S&P 500 ^GSPC 5,291.7 -0.25%
Nvidia NVDA $1,136.45 +6.74%
Tesla TSLA $175.47 -2.10%
Alphabet GOOG $177.54 +0.69%
Amazon AMZN $181.31 +0.31%
Microsoft MSFT $429.02 -0.26%
Meta META $477.08 -0.24%
Apple AAPL $189.72 -0.14%

2 интересни начина да инвестирате в най-футуристичния сектор

Игор Иванов
16. 4. 2023
1 min read

ИИ вече е на косъм. В резултат на това все повече инвеститори се стремят да се възползват от тази тенденция и да инвестират в една от най-важните технологии на този век. Но е трудно да се намери идеалният кандидат - ето поне няколко съвета.

1) Акции

Разбира се - как иначе, освен чрез избор на конкретни акции, човек трябва да навлезе в света на инвестициите в изкуствен интелект. Само че това са много опасни води. Вероятно никой не се осмелява да прогнозира кой играч ще донесе революция и огромно поскъпване на инвеститорите си. Все пак има една сравнително разумна възможност и избор - действащи компании, които не участват пряко в ИИ, но създават инфраструктурата за него. По-конкретно, говоря за хардуер от, да речем, $NVDA+6.7% или $INTC+0.4%

Nvidia е американска технологична компания, основана през 1993 г. Тя е важна за ИИ по няколко причини. Чиповете на Nvidia са най-добрите на пазара и са в основата на графичните карти за персонални компютри и игрови конзоли PlayStation. Nvidia е абсолютният лидер в тази област и доставя чипове, които имат най-добрата производителност за машинно обучение и моделиране на 3D съдържание.

Nvidia е разработила своя собствена архитектура на чиповете CUDA, която е оптимизирана за паралелна обработка и машинно обучение. Чиповете на Nvidia се представят много по-добре от всяко друго решение при обучение на невронни мрежи и дълбоко обучение. CUDA се превърна във фактически стандарт в областта на изкуствения интелект и компютърната графика.

Intel доставя процесорите x86, които са в основата на повечето сървъри, персонални компютри и облачни платформи. Повече от 95% от сървърите за изкуствен интелект работят с процесори на Intel. Без техните мощни и надеждни чипове би било невъзможно да се мащабира ИИ в световен мащаб. Intel инвестира милиарди в изследвания на ИИ и техни технологии като процесори за невронни мрежи, Deep Learning Boost, платформа за роботика. Те позволяват създаването на по-мощни системи за машинно и дълбоко обучение, които разширяват границите на ИИ.

2) ETFS

Въпреки че технологията на изкуствения интелект преживява първата си пробивна година, вече има голям брой фондове и ETF-и, които позволяват експозиция към сектора, което е печелившо за инвеститорите. Но може да е трудно да се намерят победители, затова е разумно да се заложи на по-широкия пазар и на това, че ще има повече победители.

Солиден избор е Global X Robotics and Artificial Intelligence $BOTZ-0.2% ETF, който е нараснал с 18% от началото на годината и има активи под управление на стойност 1,64 млрд. долара. Основните му позиции включват Nvidia, Intuitive Surgical, Upstart Holdings, Keyence и ABB.

Друга възможност е многосекторният ETF iShares Robotics and Artificial Intelligence $IRBO+0.1% на BlackRock, който има 118 позиции и управлява активи на стойност приблизително 288 млн. долара. От началото на годината фондът е нараснал с 15%, като значително превъзхожда индекса S&P 500. По-широко диверсифициран вариант е ETF ROBO Global Robotics and Automation Index $ROBO-0.5%, който притежава 79 акции, като петте най-големи холдинга представляват само 9% от стойността на фонда. От началото на годината ETF-ът е нараснал с 12%.

ETF Defiance Machine Learning and Quantum Computing $QTUM+0.3% управлява активи на стойност около 116 млн. долара, а сред водещите му акции са Nvidia и Alteryx. Възвръщаемостта му от началото на годината е около 16%.

Разбира се, всички фондове и акции, свързани с изкуствения интелект, са на много високи нива в момента, защото интересът към тях е голям. Но не мисля, че съм единственият, който вярва, че това е само началото.

Отказ от отговорност: Това по никакъв начин не е инвестиционна препоръка. Това е единствено мое обобщение и анализ, основани на данни от интернет и други източници. Инвестирането на финансовите пазари е рисковано и всеки трябва да инвестира въз основа на собствените си решения. Аз съм просто аматьор, който споделя мнението си.

Прочетете цялата статия безплатно?
Продължете 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.