S&P 500 ^GSPC 5,304.72 +0.70%
Tesla TSLA $179.24 +3.17%
Meta META $478.22 +2.67%
Nvidia NVDA $1,064.69 +2.57%
Apple AAPL $189.98 +1.66%
Microsoft MSFT $430.16 +0.74%
Alphabet GOOG $176.33 +0.73%
Amazon AMZN $180.75 -0.17%

Analiza družbe Qualcomm: Ali je tehnološki velikan res odlična izbira za dividende?

Dragoslav Golob
16. 4. 2023
7 min read

Veliki tehnološki velikani so v očeh vlagateljev predvsem zaradi potenciala rasti. Kaj pa, če obstaja eden, ki ima potencial, da postane dolgoročno stabilno podjetje z dividendami?

Osnovni pregled

Qualcomm $QCOM+4.3% je ameriško podjetje, ki oblikuje in proizvaja brezžične telekomunikacijske čipe in programsko opremo. Ustanovljeno je bilo leta 1985 v San Diegu v Kaliforniji. Glavna dejavnost podjetja Qualcomm je razvoj in prodaja tehnologij CDMA (Code Division Multiple Access), ki so tehnologije za brezžični prenos govora in podatkov. Qualcomm teh tehnologij ne le razvija, temveč jih tudi prodaja podjetjem po vsem svetu prek licenc.

Qualcomm je eden vodilnih na trgu mobilnih čipov in svoje čipe dobavlja skoraj vsem večjim proizvajalcem mobilnih telefonov, kot so Samsung, Apple, Xiaomi in Nokia. Poleg čipov pa Qualcomm razvija tudi mobilne operacijske sisteme, zlasti za izdelke z operacijskim sistemom Android. Njegova druga področja dejavnosti vključujejo brezžično polnjenje, komunikacije V2X za avtonomna vozila in virtualno resničnost.

Qualcomm velja za eno najbolj inovativnih podjetij danes. V raziskave in razvoj vlaga več deset milijard dolarjev na leto, osredotoča se na najsodobnejše tehnologije in si prizadeva določati trende v industriji mobilne telefonije in povezljivosti.

Sektor

Qualcomm deluje v sektorju polprevodnikov in čipov za mobilne naprave. To je zelo dinamičen sektor, ki ga poganja povpraševanje po pametnih telefonih, tabličnih računalnikih in drugih prenosnih napravah. Ta sektor je v zadnjih letih hitro rasel, vendar se rast zdaj nekoliko upočasnjuje zaradi zasičenosti trga s pametnimi telefoni. Kljub temu je to sektor z velikim potencialom za prihodnost.

Sektor poganja več glavnih trendov.

Prehod na omrežja 5G: omrežja 5G bodo omogočila hitrejše povezave in manjše zakasnitve. To bo privedlo do širjenja interneta stvari, virtualne resničnosti in drugih tehnologij, ki so odvisne od hitrih povezav. Qualcomm je eden od vodilnih na področju razvoja čipov 5G.

Umetna inteligenca: Čipovski nabori morajo omogočati vse bolj pametne funkcije, kot so umetna inteligenca, strojno učenje in razširjena resničnost. Qualcomm v svoje najnovejše platforme čipov vključuje funkcije umetne inteligence.

Varnost: Čipovski nabori morajo biti sposobni obvladovati vse večje količine občutljivih podatkov, biometričnih podatkov in digitalnih ključev. Varnost je zato ključni element novih platform čipov.

Navidezna in razširjena resničnost: Specializirani čipi poganjajo slušalke za navidezno in razširjeno resničnost. Qualcomm je eden vodilnih na področju razvoja čipov za naprave VR/AR.

Konkurenca

Qualcomm se sooča z močno konkurenco številnih podjetij, ki proizvajajo mobilne čipe in polprevodnike. Ima več večjih konkurentov.

MediaTek je tajvansko podjetje, specializirano za razvoj in proizvodnjo mobilnih čipov in drugih polprevodnikov. MediaTek se osredotoča predvsem na čipovje za pametne telefone srednjega in nižjega cenovnega razreda, v katerih prevladuje. Njeni čipi niso tako zmogljivi kot Qualcommovi, vendar so cenejši , zato so privlačni za proizvajalce z omejenim proračunom. MediaTek je Qualcommov glavni konkurent na razvijajočih se trgih.

Samsung je vodilni svetovni proizvajalec zabavne elektronike in polprevodnikov. Samsung oblikuje in izdeluje lastne čipe za pametne telefone in tablične računalnike, ki neposredno konkurirajo podjetju Qualcomm. Čeprav Samsungovi čipi Exynos niso tako zmogljivi kot Qualcommovi Snapdragoni, jih Samsung vgrajuje v svoje naprave, kar Qualcommu omejuje prostor.

Huawei je kitajsko podjetje, ki je prevladujoči svetovni dobavitelj telekomunikacijskih omrežij in infrastrukture. Huawei za svoje pametne telefone oblikuje tudi lastne čipe Kirin, ki konkurirajo Qualcommu. Huawei je v zadnjih letih precej napredoval in njegovi čipi Kirin dosegajo raven Snapdragonov. Huawei predstavlja veliko grožnjo Qualcommu, zlasti na razvijajočih se trgih.

Intel $INTC+2.1% in AMD $AMD+3.7% sta prevladujoča proizvajalca procesorjev za osebne računalnike in strežnike. V zadnjem času si prizadevata prodreti na trg mobilnih čipov, kar ogroža Qualcommov položaj. Njuni mobilni čipi doslej niso bili zelo uspešni, vendar lahko tako Intel kot AMD v prihodnosti resno ogrozita Qualcomm.

Konkurenca na področju mobilnih čipov je torej velika in predstavlja enega največjih izzivov za Qualcomm v prihodnosti. Za ohranitev vodilnega položaja na trgu mora nenehno uvajati inovacije in izboljševati svojo tehnologijo.

Trenutni položaj

Qualcommov profil rasti je na prvi pogled zelo privlačen. V resnici pa je Qualcomm eno največjih polprevodniških podjetij, s katerimi se trguje na borzi, s skupnimi prihodki v višini 43 milijard USD.

Tako je QCOM zdaj veliko bližje temu, da bi ga obravnavali kot zrelo podjetje in ne kot hitro rastočo tehnološko blagovno znamko. Torej - ali je to lahko skriti dividendni zaklad?

Napovedana 9,2-odstotna rast prihodkov nikakor ni nizka, vendar je glede na hiter prehod na digitalno tehnologijo v zadnjih letih veliko bolj verjetno, da bo organska rast prihodkov družbe QCOM v prihodnjih letih nižja od te številke, kot da bi jo presegla.

Dobiček na dobiček se povečuje in pričakuje se, da se bo še naprej povečeval. Vir:

Hkrati pa QCOM kot delnica sčasoma ne ponuja tako privlačnega povečanja vrednosti kapitala. Zato se uprava zdaj osredotoča na rast dividend, da bi pritegnila vlagatelje. To dokazuje tudi 6,67-odstotno povečanje.

2,59-odstotni donos je lahko privlačen že za mnoge vlagatelje
Qualcommova dividenda se že nekaj časa povečuje. Vir:

Po nedavnem povečanju dividend se zdi, da bi lahko bila delnica podjetja Qualcomm privlačna priložnost za rast dividend. Čeprav je trenutni donos med višjimi v panogi in se zdi izplačilo dividend varno, še vedno težko menim, da je QCOM privlačna dividendna delnica.

V prvem četrtletju leta 2023 je dobiček znašal 2,24 milijarde dolarjev, v primerjavi s 3,4 milijarde dolarjev v enakem obdobju prejšnjega leta. Denarna sredstva iz poslovanja so se povečala s 3,9 milijarde dolarjev v letu 2018 na 9,1 milijarde dolarjev v letu 2022, kar predstavlja petletno CAGR v višini 18,47 %. V prvem četrtletju leta 2023 so denarna sredstva iz poslovanja znašala 3,1 milijarde dolarjev v primerjavi z 2,1 milijarde dolarjev v enakem obdobju prejšnjega leta.

Qualcommov prosti denarni tok (FCF) se je povečal s 3,12 milijarde USD leta 2018 na 6,83 milijarde USD leta 2022, kar predstavlja petletno CAGR 16,96 %. Podjetje je v petletnem obdobju ustvarilo FCF v višini 29,4 milijarde USD, kar predstavlja približno 23 % njegove tržne kapitalizacije. Donosnost vloženega kapitala se je povečala s 4,8 % v letu 2018 na 45,8 % v letu 2022.

Družba Qualcomm se morda spopada s težavami in njeno vodstvo se morda sooča z dolgoročno dilemo, vendar ji višja dobičkonosnost omogoča, da lahko več denarja nameni za podporo inovacijam in dolgoročno vrednost gradi hitreje kot njeni konkurenti. Podjetje je leta 2022 v izdatke za raziskave in razvoj vložilo 19 % svojih prihodkov, leta 2021 pa 21 %.

Dolgoročno je uspeh podjetja odvisen od njegove sposobnosti spodbujanja inovacij in njegove dobičkonosnosti, poraba sredstev za raziskave in razvoj pa mu omogoča inovativnost in povečuje verjetnost višje prihodnje vrednosti. Vlagatelji bi morali družbo Qualcomm obravnavati kot dolgoročno stavo, vendar morajo biti pripravljeni tudi na slabe čase.

Kaj menite vi? Ali bo Qualcomm nekoč odlično, stabilno in dokazano podjetje z dividendami?

Izjava o omejitvi odgovornosti: To nikakor ni naložbeno priporočilo. To je zgolj moj povzetek in analiza, ki temelji na podatkih iz interneta in drugih virov. Naložbe na finančnih trgih so tvegane in vsak mora vlagati na podlagi lastnih odločitev. Sem le amater, ki deli svoja mnenja.

Preberite celoten članek brezplačno?
Pojdi naprej 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.