S&P 500 ^GSPC 5,304.72 +0.70%
Tesla TSLA $179.24 +3.17%
Meta META $478.22 +2.67%
Nvidia NVDA $1,064.69 +2.57%
Apple AAPL $189.98 +1.66%
Microsoft MSFT $430.16 +0.74%
Alphabet GOOG $176.33 +0.73%
Amazon AMZN $180.75 -0.17%

2 odlična dividendna sklada REIT, ki bi ju moral poznati vsak vlagatelj

Kristijan Kopitar
16. 4. 2023
5 min read

Dividendno investiranje je odličen način za ustvarjanje dohodka z razmeroma majhnim tveganjem. Družbe REIT so pogosta izbira dividendnih vlagateljev in so kot nalašč za to vrsto vlaganja. Vendar pazite, da jih izberete previdno!

Na trgu je na voljo veliko skladov REIT. Vendar pa nekateri med njimi nekoliko izstopajo. Eden izmed njih je lahko dobro znani sklad $O-0.2%, ki je osnova portfeljev številnih vlagateljev. Drugi, ki sem ga izbral danes, je $AMT-0.4%, ki je dražji, vendar ima popolnoma neverjetno briljanten poslovni model in neomajnega podjetniškega duha, zaradi česar je popolnoma popolno podjetje.

Realty Income Corporation $O-0.2%

Realty Income Corporation je ameriška družba za naložbe v nepremičnine, ustanovljena leta 1969. Osredotoča se na naložbe v komercialne nepremičnine z dolgoročnimi najemi. V lasti in upravljanju ima več kot 6 500 poslovnih nepremičnin v 49 zveznih državah ZDA in Portoriku. Med strankami so večje trgovske verige, kot so 7-Eleven, CVS, Dollar General in Walgreens. Podjetje delničarjem že od leta 1969 izplačuje stabilne in rastoče mesečne dividende.

Prihodnje prednostne naloge so nadaljnja rast portfelja za 50-100 nepremičnin na leto in povečanje mesečnih dividend. Zaradi dolgoročnih pogodb z najemniki je podjetje tudi v času gospodarske krize dosegalo stalno rast vrednosti.

Dvajsetletna zgodovina dividend podjetja $O-0.2% je resnično impresivna. Vir:

Družba je od leta 1994 napovedala 632 zaporednih mesečnih izplačil dividend in jih skupno 119 povečala.

Ta uspešnost je posledica osredotočenega in skrbnega pristopa k upravljanju podjetja. S tržno kapitalizacijo, ki presega 41 milijard USD, zlahka prekaša svoje najbližje konkurente. Zgodovina podjetja in njegov ogromen obseg mu dajeta precejšnje prednosti.

Na primer, na splošno ima lažji dostop do poceni kapitala tako na trgu lastniškega kapitala kot na trgu dolžniških vrednostnih papirjev. Prav tako lahko izvede večje prevzeme kot njegovi tekmeci. Prav tako ima na splošno večjo pogajalsko moč, ko gre za porabo denarja, na primer za prenovo nepremičnin. Vse to mu daje prednost pred konkurenti. To so prednosti, ki jih pogosto pridobijo velikani v panogi, pa naj gre za nepremičninske družbe, potrošniško blago, industrijska podjetja itd. Po drugi strani pa je lahko velikan tudi težava.

Zaradi svojega obsega družba Realty Income ne more biti tako okretna kot njeni konkurenti. Kupovanje majhnih, enkratnih nepremičnin, tudi če so odlične naložbe, se ne izplača. Skromnejši sklad REIT z neto najemninami se lahko hitro prilagodi tržnemu okolju in izbere takšne priložnosti v korist svojih delničarjev. Družba Realty Income mora iskati odlične posle, za odlične posle pa je pogosto potreben nakup nepremičninskih portfeljev, ki vključujejo tako zaželena kot manj zaželena sredstva.
V vsakem primeru je Realty odlično podjetje. Žal se vlagatelji tega zavedajo, zato je vrednost družbe $O-0.2% zelo visoka. Ali gre trenutno za ugoden nakup, mora vsak posameznik sam razmisliti.

American Tower Corporation $AMT-0.4%

AMT Družba American Tower Corporation je eden od vodilnih svetovnih ponudnikov brezžične omrežne infrastrukture. Podjetje ima v lasti, razvija in upravlja predvsem komunikacijske stolpe in drogove v Združenih državah Amerike in tujini.

Podjetje ima stabilen denarni tok in zaradi vse večjega povpraševanja po mobilnih podatkih beleži dolgoročno rast. Podjetje je v večinski lasti sklada Crown Castle International.

Uporaba podatkov naj bi se do leta 2028 letno povečala za 20 %. Poleg tega imajo operaterji, kot je American Tower, koristi od nadaljnjega uvajanja tehnologije 5G doma in v tujini. Družba REIT se je v zadnjem času soočala s kratkoročnimi negativnimi dejavniki zaradi valutnih nihanj in hitro rastočih obrestnih mer, ki vplivajo na stroške zadolževanja.

Koeficient izplačila dividend v višini 67 % pomeni, da je družba več kot sposobna vzdrževati dividende tudi v zahtevnem makroekonomskem okolju. Družba ima stabilen količnik zadolženosti v višini 5,4-kratnika dobička pred obrestmi, davki, amortizacijo in odpisi (EBITDA) in si aktivno prizadeva zmanjšati izpostavljenost dolgu s spremenljivo obrestno mero, da bi zmanjšala vpliv naraščajočih obrestnih mer.

Pomembno pa je, da ima podjetje AMT tudi ogromen vpliv. Podjetje AMT ima v lasti in upravlja več sto tisoč komunikacijskih drogov za mobilne operaterje in druga telekomunikacijska podjetja. Na teh drogovih so nameščene antene in sprejemniki za brezžične tehnologije, kot so LTE, 3G, 2G in Wi-Fi. Aktivno vlaga v novogradnje, širitve in nadgradnje svojega omrežja drogov in drugih komunikacijskih objektov, da bi zagotovil, da ta infrastruktura ustreza naraščajočemu svetovnemu povpraševanju.

Glavni poslovni model podjetja AMT je najem prostora in frekvenc na svoji infrastrukturi mobilnim operaterjem, telekomunikacijskim podjetjem in drugim subjektom.

Na žalost je kakovost tega podjetja, tako kot pri nepremičninah, že ocenjena.

Izjava o omejitvi odgovornosti: To nikakor ni naložbeno priporočilo. To je zgolj moj povzetek in analiza, ki temelji na podatkih iz interneta in drugih virov. Naložbe na finančnih trgih so tvegane in vsak naj vlaga na podlagi lastnih odločitev. Sem le amater, ki deli svoja mnenja.

Preberite celoten članek brezplačno?
Pojdi naprej 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.