S&P 500 ^GSPC 5,304.72 +0.70%
Tesla TSLA $179.24 +3.17%
Meta META $478.22 +2.67%
Nvidia NVDA $1,064.69 +2.57%
Apple AAPL $189.98 +1.66%
Microsoft MSFT $430.16 +0.74%
Alphabet GOOG $176.33 +0.73%
Amazon AMZN $180.75 -0.17%

Анализ на United Airlines: модерен флот, голям потенциал и висока цена. Как се представя в сравнение с конкуренцията?

Grozdan Iliev
16. 4. 2023
1 min read

United Airlines беше засегната също толкова тежко, колкото и другите конкуренти. Въпреки това тя се възстанови и инвестира наистина много в разширяване на флота и иновации. Това положителен сигнал ли е за бъдещето?

United Airlines е една от най-големите авиокомпании в света. Тя извършва пътнически и товарни полети до около 350 дестинации на шест континента. Тя е част от по-широкия авиолианс United Continental Holdings.

United Airlines се сля с Continental Airlines през 2010 г. и сега разполага с флот от приблизително 1 400 самолета, включително широкофюзелажни Boeing 777 и по-големи Airbus A330. Основната база на United Airlines се намира на международното летище в Денвър, Колорадо.

United Airlines генерира приходи от пътнически и товарен трафик от разумни цени на самолетните билети и допълнителни такси. Превозът на пътници съставлява по-голямата част от приходите (близо 90 % през 2019 г.). Пандемията COVID-19 причинява на United Airlines огромни загуби. Полетите са отменени, а приходите са намалели с почти 75% през 2020 г. в сравнение с 2019 г. Компанията е приложила редица мерки за намаляване на разходите, намалила е флота си и частично е освободила служители, за да помогне за намаляване на оперативните загуби.

Сектор

Както споменах по-рано - секторът на авиокомпаниите е силно засегнат от въздействието на пандемията COVID-19. През 2020 г. пътникопотокът е намалял с две трети в сравнение с предходната година. Това доведе до огромни загуби за авиокомпаниите, като някои от тях дори фалираха.

Въпреки това, благодарение на ваксинациите и облекчаването на ограниченията за пътуване, въздушният транспорт се възстановява бързо. По данни на Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) през 2021 г. вече са превозени 37 % от пътниците през 2019 г. През 2022 г. те са почти на нивата отпреди пандемията. Разходите за ремонт и поддръжка на самолетите са намалели драстично по време на кризата, което позволява на авиокомпаниите сега да инвестират във флоти с по-ниски оперативни разходи. По-новите самолети са и по-благоприятни за околната среда поради по-ниския разход на гориво и емисии.

Въпреки че секторът на въздушния транспорт се възстановява, той все още е изложен на риск от нови варианти на вируса, забавяне на ваксинацията и въвеждане на нови ограничения за пътуване. Въпреки това перспективите пред сектора остават положителни, като се предвижда ръст от до 49% между 2021 и 2024 г.

Конкуренция

Текущо състояние

На пръв поглед значително по-скъпа от конкурентите

Юнайтед има значително по-висок P/E от конкуренцията. Но изглежда, че тя има основателни причини за това.

Компанията прави значителни покупки на самолети, които я позиционират много добре в дългосрочен план, а разходите за енергия би трябвало да се понижат спрямо нивата от 2022 г.

Флотът на United е впечатляващ. И тя продължава да го разширява. Източник:

Акциите на United се представиха значително по-добре от S&P 500 след финансовия колапс през 2008 г. преди пандемията през 2019 г. Докато United и други големи американски превозвачи се нуждаеха от правителствена помощ през 2008 г. и 2020 г., финансовият колапс и глобалната пандемия през 2019 г. вероятно ще бъдат събития, които се случват веднъж на поколение.

United предприема няколко действия, които би трябвало да позиционират компанията много добре в дългосрочен план, а маржовете на компанията, които са под средното ниво, трябва да се разглеждат като част от краткосрочните разходи за позициониране на компанията за бъдещето. Понастоящем United модернизира застаряващия флот на компанията и ръководството прави големи разходи както за подмяна, така и за добавяне на нови самолети. Ръководството на Юнайтед наскоро обяви поръчка за 100 самолета Dreamliner с опция за закупуване на още 100.

Това е най-голямата покупка на широкофюзелажни самолети от американски превозвач в историята. Очевидно е, че в краткосрочен план United ще има по-големи разходи за финансиране на тези покупки, но тъй като се очаква броят на пътниците да надхвърли нивата отпреди пандемията през 2023 г. и да продължи да расте с повече от 5 %, тези капиталови разходи би трябвало да донесат значителни ползи в дългосрочен план.

Очаква се броят на пътниците да се възстанови до нивата отпреди пандемията. Източник:

Коригираният оперативен марж на Юнайтед от 5,7 % и нетният марж от 1,6 % са доста под средните стойности за компанията за последните 10 години. Нетният марж на Юнайтед е бил 6 % или повече през повечето от последните десет години. Тъй като цените на петрола вероятно ще бъдат много по-ниски през 2023 г., а експертите прогнозират, че нивата на въздушния трафик през тази година ще бъдат близки до нивата от 2019 г., маржовете на United вероятно ще бъдат много по-високи през следващата година .

Въздушният транспорт винаги е бил цикличен отрасъл. И все пак финансовият колапс през 2008 г. и пандемията през 2019 г. вероятно бяха събития, които се случват веднъж на поколение, и за съжаление всички авиокомпании, включително United, бяха силно засегнати. Днес United Airlines има много силен баланс с 16,41 млрд. долара парични средства в наличност и оперативен паричен поток от 6,07 млрд. долара. Компанията също така е добре позиционирана за мащабни дългосрочни покупки на нови самолети. Въпреки че по-високите разходи за финансиране на тези модернизации и въздействието на руско-украинския конфликт ще засегнат маржовете на компанията в краткосрочен план, дългосрочните перспективи на United са оптимистични. За съжаление, цената също е доста висока и изглежда почти абсурдна в сравнение с някои от конкурентите ѝ.

Основният риск за Юнайтед е евентуална рецесия, тъй като повишаването на лихвените проценти може да доведе до спад в икономиката. Това може да намали търсенето на пътувания, тъй като потребителите ще намалят дискреционните си разходи. Друг риск са потенциално по-високите разходи за гориво. Неочаквани ограничения в доставките биха могли да увеличат разходите за гориво.

След дълъг период от време EPS започна да се възстановява. Източник:

Отказ от отговорност: Това по никакъв начин не е инвестиционна препоръка. Това е единствено мое обобщение и анализ, базирани на данни от интернет и други източници. Инвестирането на финансовите пазари е рисково и всеки трябва да инвестира въз основа на собствените си решения. Аз съм просто аматьор, който споделя мнението си.

Прочетете цялата статия безплатно?
Продължете 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.