S&P 500 ^GSPC 5,314.03 +0.20%
Nvidia NVDA $951.58 +2.90%
Tesla TSLA $174.59 -1.62%
Microsoft MSFT $424.99 +1.14%
Apple AAPL $191.41 +0.81%
Alphabet GOOG $178.53 +0.70%
Meta META $469.82 -0.44%
Amazon AMZN $183.91 -0.43%

2 modalități interesante de a investi în cel mai futurist sector

Constantin
16. 4. 2023
4 min read

IA este acum în zdrențe. Prin urmare, tot mai mulți investitori caută să profite de această tendință și să investească într-una dintre cele mai importante tehnologii ale acestui secol. Dar este dificil să găsești candidatul perfect - iată cel puțin câteva sfaturi.

1) Acțiuni

Desigur - cum altfel decât prin alegerea unor acțiuni specifice ar trebui să se intre în lumea investițiilor în IA. Doar că acestea sunt ape foarte periculoase. Probabil că nimeni nu îndrăznește să prezică ce jucător va aduce o revoluție și o apreciere uriașă pentru investitorii săi. Cu toate acestea, există o opțiune și o alegere relativ rezonabilă - companiile istorice care nu sunt implicate direct în IA, dar care creează infrastructura pentru aceasta. Mai exact, mă refer la hardware de la, să zicem, $NVDA+2.9% sau $INTC+0.8%

Nvidia este o companie americană de tehnologie fondată în 1993. Este importantă pentru IA din mai multe motive. Cipurile Nvidia sunt cele mai bune de pe piață și formează nucleul plăcilor grafice pentru PC-uri și consolele de jocuri PlayStation. Nvidia este liderul absolut în acest domeniu și livrează cipuri care au cele mai bune performanțe pentru învățarea automată și modelarea conținutului 3D.

Nvidia a dezvoltat propria arhitectură de cipuri CUDA, care este optimizată pentru procesare paralelă și învățare automată. Cipurile Nvidia au performanțe mult mai bune decât orice altă soluție în ceea ce privește instruirea rețelelor neuronale și învățarea profundă. CUDA a devenit standardul de facto în domeniul IA și al graficii computerizate.

Intel furnizează procesoarele x86 care formează nucleul majorității serverelor, PC-urilor și platformelor cloud. Peste 95% dintre serverele de inteligență artificială rulează pe procesoare Intel. Fără cipurile lor puternice și fiabile, ar fi imposibil să se extindă AI la nivel global. Intel investește miliarde de dolari în cercetarea în domeniul IA și în tehnologiile lor, cum ar fi procesoarele pentru rețele neuronale, Deep Learning Boost, platforma de robotică. Acestea permit sisteme mai puternice de învățare mecanică și de învățare profundă care depășesc limitele AI.

2) ETFS

Deși tehnologia IA a cunoscut primul său an de descoperire, există deja un număr mare de fonduri și ETF-uri care permit expunerea la acest sector, ceea ce reprezintă un câștig pentru investitori. Dar poate fi greu să găsești câștigători, așa că este înțelept să pariezi pe o piață mai largă și pe faptul că vor exista mai mulți câștigători.

O alegere solidă este Global X Robotics and Artificial Intelligence $BOTZ+0.9% ETF, care a crescut cu 18% de la începutul anului până în prezent și are active în administrare în valoare de 1,64 miliarde de dolari. Printre pozițiile sale majore se numără Nvidia, Intuitive Surgical, Upstart Holdings, Keyence și ABB.

O altă opțiune este ETF-ul multisectorial iShares Robotics and Artificial Intelligence $IRBO+0.3% de la BlackRock, care are 118 poziții și gestionează active de aproximativ 288 milioane de dolari. De la începutul anului, fondul a crescut cu 15%, depășind semnificativ indicele S&P 500. O opțiune mai larg diversificată este ROBO Global Robotics and Automation Index ETF $ROBO+0.7%, care deține 79 de acțiuni, iar primele cinci dețineri reprezintă doar 9% din valoarea fondului. De la începutul anului, ETF-ul a crescut cu 12%.

ETF-ul Defiance Machine Learning and Quantum Computing $QTUM+1.2% administrează active de aproximativ 116 milioane de dolari și numără Nvidia și Alteryx printre principalele sale dețineri. De la începutul anului, randamentul său este de aproximativ 16%.

Desigur, toate fondurile și acțiunile legate de inteligența artificială sunt foarte ridicate în acest moment, deoarece există un mare interes pentru ele. Dar nu cred că sunt singurul care crede că acesta este doar începutul.

Disclaimer: Aceasta nu este în niciun caz o recomandare de investiții. Este pur și simplu rezumatul și analiza mea bazată pe date de pe internet și din alte surse. Investițiile pe piețele financiare sunt riscante și fiecare ar trebui să investească în funcție de propriile decizii. Eu sunt doar un amator care își împărtășește opiniile.

Citiți articolul complet gratuit?
Dă-i drumul 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Dați articolul mai departe sau păstrați-l pentru mai târziu.