S&P 500 ^GSPC 5,308.2 +0.00%
Tesla TSLA $178.38 +1.96%
Amazon AMZN $181.12 -1.32%
Nvidia NVDA $936.67 -1.17%
Apple AAPL $192.48 +0.75%
Microsoft MSFT $428.25 +0.68%
Meta META $466.80 -0.44%
Alphabet GOOG $179.10 +0.36%

2 érdekes módja a befektetésnek a leginkább futurisztikus szektorban

Bertalan Görög
16. 4. 2023
4 min read

A mesterséges intelligencia mostanra romokban hever. Ennek eredményeképpen egyre több befektető igyekszik kihasználni ezt a trendet, és befektetni az évszázad egyik legfontosabb technológiájába. De nehéz megtalálni a tökéletes jelöltet - íme legalább néhány tipp.

1) Részvények

Természetesen - hogyan máshogy, mint konkrét részvények kiválasztásával kellene belépni az AI befektetés világába. Csakhogy ezek nagyon veszélyes vizek. Valószínűleg senki sem meri megjósolni, hogy melyik szereplő hoz majd forradalmat és hatalmas értéknövekedést a befektetőknek. Mégis, van egy viszonylag ésszerű lehetőség és választás - olyan inkumbens vállalatok, amelyek nem foglalkoznak közvetlenül a mesterséges intelligenciával, de megteremtik az infrastruktúrát hozzá. Konkrétan a hardverekre gondolok, mondjuk az $NVDA-1.2% vagy az $INTC-0.9%

Az Nvidia egy 1993-ban alapított amerikai technológiai vállalat. Több okból is fontos az AI szempontjából. Az Nvidia chipjei a legjobbak a piacon, és a PC-k és a PlayStation játékkonzolok grafikus kártyáinak magját alkotják. Az Nvidia abszolút piacvezető ezen a területen, és olyan chipeket szállít, amelyek a legjobb teljesítményt nyújtják a gépi tanuláshoz és a 3D-s tartalommodellezéshez.

Az Nvidia kifejlesztette saját CUDA chiparchitektúráját, amelyet a párhuzamos feldolgozásra és a gépi tanulásra optimalizáltak. Az Nvidia chipjei minden más megoldásnál sokkal jobban teljesítenek a neurális hálózatok képzése és a mélytanulás terén. A CUDA a mesterséges intelligencia és a számítógépes grafika de facto szabványává vált.

Az Intel szállítja az x86-os processzorokat, amelyek a legtöbb szerver, PC és felhőplatform magját alkotják. Az AI-szerverek több mint 95%-a Intel processzorokon fut. Nagy teljesítményű és megbízható chipjeik nélkül lehetetlen lenne a mesterséges intelligencia globális skálázása. Az Intel milliárdokat fektet be az AI-kutatásba és az olyan technológiáiba, mint a neurális hálózati processzorok, a Deep Learning Boost, a robotikai platform. Ezek lehetővé teszik az erősebb gépi tanulást és a mélytanulási rendszereket, amelyek az AI határait feszegetik.

2) ETFS

Bár az A.I. technológia az első áttörést hozó évét élte, máris számos olyan alap és ETF létezik, amely lehetővé teszi az ágazatnak való kitettséget, ami a befektetők számára nyereség. Nehéz lehet azonban győzteseket találni, ezért bölcs dolog a szélesebb piacra fogadni, és arra, hogy több győztes lesz.

Egy jó választás a Global X Robotics and Artificial Intelligence $BOTZ-1.2% ETF, amely 18%-kal emelkedett az elmúlt évben, és 1,64 milliárd dollárnyi kezelt eszközzel rendelkezik. A főbb pozíciói közé tartozik az Nvidia, az Intuitive Surgical, az Upstart Holdings, a Keyence és az ABB.

Egy másik lehetőség a BlackRock több szektorra kiterjedő iShares Robotics and Artificial Intelligence $IRBO-1.0% ETF-je, amely 118 pozícióval rendelkezik, és körülbelül 288 millió dollárnyi vagyont kezel. Az év eleje óta az alap 15%-kal emelkedett, jelentősen felülmúlva az S&P 500 indexet. Szélesebb körűen diverzifikált lehetőség a ROBO Global Robotics and Automation Index ETF $ROBO-1.1%, amely 79 részvényt tart, és az alap értékének mindössze 9%-át teszi ki az első öt részesedés. Az év eleje óta az ETF 12%-kal emelkedett.

A Defiance Machine Learning and Quantum Computing $QTUM-0.7% ETF nagyjából 116 millió dollárnyi eszközt kezel, és a legnagyobb tartalékaik között szerepel az Nvidia és az Alteryx. Az évtől napjainkig a hozama nagyjából 16%.

Természetesen az összes AI-hez kapcsolódó alap és részvény most nagyon magasan áll, mert nagy az érdeklődés irántuk. De nem hiszem, hogy én vagyok az egyetlen, aki szerint ez még csak a kezdet.

Jogi nyilatkozat: Ez semmiképpen sem befektetési ajánlás. Ez pusztán az én összefoglalóm és elemzésem, amely az internetről és más forrásokból származó adatokon alapul. A pénzügyi piacokon való befektetés kockázatos, és mindenkinek a saját döntései alapján kell befektetnie. Én csak egy amatőr vagyok, aki megosztja a véleményét.

Olvassa el a teljes cikket ingyenesen?
Gyerünk 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.