amely a világ meghatározó távközlési hálózati és infrastrukturális szállítója. A Huawei saját Kirin chipseteket is tervez okostelefonjaihoz, amelyek a Qualcommal versenyeznek. A Huawei az elmúlt években jelentősen előrelépett, és Kirin chipkészletei egyre inkább felérnek a Snapdragonok szintjére. A Huawei különösen a feltörekvő piacokon jelent jelentős fenyegetést a Qualcommra nézve.

AzIntel $INTC-0.6% és az AMD $AMD $AMD+1.1% a domináns processzorgyártók a PC-k és szerverek számára. Újabban a mobilchipek piacán próbálnak teret nyerni, ami veszélyt jelent a Qualcomm pozíciójára. Mobil chipkészleteik eddig nem voltak túl sikeresek, de mind az Intel, mind az AMD képes lehet a jövőben komolyan fenyegetni a Qualcommot.

A mobilchip-ágazatban tehát óriási a verseny, és a Qualcomm számára az egyik legnagyobb kihívást jelenti a jövőben. Folyamatosan innoválnia és fejlesztenie kell technológiáját, hogy megőrizze piacvezető szerepét.

Jelenlegi helyzet

A Qualcomm növekedési profilja első látásra nagyon vonzónak tűnik. A valóságban azonban a Qualcomm az egyik legnagyobb tőzsdén jegyzett félvezetőgyártó vállalat 43 milliárd USD összbevételével.

Így a QCOM már sokkal közelebb áll ahhoz, hogy érett vállalatnak tekintsék, szemben a gyorsan növekvő technológiai márkával. Szóval - lehet, hogy ez egy rejtett osztalékkincs?

A 9,2%-os bevételnövekedési kilátás valóban messze nem alacsony, de az elmúlt évek gyors digitális irányba történő elmozdulása miatt sokkal valószínűbb, hogy a QCOM organikus bevételnövekedése az elkövetkező években inkább alatta marad ennek a számnak, mint felette.

Az EPS növekszik, és várhatóan tovább fog nőni. Forrás:

Ugyanakkor a QCOM mint részvény nem kínál olyan vonzó tőkenövekedést az idő múlásával. Ezért a menedzsment most az osztaléknövekedésre összpontosít, hogy vonzza a befektetőket. A 6,67%-os növekedés ezt bizonyítja.

A 2,59%-os hozam sok befektető számára már vonzó lehet.
A Qualcomm osztaléka már jó ideje növekszik. Forrás

A legutóbbi osztalékemelés után úgy tűnik, hogy a Qualcomm részvény vonzó osztaléknövekedési lehetőség lehet. Bár a jelenlegi hozam az iparágon belül a magasabbak közé tartozik, és az osztalékfizetés biztonságosnak tűnik, még mindig nehezen tudom a QCOM-ot vonzó osztalékrészvénynek tekinteni.

2023 első negyedévében a nyereség 2,24 milliárd dollár volt, szemben az előző év azonos időszakában elért 3,4 milliárd dollárral. A működési készpénzállomány a 2018-as 3,9 milliárd dollárról 2022-re 9,1 milliárd dollárra nőtt, ami 18,47%-os ötéves CAGR-nek felel meg. 2023 első negyedévében a működési készpénzállomány 3,1 milliárd dollár volt, szemben az előző év azonos időszakának 2,1 milliárd dollárjával.

A Qualcomm szabad cash flow-ja (FCF) a 2018-as 3,12 milliárd dollárról 2022-re 6,83 milliárd dollárra nőtt, ami 16,96%-os ötéves CAGR-nek felel meg. A vállalat az ötéves időszak alatt 29,4 milliárd dollár FCF-et termelt, ami piaci kapitalizációjának mintegy 23%-át jelenti. A befektetett tőke megtérülése a 2018-as 4,8%-ról 2022-re 45,8%-ra nőtt.

Lehet, hogy a Qualcomm küzd, és a vezetése hosszú távú dilemmával nézhet szembe, de a magasabb jövedelmezősége lehetővé teszi, hogy több pénzt öntsön az innováció támogatásába és a versenytársainál nagyobb arányban építsen hosszú távú értéket. A vállalat 2022-ben bevételeinek 19%-át, 2021-ben pedig 21%-át fordítja K+F kiadásokra.

Hosszú távon egy vállalat sikere az innovációs képességétől és a nyereségességétől függ, a K+F-kiadások pedig innovációs képességet biztosítanak, és növelik a magasabb jövőbeli értékelés valószínűségét. A befektetőknek a Qualcommra hosszú távú fogadásként kell tekinteniük, de fel kell készülniük a rossz időkre is.

Ön mit gondol? A Qualcomm egy nap nagyszerű, stabil és bizonyítottan osztalékos vállalat lesz?

Jogi nyilatkozat: Ez semmiképpen sem befektetési ajánlás. Ez pusztán az én összefoglalóm és elemzésem, amely az internetről és más forrásokból származó adatokon alapul. A pénzügyi piacokon való befektetés kockázatos, és mindenkinek a saját döntései alapján kell befektetnie. Én csak egy amatőr vagyok, aki megosztja a véleményét.

Olvassa el a teljes cikket ingyenesen?
Gyerünk 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.