S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.79 -1.99%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Analiza JetBlue Airways: črna ovca letalskih prevoznikov je verjetno naredila še en napačen korak

Dragoslav Golob
16. 4. 2023
5 min read

Letalske družbe sta prizadela kriza in velik padec prihodkov. Večina jih počasi okreva po težavah. To pa ne velja za družbo JetBlue, ki se je odločila za izjemno tvegan prevzem. Ali je bila to pametna odločitev?

Osnovni pregled

JetBlue Airways $JBLU-1.1% je ameriški nizkocenovni letalski prevoznik s sedežem v New Yorku. Ustanovljen je bil leta 1999 in opravlja več kot 1 000 dnevnih letov na več kot 100 destinacij v ZDA, na Karibih in v Latinski Ameriki.

V floti ima več kot 260 letal, večinoma Airbus A320 in Airbus A220. JetBlue ima naročenih več kot 70 dodatnih letal, glavno vozlišče pa ima na letališču JFK v New Yorku. Druga glavna vozlišča so Boston, Fort Lauderdale, Los Angeles, Orlando in San Juan. Družba JetBlue, ki je znana po nizkih cenah, udobnih kabinah in brezplačnih storitvah, kot so Wi-Fi, televizija v živo itd., ima več kot 20.000 zaposlenih in je leta 2019 prepeljala več kot 46 milijonov potnikov.

Leta 2021 se še ni vrnila na raven pred pandemijo. Vir:

Sektor

Sektor letalskih prevoznikov, zlasti v ZDA, je zelo konkurenčen. Družba JetBlue se sooča z močno konkurenco z več strani.

Veliki letalski prevozniki, kot so American Airlines $AAL-0.4%, Delta $DAL+0.4% in United $UAL+0.4%. Ti prevozniki prevladujejo na mednarodnih in daljinskih letih v ZDA. JetBlue z njimi neposredno tekmuje predvsem na notranjih progah. drugi nizkocenovni letalski prevozniki, kot so Southwest $LUV-0.4%, Frontier in Spirit. Ta podjetja neposredno tekmujejo z JetBlue v istem segmentu - nizkocenovnih notranjih letih. Konkurenca je tu res velika, saj se ta podjetja potegujejo za iste stranke.

Da bi bila družba JetBlue uspešna, mora ponujati nizke cene, visoko kakovost storitev, dobre čase letov na ključnih progah in učinkovito poslovanje. Ključno je tudi, da se od konkurentov razlikuje s pomožnimi storitvami, programom zvestobe ali podobo blagovne znamke. Strateška partnerstva ali zavezništva so za družbo JetBlue za zdaj omejena, vendar so lahko priložnost v prihodnosti.

Trenutni položaj

Trenutno je najpomembnejši dogodek v zvezi z družbo JetBlue prevzem družbe Spirit. Letalsko družbo Spirit Airlines $SAVE-1.3% bo JetBlue verjetno prevzel za 31 USD na delnico. Ta zelo sporna združitev je deležna velike (pričakovane) pozornosti regulatorjev. Morda bo deležna še več pozornosti, kot je bilo pričakovano. Prvič je bila napovedana 5. aprila 2022.

Od januarja 2023 bodo delničarji družbe SAVE od družbe JetBlue prejeli 0,10 USD na mesec kot vnaprejšnje plačilo.

Če združimo finančne podatke družb JetBlue in Spirit za leto 2021, ugotovimo, da bo imela letalska družba skupaj 455 letal. To je 61 % več, kot jih je imela družba JetBlue pred tem. Skupni prihodki družbe bi znašali 9,268 milijarde dolarjev, s čimer bi bila šesta največja letalska družba v ZDA. Čeprav leto 2021 ni bilo najboljše leto za posamezna podjetja, bi združeno podjetje poročalo o 137 milijonih dolarjev izgube iz poslovanja in 655 milijonih dolarjev čiste izgube. Na splošno pogled nazaj na združeno podjetje ne pokaže nobene prave koristi za podjetja.

Družba JetBlue naj bi kupila družbo Spirit Airlines za 3,8 milijarde dolarjev. Glede na to, da je tržna kapitalizacija družbe Spirit Airlines približno 1,9 milijarde dolarjev, je potencial združitve približno 100-odstoten. To je dobro za podjetje Spirit, vendar ne več dobro za delničarje podjetja JetBlue. V primeru letalske družbe JetBlue Airlines bo družba morda imela koristi od združitve čez nekaj let, vendar v bližnji prihodnosti tveganja prevladajo nad koristmi. Tržna kapitalizacija podjetja znaša približno 2,26 milijarde USD, kar je precej manj od cene, ki jo je plačalo za družbo Spirit Airlines, njegova denarna sredstva pa znašajo približno 1 milijardo USD. Posledično bo prišlo do velikega razredčenja.

Vprašanje pa je, ali se bo to zgodilo. Ministrstvo za pravosodje ZDA je namreč pred kratkim postavilo ovire tej transakciji s tožbo proti podjetju JetBlue v protimonopolnem postopku. Pravniki ministrstva za pravosodje trdijo, da bi združitev zmanjšala konkurenco med ameriškimi letalskimi prevozniki.

Vendar obstaja tudi pozitivna plat. Potem ko se je družba JetBlue v drugi polovici leta 2022 vrnila k dobičkonosnosti, je v četrtem četrtletju dosegla najboljši dobiček iz poslovanja v zgodovini podjetja. Ne le to, letalska družba s sedežem v New Yorku je leta 2022 zabeležila najvišje letne prihodke v svoji zgodovini.

Prihodki za 4. četrtletje v višini 2,4 milijarde dolarjev so pomenili najboljši rezultat družbe JetBlue v tem obdobju, zahvaljujoč visokemu 98,2-odstotnemu faktorju zasedenosti. Čeprav je družba JetBlue Airways 4. četrtletje zaključila s čistim dobičkom v višini 24 milijonov dolarjev, 3. četrtletje pa s 57 milijoni dolarjev, je celotno leto zaključila s 362 milijoni dolarjev čiste izgube.

Tako kot drugi letalski prevozniki je tudi JetBlue med izpadom pandemije pridobil precejšen dolg. Poleg tega se bo morala družba JetBlue še bolj zadolžiti, da bi rasla in konkurirala večjim letalskim družbam. Nekateri bi lahko trdili, da JetBlue poskuša storiti preveč in prehitro. Čas bo pokazal, ali bo združitev potekala po pričakovanjih, vendar se morajo vlagatelji zavedati grozeče dolžniške spirale družbe JetBlue.

Izjava o omejitvi odgovornosti: To nikakor ni naložbeno priporočilo. To je zgolj moj povzetek in analiza, ki temelji na podatkih iz interneta in drugih virov. Vlaganje na finančnih trgih je tvegano in vsakdo mora vlagati na podlagi lastne presoje. Sem le amater, ki deli svoja mnenja.

Preberite celoten članek brezplačno?
Pojdi naprej 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.