S&P 500 ^GSPC 5,318.25 -0.06%
Tesla TSLA $179.64 -3.73%
Alphabet GOOG $176.89 -1.48%
Meta META $469.57 +1.06%
Apple AAPL $191.31 -0.54%
Nvidia NVDA $948.78 -0.53%
Microsoft MSFT $429.83 +0.18%
Amazon AMZN $183.04 -0.06%

Vlaganje v vesoljski sektor je lahko zapleteno. Vendar je to najboljši način

Mladen Rudonja
16. 4. 2023
4 min read

Vesoljska industrija je v zadnjih letih doživela izjemen razvoj. Za vlagatelje to pomeni priložnost, da sodelujejo pri obetavni rasti "nove" industrije z velikim potencialom. Toda kako se ne opeči?

Z vse večjo uporabo satelitske tehnologije, rastjo vesoljskega turizma in ambicioznimi načrti za osvajanje vesolja in drugih planetov se komercialni potencial tega sektorja povečuje.

Eden od najboljših načinov vlaganja v vesoljski sektor so skladi, s katerimi se trguje na borzi, ali ETF-ji. Skladi ETF namreč vlagateljem omogočajo široko izpostavljenost celotnemu spektru podjetij, ki delujejo v tem sektorju, ne da bi jim bilo treba sami izbirati posamezne delnice. Vlagatelji lahko preprosto kupijo delnice ETF in se izpostavijo več deset podjetjem, od proizvajalcev raket in satelitov do podjetij, ki se ukvarjajo z vesoljsko infrastrukturo, in stav na vesoljski turizem. Osredotočil se bom na ETF-je, ki vam omogočajo naložbe posebej v vesoljski sektor.

Kako vlagati?

V vesoljsko industrijo lahko vlagate prek več skladov, s katerimi se trguje na borzi.

U.S. Global Jets ETF $JETS+0.3%

To je pasivno upravljani ETF, ki vlaga v svetovno letalsko industrijo. Ta sklad sledi uspešnosti indeksa U.S. Global Jets, ki vključuje vodilna letalska podjetja, podjetja za proizvodnjo letal in sorodna podjetja po vsem svetu. Glavni sestavni deli sklada JETS vključujejo velike letalske družbe, kot so American Airlines, Delta Air Lines in United Airlines, ter proizvajalce letal, kot sta Boeing in Airbus.

JETS ponuja vlagateljem priložnost, da si z enim skladom ogledajo potencialno rast letalske industrije. S provizijami v višini 0,75 % letno je JETS relativno poceni rešitev za tiste, ki se želijo izpostaviti tej industriji.

Seveda ni neposredno povezan z vesoljsko industrijo, vendar je letalstvo z njo tesno povezano in ima lahko od nje izjemne koristi.

Ark Space Exploration & Innovation ETF $ARKX

Potencialna možnost je tudi ARKX, ki ima v portfelju od 35 do 55 podjetij, ki se ukvarjajo z raziskovanjem vesolja in inovacijami. ARKX svoje osnovne delnice deli v štiri tematske kategorije: orbitalni vesoljski program, suborbitalni vesoljski program, temeljna tehnologija in vesoljska tehnologija. ETF se upravlja aktivno, kar pomeni, da ne sledi nobenemu indeksu. Namesto tega ima upravljalna ekipa sklada široko diskrecijsko pravico, da pri izbiri in teži delnic uporablja temeljno in tehnično analizo. Stroškovni količnik ETF trenutno znaša 0,75 %.

iShares U.S. Aerospace & Defense $ITA

iShares U.S. Aerospace & Defense vlaga v 40 največjih podjetij v ameriški letalski in obrambni industriji. Njene največje pozicije vključujejo podjetja Lockheed Martin, Northrop Grumman in Raytheon, ki se ukvarjajo s programi vesoljskih in obrambnih sistemov. ITA ponuja vlagateljem izpostavljenost dolgoročni rasti izdatkov za obrambo in letalstvo v ZDA.

ITA sledi pasivni naložbeni strategiji, ponderirani po tržni kapitalizaciji, in se nenehno prilagaja sestavi indeksa MSCI U.S. Aerospace & Defense. S pristojbinami v višini 0,42 % je ta ETF poceni in učinkovit način izpostavljenosti temu sektorju.

V preteklosti je ITA zaradi obrambne narave sektorja zagotavljal solidne donose, stabilne dividende in nizko nestanovitnost. Naložbe v ITA so lahko primerne tako za dolgoročne kot kratkoročne pozicije glede na usmerjenost sklada.

Procure Space ETF $UFO-1.9%

Procure Space ETF je prvi svetovni investicijski sklad, ki se osredotoča izključno na podjetja v vesoljski industriji. UFO vlaga v proizvajalce satelitov, raket, vesoljskih plovil in drugih tehnologij za komercialno, vladno in vojaško uporabo. Njegove največje pozicije vključujejo podjetja SpaceX, Lockheed Martin, Northrop Grumman in MAXAR Technologies.

UFO vlagateljem zagotavlja inovativen način izpostavljenosti rasti komercialnega vesoljskega sektorja. 0,75-odstotne letne provizije zagotavljajo, da je sklad konkurenčen za pasivne naložbe. UFO sledi naložbeni strategiji, ponderirani glede na tržno kapitalizacijo, in se usklajuje s sestavo indeksa globalne vesoljske industrije.

Možnost rasti na področju vesoljskega turizma, industrije vesoljskega prevoza, rudarjenja asteroidov v vesolju in drugih nastajajočih trgov lahko predstavlja zanimivo priložnost za vlagatelje. Vendar so donosi in nestanovitnost še vedno visoki glede na raven razpršitve zaradi koncentracije na nekaj podjetij.

NLP tako predstavljajo bolj tvegano, vendar potencialno donosnejšo izpostavljenost vesoljski industriji za pustolovske vlagatelje.

Izjava o omejitvi odgovornosti: To nikakor ni naložbeno priporočilo. Gre zgolj za moj povzetek in analizo, ki temelji na podatkih iz interneta in drugih virov. Naložbe na finančnih trgih so tvegane in vsak naj vlaga na podlagi lastnih odločitev. Sem le amater, ki deli svoja mnenja.

Preberite celoten članek brezplačno?
Pojdi naprej 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.