S&P 500 ^GSPC 5,304.72 +0.70%
Tesla TSLA $179.24 +3.17%
Meta META $478.22 +2.67%
Nvidia NVDA $1,064.69 +2.57%
Apple AAPL $189.98 +1.66%
Microsoft MSFT $430.16 +0.74%
Alphabet GOOG $176.33 +0.73%
Amazon AMZN $180.75 -0.17%

2 големи REIT с дивидент, които всеки инвеститор трябва да познава

Grozdan Grigorov
16. 4. 2023
1 min read

Инвестирането в дивиденти е чудесен начин за натрупване на доход при сравнително малък риск. Дружествата REIT са често срещан избор за инвеститорите в дивиденти и са идеални за този вид инвестиране. Но внимавайте, трябва да избирате внимателно!

На пазара има множество REITs. Някои от тях обаче се отличават малко повече от останалите. Една от тях може да бъде добре познатата $O-0.2%, която е в основата на портфейлите на много инвеститори. Другата, която избрах днес, е $AMT-0.4%, която е по-скъпа, но има абсолютно невероятно блестящ бизнес модел и непоколебим предприемачески дух, което я прави абсолютно перфектна компания.

Realty Income Corporation $O-0.2%

Realty Income Corporation е американска компания за инвестиции в недвижими имоти, основана през 1969 г. Тя се фокусира върху инвестиции в търговски недвижими имоти с дългосрочни договори за наем. Компанията притежава и управлява над 6500 търговски имота в 49 американски щата и Пуерто Рико. Клиенти са големи вериги за търговия на дребно като 7-Eleven, CVS, Dollar General и Walgreens. Компанията изплаща на акционерите си стабилен и нарастващ месечен дивидент от 1969 г. насам.

Бъдещите приоритети са да продължи да увеличава портфейла с 50-100 имота годишно и да увеличава месечните дивиденти. Дружеството има стабилен ръст на стойността дори по време на икономическа криза благодарение на дългосрочните договори с наемателите.

20-годишната история на дивидентите на $O-0.2% е наистина впечатляваща. Източник:

От 1994 г. насам компанията е декларирала 632 последователни месечни плащания на дивиденти с общо 119 увеличения на дивидентите.

Този рекорд се дължи на целенасочения и внимателен подход към управлението на бизнеса. С пазарна капитализация, надхвърляща 41 млрд. долара, тя лесно превъзхожда най-близките си конкуренти. Историята на компанията и нейният огромен мащаб ѝ дават значителни предимства.

Например като цяло тя има по-лесен достъп до евтин капитал както на капиталовия, така и на дълговия пазар. Освен това тя може да извършва по-големи придобивания от своите конкуренти. И като цяло има по-голяма сила на договаряне, когато става въпрос за харчене на пари, например за обновяване на имоти. Всичко това му дава предимство пред неговите конкуренти. Това са предимства, които често се придобиват от гигантите в бранша, независимо дали става въпрос за REIT, потребителски стоки, промишлени компании и т.н. От друга страна, да бъдеш гигант може да бъде проблем.

Заради мащаба си Realty Income не може да бъде толкова гъвкав, колкото своите колеги. Закупуването на малки, единични имоти, дори и да са чудесни инвестиции, просто не се изплаща. Една по-скромна REIT с нетни наеми може бързо да се адаптира към пазарната среда и да избира такива възможности в полза на своите акционери. Realty Income трябва да търси големи сделки, а големите сделки често изискват закупуването на портфейли от недвижими имоти, които включват както желани, така и по-малко желани активи.
Така или иначе, Realty е чудесна компания. За съжаление, инвеститорите знаят това и затова $O-0.2% се оценява много високо. Дали в момента тя е изгодна покупка, всеки трябва да прецени сам.

American Tower Corporation $AMT-0.4%

AMT American Tower Corporation е един от водещите световни доставчици на безжична мрежова инфраструктура. Компанията притежава, разработва и експлоатира предимно комуникационни кули и мачти в Съединените щати и в чужбина.

Компанията има стабилен паричен поток и отбелязва дългосрочен растеж поради нарастващото търсене на мобилни данни. Мажоритарен собственик на дружеството е фондът Crown Castle International.

Очаква се използването на данни да нараства с 20% годишно до 2028 г. Освен това оператори като American Tower се възползват от продължаващото внедряване на технологията 5G в страната и в чужбина. Наскоро REIT се сблъска с краткосрочни насрещни ветрове поради валутни колебания и бързо нарастващи лихвени проценти, които оказват влияние върху разходите по заеми.

Коефициентът на изплащане на дивиденти от 67% означава, че компанията е повече от способна да поддържа дивиденти дори в предизвикателна макроикономическа среда. Компанията има стабилен коефициент на задлъжнялост от 5,4 пъти печалбата преди лихви, данъци, обезценяване и амортизация (EBITDA) и активно работи за намаляване на експозицията си към дългове с плаващ лихвен процент, за да намали въздействието на повишаващите се лихвени проценти.

Но важното е, че AMT разполага и с огромна крепостна стена. AMT притежава и експлоатира стотици хиляди комуникационни мачти за мобилни оператори и други телекомуникационни компании. Тези мачти се използват за разполагане на антени и приемници за безжични технологии като LTE, 3G, 2G и Wi-Fi. Компанията активно инвестира в ново строителство, разширяване и модернизиране на мрежата си от мачти и други комуникационни съоръжения, за да гарантира, че тази инфраструктура отговаря на нарастващото глобално търсене.

Основният бизнес модел на AMT е да отдава под наем пространство и честоти в своята инфраструктура на мобилни оператори, телекомуникационни компании и други организации.

За съжаление, както и при Realty, качеството на тази компания вече е оценено.

Отказ от отговорност: Това по никакъв начин не е инвестиционна препоръка. Това е единствено мое обобщение и анализ, основани на данни от интернет и други източници. Инвестирането на финансовите пазари е рисково и всеки трябва да инвестира въз основа на собствените си решения. Аз съм просто аматьор, който споделя мнението си.

Прочетете цялата статия безплатно?
Продължете 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.