S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.79 -1.99%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

2 nagyszerű osztalék REIT, amit minden befektetőnek ismernie kell

Bertalan Görög
16. 4. 2023
6 min read

Az osztalékbefektetés nagyszerű módja a jövedelemszerzésnek viszonylag kis kockázat mellett. A REIT-ek gyakori választásnak számítanak az osztalékbefektetők számára, és tökéletesen alkalmasak erre a befektetési formára. De vigyázzon, körültekintően kell választania!

Rengeteg REIT van a piacon. Néhány azonban egy kicsit kiemelkedik a többi közül. Az egyik ilyen lehet a jól ismert $O-0.1%, amely sok befektető portfóliójának alapját képezi. A másik, amit ma kiválasztottam, a $AMT-0.2%, amely drágább, de abszolút hihetetlenül zseniális üzleti modellel és rendíthetetlen vállalkozói szellemmel rendelkezik, ami abszolút tökéletes vállalattá teszi.

Realty Income Corporation $O-0.1%

A Realty Income Corporation egy 1969-ben alapított amerikai ingatlanbefektetési vállalat. Hosszú távú bérleti szerződésekkel rendelkező kereskedelmi ingatlanbefektetésekre összpontosít. A vállalat több mint 6500 kereskedelmi ingatlant birtokol és kezel az Egyesült Államok 49 államában és Puerto Ricóban. Ügyfelei között olyan nagy kiskereskedelmi láncok vannak, mint a 7-Eleven, a CVS, a Dollar General és a Walgreens. A vállalat 1969 óta stabil és növekvő havi osztalékot fizet a részvényeseknek.

A jövőbeni prioritások közé tartozik a portfólió évi 50-100 ingatlannal történő további bővítése és a havi osztalék növelése. A vállalat a bérlőkkel kötött hosszú távú szerződéseknek köszönhetően még gazdasági válság idején is folyamatos értéknövekedést ért el.

A $O-0.1% 20 éves osztaléktörténete valóban lenyűgöző. Forrás:

1994 óta 632 egymást követő havi osztalékfizetést hirdetett meg, összesen 119 osztalékemeléssel.

Ez a teljesítmény az üzlet irányításának céltudatos és gondos megközelítésének köszönhető. A 41 milliárd dollárt meghaladó piaci kapitalizációval könnyedén felülmúlja legközelebbi versenytársait. A vállalat történelme és hatalmas mérete jelentős előnyöket biztosít számára.

Például általában könnyebben jut olcsó tőkéhez mind a részvény-, mind az adósságpiacon. A versenytársainál nagyobb akvizíciókat is meg tud valósítani. És általában nagyobb alkupozícióval rendelkezik, amikor pénzt költ, például ingatlanfelújításokra. Mindez előnyt jelent a versenytársakkal szemben. Ezeket az előnyöket gyakran az iparág óriásai szerzik meg, legyen szó REIT-ekről, fogyasztási cikkeket gyártó, ipari vállalatokról stb. Másrészről viszont az óriásság problémás is lehet.

Méretéből adódóan a Realty Income nem tud olyan mozgékony lenni, mint társai. A kis, egyszeri ingatlanok megvásárlása, még ha azok remek befektetések is, egyszerűen nem kifizetődő. Egy szerényebb, nettó bérleti díjakkal rendelkező REIT gyorsan tud alkalmazkodni a piaci környezethez, és a részvényesek javára kiválogatni az ilyen lehetőségeket. A Realty Incomenak nagyszerű ajánlatokat kell keresnie, és a nagyszerű ajánlatok gyakran olyan ingatlanportfóliók megvásárlását igénylik, amelyek kívánatos és kevésbé kívánatos eszközöket egyaránt tartalmaznak.
Akárhogy is, a Realty egy nagyszerű vállalat. Sajnos a befektetők tudják ezt, és ezért van az O dollár-0.1% nagyon magasan értékelve. Azt, hogy jelenleg kedvező vétel-e, mindenkinek magának kell mérlegelnie.

American Tower Corporation $AMT-0.2%

AMT Az American Tower Corporation a világ egyik vezető vezeték nélküli hálózati infrastruktúra szolgáltatója. A vállalat elsősorban kommunikációs tornyokat és árbocokat birtokol, fejleszt és üzemeltet az Egyesült Államokban és külföldön.

A vállalat stabil cash flow-val rendelkezik, és a mobil adatforgalom iránti növekvő keresletnek köszönhetően hosszú távú növekedést tapasztalt. A vállalat többségi tulajdonosa a Crown Castle International alap.

Az előrejelzések szerint az adatforgalom 2028-ig évente 20%-kal fog növekedni. Emellett az olyan szolgáltatók, mint az American Tower, profitálnak az 5G technológia folyamatos hazai és nemzetközi bevezetéséből. A REIT-nek a közelmúltban rövid távú ellenszéllel kellett szembenéznie az árfolyam-ingadozások és a gyorsan emelkedő kamatlábak miatt, amelyek hatással vannak a hitelfelvételi költségekre.

A 67%-os osztalékfizetési arány azt jelenti, hogy a vállalat még a kihívásokkal teli makrogazdasági környezetben is képes fenntartani az osztalékot. Stabil, 5,4-szeres kamat-, adófizetés, értékcsökkenés és amortizáció előtti eredmény (EBITDA), és aktívan dolgozik azon, hogy csökkentse a változó kamatozású hitelekből való kitettségét az emelkedő kamatlábak hatásának mérséklése érdekében.

Fontos azonban, hogy az AMT-nek hatalmas árka is van. Az AMT több százezer kommunikációs oszlopot birtokol és üzemeltet mobilszolgáltatók és más távközlési vállalatok számára. Ezek az árbocok antennák és vevőkészülékek elhelyezésére szolgálnak az olyan vezeték nélküli technológiákhoz, mint az LTE, 3G, 2G és Wi-Fi. Az AMT aktívan fektet be az árbocok és egyéb kommunikációs létesítmények hálózatának új építésébe, bővítésébe és korszerűsítésébe, hogy ez az infrastruktúra megfeleljen a növekvő globális igényeknek.

Az AMT elsődleges üzleti modellje az infrastruktúráján lévő hely és frekvenciák bérbeadása mobilszolgáltatóknak, távközlési vállalatoknak és más szervezeteknek.

Sajnos, akárcsak a Realty esetében, ennek a vállalatnak a minősége már be van árazva.

Jogi nyilatkozat: Ez semmiképpen sem befektetési ajánlás. Ez pusztán az én összefoglalóm és elemzésem az internetről és más forrásokból származó adatok alapján. A pénzügyi piacokon történő befektetés kockázatos, és mindenkinek a saját döntései alapján kell befektetnie. Én csak egy amatőr vagyok, aki megosztja a véleményét.

Olvassa el a teljes cikket ingyenesen?
Gyerünk 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.