S&P 500 ^GSPC 5,304.72 +0.70%
Tesla TSLA $179.24 +3.17%
Meta META $478.22 +2.67%
Nvidia NVDA $1,064.69 +2.57%
Apple AAPL $189.98 +1.66%
Microsoft MSFT $430.16 +0.74%
Alphabet GOOG $176.33 +0.73%
Amazon AMZN $180.75 -0.17%

Инвестирането в космическия сектор може да бъде трудно. Но това е най-добрият начин

Игор Иванов
16. 4. 2023
1 min read

През последните години космическата индустрия претърпя огромно развитие. За инвеститорите това означава възможност да участват в обещаващия растеж на една "нова" индустрия с огромен потенциал. Но как да не се изгорите?

С все по-широкото използване на спътниковите технологии, разрастването на космическия туризъм и амбициозните планове за завладяване на космоса и други планети търговският потенциал на този сектор нараства

Един от най-добрите начини за инвестиране в космическия сектор е чрез борсово търгувани фондове, или ETF-и. Това е така, защото ETF-ите позволяват на инвеститорите да получат широка експозиция към целия спектър от компании, работещи в сектора, без да се налага да избират сами отделни акции. Инвеститорите могат просто да закупят акции на ETF и да получат експозиция към десетки компании - от производители на ракети и сателити до компании за космическа инфраструктура и залози за космически туризъм. Ще се фокусирам върху ETF-и, които ви позволяват да инвестирате конкретно в космическия сектор.

Как да инвестирате?

Можете да инвестирате в аерокосмическата индустрия чрез няколко борсово търгувани фонда.

U.S. Global Jets ETF $JETS+0.5%

Това е пасивно управляван ETF, който инвестира в световната авиационна индустрия. Този фонд проследява представянето на индекса U.S. Global Jets, който включва водещи авиокомпании, компании за производство на самолети и свързаните с тях компании по целия свят. Основните съставни части на JETS включват големи авиокомпании като American Airlines, Delta Air Lines и United Airlines, както и производители на самолети като Boeing и Airbus.

JETS предлага на инвеститорите възможността да видят потенциалния растеж на авиационната индустрия чрез един фонд. С такси от 0,75% годишно JETS е сравнително евтино решение за тези, които искат да се изложат на индустрията.

Разбира се, той не е пряко свързан с космическата индустрия, но авиацията е тясно свързана с нея и може да се възползва изключително много от нея.

Ark Space Exploration & Innovation ETF $ARKX

ARKX също е потенциална възможност, като притежава портфейл от 35 до 55 компании, участващи в космическите изследвания и иновации. ARKX разделя базовите си акции в четири тематични категории: орбитална аерокосмическа дейност, суборбитална аерокосмическа дейност, фундаментални технологии и аерокосмически технологии. ETF-ът се управлява активно, което означава, че не проследява никакъв индекс. По-скоро управленският екип на фонда има широка свобода на действие да използва фундаментален и технически анализ за избор и претегляне на акциите. Понастоящем коефициентът на разходите на ETF е 0,75%.

iShares U.S. Aerospace & Defense $ITA

iShares U.S. Aerospace & Defense инвестира в 40-те най-големи компании в аерокосмическата и отбранителната индустрия на САЩ. Най-големите й позиции включват Lockheed Martin, Northrop Grumman и Raytheon, които участват в програми за космически и отбранителни системи. ITA предлага на инвеститорите експозиция към дългосрочния растеж на разходите за отбрана и аерокосмическа индустрия в САЩ.

ITA следва пасивна инвестиционна стратегия, претеглена по пазарна капитализация, и непрекъснато се адаптира към състава на индекса MSCI U.S. Aerospace & Defense. С такси от 0,42% този ETF е евтин и ефективен начин за придобиване на експозиция към сектора.

В исторически план ITA осигурява стабилна възвръщаемост, стабилни дивиденти и ниска волатилност поради дефанзивния характер на сектора. Инвестирането в ITA може да бъде подходящо както за дългосрочни, така и за краткосрочни позиции предвид фокуса на фонда.

Procure Space ETF $UFO+1.5%

Procure Space ETF е първият глобален инвестиционен фонд, който се фокусира изключително върху компаниите от космическата индустрия. UFO инвестира в производители на спътници, ракети, космически кораби и други технологии за търговска, правителствена и военна употреба. Най-големите му позиции включват SpaceX, Lockheed Martin, Northrop Grumman и MAXAR Technologies.

UFO предоставя на инвеститорите иновативен начин да получат експозиция към растежа на търговския космически сектор. С такси от 0,75% годишно фондът е конкурентен за пасивни инвестиции. UFO следва инвестиционна стратегия, претеглена по пазарна капитализация и съобразена със състава на Глобалния индекс на космическата индустрия.

Перспективата за растеж на космическия туризъм, космическата транспортна индустрия, добива на астероиди в космоса и други нововъзникващи пазари може да представлява интересна възможност за инвеститорите. Въпреки това възвръщаемостта и волатилността все още са високи предвид нивото на диверсификация поради концентрацията върху няколко компании.

По този начин НФП представляват по-рискова, но потенциално по-доходоносна експозиция към космическата индустрия за авантюристично настроени инвеститори.

Отказ от отговорност: Това по никакъв начин не е инвестиционна препоръка. То е единствено мое обобщение и анализ, базирани на данни от интернет и други източници. Инвестирането на финансовите пазари е рисково и всеки трябва да инвестира въз основа на собствените си решения. Аз съм просто аматьор, който споделя мнението си.

Прочетете цялата статия безплатно?
Продължете 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.