S&P 500 ^GSPC 5,288.81 -0.30%
Nvidia NVDA $1,132.15 +6.34%
Tesla TSLA $175.43 -2.12%
Alphabet GOOG $177.42 +0.62%
Meta META $476.16 -0.43%
Microsoft MSFT $428.56 -0.37%
Amazon AMZN $181.18 +0.24%
Apple AAPL $189.57 -0.22%

Анализ на JetBlue Airways: черната овца на авиокомпаниите може би е направила поредната си грешна стъпка

Vladimir Mihaylov
16. 4. 2023
1 min read

Авиокомпаниите бяха засегнати от ковида и огромен спад в приходите. Повечето от тях бавно се възстановяват от проблемите. Но не такъв е случаят с JetBlue, която избра изключително рисковано придобиване. Дали това е мъдър избор?

Основен преглед

JetBlue Airways $JBLU-1.7% е американска нискотарифна авиокомпания със седалище в Ню Йорк. Основана през 1999 г., тя извършва над 1000 полета дневно до повече от 100 дестинации в САЩ, Карибите и Латинска Америка.

Флотът на компанията включва повече от 260 самолета, предимно Airbus A320 и Airbus A220. JetBlue има поръчани повече от 70 допълнителни самолета, като основният му център е летище JFK в Ню Йорк. Други основни дестинации са Бостън, Форт Лодърдейл, Лос Анджелис, Орландо и Сан Хуан. Известна със своите ниски цени, удобни кабини и безплатни услуги като Wi-Fi, телевизия на живо и т.н., JetBlue има над 20 000 служители и през 2019 г. е обслужила над 46 милиона пътници.

През 2021 г. все още не се е върнала към нивата отпреди пандемията. Източник:

Сектор

Секторът на авиокомпаниите, особено в САЩ, е много конкурентен. JetBlue е изправена пред силна конкуренция от няколко страни.

Големи превозвачи като American Airlines $AAL-2.1%, Delta $DAL-2.6% и United $UAL-2.0%. Тези превозвачи доминират в международните и далечните полети в САЩ. JetBlue се конкурира пряко с тях предимно по вътрешните маршрути. други нискотарифни авиокомпании като Southwest $LUV-1.5%, Frontier и Spirit. Тези компании се конкурират пряко с JetBlue в същия сегмент - нискотарифни вътрешни полети. Конкуренцията тук е наистина голяма, тъй като тези компании се борят за едни и същи клиенти.

За да бъде успешна, JetBlue трябва да предлага ниски цени, високо качество на услугите, добро време на полетите по ключови маршрути и ефективни операции. От ключово значение е също така да се разграничи от конкурентите чрез допълнителни услуги, програма за лоялност или имидж на марката. Стратегическите партньорства или съюзи засега са ограничени за JetBlue, но могат да се окажат възможност в бъдеще.

Настояща ситуация

Понастоящем най-важното развитие около JetBlue е придобиването на Spirit. Spirit Airlines $SAVE-0.2% вероятно ще бъде придобита от JetBlue за 31 USD на акция. Това силно противоречиво сливане получава голямо (очаквано) внимание от страна на регулаторните органи. Възможно е то да получи дори повече внимание от очакваното. За първи път то беше обявено на 5 април 2022 г.

От януари 2023 г. акционерите на SAVE ще получават по 0,10 долара на месец като авансово плащане от JetBlue.

Ако съберем финансовите данни на JetBlue и Spirit за 2021 г., ще установим, че авиокомпанията ще разполага с общо 455 самолета. Това е с 61% повече, отколкото JetBlue е имала преди. Общите приходи на компанията ще възлизат на 9,268 млрд. долара, което я прави шестата по големина авиокомпания в САЩ. Въпреки че 2021 г. не е била най-добрата година за отделните предприятия, обединената компания ще отчете оперативни и нетни загуби от съответно 137 млн. долара и 655 млн. долара. Като цяло, поглед назад към комбинираната компания не показва реална полза за предприятията.

Очаква се JetBlue да купи Spirit Airlines за 3,8 млрд. долара. Като се има предвид, че пазарната капитализация на Spirit Airlines е приблизително 1,9 млрд. долара, потенциалът за сливане е приблизително 100 %. Така че това е добре за Spirit, но вече не е добре за акционерите на JetBlue. В случая с JetBlue Airlines компанията може да извлече полза от сливането след няколко години, но в краткосрочен план рисковете надвишават ползите. Пазарната капитализация на компанията е приблизително 2,26 млрд. долара, което е много по-малко от цената, която тя плаща за Spirit Airlines, а паричните средства на компанията са приблизително 1 млрд. долара. В резултат на това ще има огромно разводняване.

Въпросът обаче е дали това ще се случи. Всъщност Министерството на правосъдието на САЩ наскоро постави пречки пред тази сделка, като заведе дело срещу JetBlue за нарушаване на антитръстовите правила. Според юристите на Министерството на правосъдието сливането ще намали конкуренцията между американските авиокомпании.

Но има и положителна страна. След като се върна към рентабилност през втората половина на 2022 г., JetBlue постигна най-добрата оперативна печалба за четвъртото тримесечие в историята на компанията. И не само това, базираната в Ню Йорк авиокомпания отчете най-високите годишни приходи през 2022 г. в своята история.

Приходите за 4-тото тримесечие в размер на 2,4 млрд. долара отбелязаха най-добрия резултат на JetBlue за периода, благодарение на високия коефициент на натоварване от 98,2%. Въпреки че JetBlue Airways приключи 4-тото тримесечие с нетна печалба от 24 млн. долара и приключи 3-тото тримесечие с нетна печалба от 57 млн. долара, тя приключи цялата година с нетна загуба от 362 млн. долара.

Подобно на други авиокомпании, JetBlue придоби значителен дълг по време на прекъсването на пандемията. Освен това, за да се разрасне и да се конкурира с по-големите авиокомпании, JetBlue ще трябва да поеме още повече дългове. Някои могат да твърдят, че JetBlue се опитва да направи твърде много и твърде скоро. Времето ще покаже дали сливането ще протече според очакванията, но инвеститорите трябва да са наясно с предстоящата дългова спирала на JetBlue.

Отказ от отговорност: Това по никакъв начин не е инвестиционна препоръка. Това е единствено мое обобщение и анализ, основани на данни от интернет и други източници. Инвестирането на финансовите пазари е рисково и всеки трябва да инвестира въз основа на собствената си преценка. Аз съм просто аматьор, който споделя мнението си.

Прочетете цялата статия безплатно?
Продължете 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.