S&P 500 ^GSPC 5,070.11 +1.19%
Nvidia NVDA $818.75 +2.96%
Tesla TSLA $146.20 +2.92%
Meta META $493.53 +2.45%
Microsoft MSFT $407.19 +1.55%
Alphabet GOOG $160.28 +1.48%
Amazon AMZN $178.84 +0.91%
Apple AAPL $166.47 +0.38%

Analiză JetBlue Airways: Oaia neagră a companiilor aeriene ar fi putut face un nou pas greșit

A. Constantinescu
16. 4. 2023
5 min read

Companiile aeriene au fost lovite de covidă și de o scădere uriașă a veniturilor. Cele mai multe dintre ele își revin încet-încet din aceste probleme. Nu este însă și cazul JetBlue, care a optat pentru o achiziție extrem de riscantă. Este aceasta o alegere înțeleaptă?

Prezentare generală de bază

JetBlue Airways $JBLU-15.9% este o companie aeriană americană low-cost cu sediul în New York. Fondată în 1999, operează peste 1.000 de zboruri zilnice către peste 100 de destinații din SUA, Caraibe și America Latină.

Flota include peste 260 de aeronave, majoritatea Airbus A320 și Airbus A220. JetBlue are comandate peste 70 de aeronave suplimentare, iar principalul său hub se află pe aeroportul JFK din New York. Alte destinații principale ale hub-urilor sunt Boston, Fort Lauderdale, Los Angeles, Orlando și San Juan. Cunoscută pentru tarifele sale scăzute, cabinele confortabile și serviciile gratuite precum Wi-Fi, televiziune în direct etc., JetBlue are peste 20.000 de angajați și a gestionat peste 46 de milioane de pasageri în 2019.

Anul 2021 nu a revenit încă la nivelul de dinaintea pandemiei. Sursa

Sector

Sectorul companiilor aeriene, în special în SUA, este foarte competitiv. JetBlue se confruntă cu o concurență intensă din mai multe părți.

Marii transportatori, precum American Airlines $AAL-1.3%, Delta $DAL+0.5% și United $UAL+0.7%. Acești transportatori domină zborurile internaționale și pe distanțe lungi din SUA. JetBlue concurează direct cu aceștia, în principal pe rutele interne. alte companii aeriene low-cost, cum ar fi Southwest $LUV-0.7%, Frontier și Spirit. Aceste companii concurează direct cu JetBlue pe același segment - zboruri interne low-cost. Concurența aici este foarte mare, deoarece aceste companii concurează pentru aceiași clienți.

Pentru a avea succes, JetBlue trebuie să ofere prețuri mici, servicii de înaltă calitate, timpi de zbor buni pe rutele cheie și operațiuni eficiente. De asemenea, este esențial să se diferențieze de concurenți prin servicii auxiliare, un program de fidelizare sau imaginea de marcă. Parteneriatele sau alianțele strategice sunt limitate pentru JetBlue deocamdată, dar pot reprezenta o oportunitate în viitor.

Situația actuală

În prezent, cea mai importantă evoluție din jurul JetBlue este achiziția companiei Spirit. Spirit Airlines $SAVE-3.5% va fi probabil achiziționată de JetBlue pentru 31 de dolari pe acțiune. Această fuziune extrem de controversată primește multă atenție (așteptată) din partea autorităților de reglementare. Este posibil să primească chiar mai multă atenție decât se aștepta. A fost anunțată pentru prima dată pe 5 aprilie 2022.

Începând cu ianuarie 2023, acționarii SAVE vor primi 0,10 dolari pe lună ca plată inițială de la JetBlue.

Dacă punem cap la cap datele financiare ale JetBlue și Spirit din 2021, aflăm că linia aeriană va avea un total de 455 de aeronave. Asta înseamnă cu 61% mai mult decât avea JetBlue înainte. Veniturile totale ale companiei ar fi de 9,268 miliarde de dolari, ceea ce ar face-o să fie a șasea cea mai mare companie aeriană din Statele Unite. Deși anul 2021 nu a fost cel mai bun an pentru afacerile individuale, compania combinată ar urma să raporteze pierderi operaționale și nete de 137 de milioane de dolari și, respectiv, 655 de milioane de dolari. În general, o privire retrospectivă asupra companiei combinate nu arată niciun beneficiu real pentru întreprinderi.

Se așteaptă ca JetBlue să cumpere Spirit Airlines pentru 3,8 miliarde de dolari. Având în vedere că capitalizarea de piață a Spirit Airlines este de aproximativ 1,9 miliarde de dolari, potențialul de fuziune este de aproximativ 100%. Așadar, este bine pentru Spirit, dar nu mai este bine pentru acționarii JetBlue. În cazul JetBlue Airlines, compania ar putea beneficia de pe urma fuziunii peste câțiva ani, dar pe termen scurt, riscurile sunt mai mari decât beneficiile. Capitalizarea de piață a companiei este de aproximativ 2,26 miliarde de dolari, mult mai puțin decât prețul pe care îl plătește pentru Spirit Airlines, iar lichiditățile companiei sunt de aproximativ 1 miliard de dolari. Ca urmare, va exista o diluare masivă.

Totuși, întrebarea este dacă acest lucru se va întâmpla. Într-adevăr, Departamentul de Justiție al SUA a pus recent obstacole în calea acestei tranzacții, acționând JetBlue în justiție într-un caz antitrust. Avocații Departamentului de Justiție spun că fuziunea ar reduce concurența între companiile aeriene americane.

Există însă și o parte bună a lucrurilor. După ce a revenit la profitabilitate în a doua jumătate a anului 2022, JetBlue a obținut cel mai bun venit operațional din T4 din istoria companiei. Nu numai atât, compania aeriană cu sediul la New York a raportat în 2022 cel mai mare venit anual din istoria sa.

Veniturile din T4 de 2,4 miliarde de dolari au marcat cel mai bun rezultat al JetBlue pentru această perioadă, datorită unui factor de încărcare puternic de 98,2%. Deși JetBlue Airways a încheiat T4 cu un profit net de 24 de milioane de dolari și a încheiat T3 cu un profit net de 57 de milioane de dolari, a încheiat întregul an cu o pierdere netă de 362 de milioane de dolari.

Ca și alte companii aeriene, JetBlue a dobândit datorii semnificative în timpul întreruperii pandemiei. Mai mult, pentru a se dezvolta și a concura cu companiile aeriene mai mari, JetBlue va trebui să își asume și mai multe datorii. Unii ar putea susține că JetBlue încearcă să facă prea multe, prea devreme. Timpul va spune dacă fuziunea va decurge așa cum se așteaptă, dar investitorii ar trebui să fie conștienți de iminenta spirală a datoriilor JetBlue.

Disclaimer: Aceasta nu reprezintă în niciun caz o recomandare de investiții. Este pur și simplu rezumatul și analiza mea bazată pe date de pe internet și din alte surse. Investițiile pe piețele financiare sunt riscante și fiecare ar trebui să investească pe baza propriei judecăți. Eu sunt doar un amator care își împărtășește opiniile.

Citiți articolul complet gratuit?
Dă-i drumul 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Dați articolul mai departe sau păstrați-l pentru mai târziu.