S&P 500 ^GSPC 5,308.13 +0.09%
Nvidia NVDA $947.80 +2.49%
Tesla TSLA $174.95 -1.41%
Microsoft MSFT $425.34 +1.22%
Alphabet GOOG $178.46 +0.66%
Meta META $468.84 -0.65%
Amazon AMZN $183.54 -0.63%
Apple AAPL $191.04 +0.62%

2 zanimiva načina vlaganja v najbolj futuristični sektor

Primoz Krajnc
16. 4. 2023
4 min read

Umetna inteligenca je zdaj v razsulu. Zato vse več vlagateljev želi izkoristiti ta trend in vlagati v eno najpomembnejših tehnologij tega stoletja. Vendar je težko najti popolnega kandidata - tukaj je vsaj nekaj nasvetov.

1) Delnice

Seveda - kako drugače kot z izbiro določenih delnic naj bi vstopili v svet naložb v umetno inteligenco. Le da so to zelo nevarne vode. Verjetno si nihče ne upa napovedati, kateri igralec bo svojim vlagateljem prinesel revolucijo in ogromno apreciacijo. Kljub temu obstaja razmeroma razumna možnost in izbira - uveljavljena podjetja, ki niso neposredno vključena v UI, vendar ustvarjajo infrastrukturo zanjo. Natančneje, govorim o strojni opremi podjetij, na primer $NVDA+2.5% ali $INTC+0.8%.

Nvidia je ameriško tehnološko podjetje, ustanovljeno leta 1993. Za umetno inteligenco je pomembno iz več razlogov. Nvidiini čipi so najboljši na trgu in so jedro grafičnih kartic za osebne računalnike in igralne konzole PlayStation. Nvidia je absolutno vodilna na tem področju in dobavlja čipe, ki imajo najboljšo zmogljivost za strojno učenje in modeliranje 3D vsebin.

Nvidia je razvila lastno arhitekturo čipov CUDA, ki je optimizirana za vzporedno obdelavo in strojno učenje. Nvidiini čipi so pri usposabljanju nevronskih mrež in globokem učenju veliko uspešnejši od vseh drugih rešitev. CUDA je postala dejanski standard na področju umetne inteligence in računalniške grafike.

Intel dobavlja procesorje x86, ki so jedro večine strežnikov, osebnih računalnikov in platform v oblaku. Več kot 95 % strežnikov za umetno inteligenco deluje na Intelovih procesorjih. Brez njihovih zmogljivih in zanesljivih čipov ne bi bilo mogoče globalno razširiti umetne inteligence. Intel vlaga milijarde v raziskave UI in njihove tehnologije, kot so procesorji za nevronska omrežja, Deep Learning Boost, platforma za robotiko. Te omogočajo zmogljivejše sisteme strojnega učenja in globokega učenja, ki premikajo meje umetne inteligence.

2) ETFS

Čeprav je tehnologija umetne inteligence doživela prvo leto preboja, že obstaja veliko število skladov in ETF-ov, ki omogočajo izpostavljenost temu sektorju, kar je zmaga za vlagatelje. Vendar je težko najti zmagovalce, zato je pametno staviti na širši trg in na to, da bo zmagovalcev še več.

Dobra izbira je ETF Global X Robotics and Artificial Intelligence $BOTZ+1.0%, ki se je od začetka leta do danes povečal za 18 % in ima v upravljanju 1,64 milijarde dolarjev sredstev. Njegove glavne pozicije vključujejo družbe Nvidia, Intuitive Surgical, Upstart Holdings, Keyence in ABB.

Druga možnost je večsektorski ETF iShares Robotics and Artificial Intelligence $IRBO+0.5% podjetja BlackRock, ki ima 118 delnic in upravlja približno 288 milijonov dolarjev sredstev. Od začetka leta se je sklad povečal za 15 %, kar je bistveno več od indeksa S&P 500. Bolj razpršena možnost je sklad ROBO Global Robotics and Automation Index ETF $ROBO+0.7%, ki ima 79 delnic, pri čemer pet najpomembnejših delnic predstavlja le 9 % vrednosti sklada. Od začetka leta se je ETF povečal za 12 %.

ETF Defiance Machine Learning and Quantum Computing $QTUM+1.4% ETF upravlja približno 116 milijonov dolarjev sredstev, med njegovimi najpomembnejšimi imetji pa sta tudi Nvidia in Alteryx. Od začetka leta do danes je njegov donos približno 16-odstoten.

Seveda so vsi skladi in delnice, povezani z umetno inteligenco, trenutno zelo visoko, saj je zanimanje zanje veliko. Vendar mislim, da nisem edini, ki verjame, da je to šele začetek.

Izjava o omejitvi odgovornosti: To nikakor ni naložbeno priporočilo. To je zgolj moj povzetek in analiza, ki temelji na podatkih iz interneta in drugih virov. Naložbe na finančnih trgih so tvegane in vsak naj vlaga na podlagi lastnih odločitev. Sem le amater, ki deli svoja mnenja.

Preberite celoten članek brezplačno?
Pojdi naprej 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.