S&P 500 ^GSPC 5,304.72 +0.70%
Tesla TSLA $179.24 +3.17%
Meta META $478.22 +2.67%
Nvidia NVDA $1,064.69 +2.57%
Apple AAPL $189.98 +1.66%
Microsoft MSFT $430.16 +0.74%
Alphabet GOOG $176.33 +0.73%
Amazon AMZN $180.75 -0.17%

Prăbușirea băncilor este departe de a se fi încheiat, spune un cunoscut și experimentat analist de piață

Constantin
16. 4. 2023
3 min read

Credeați că prăbușirea sistemului bancar și efectele sale s-au estompat încet-încet și că situația s-a liniștit? Atunci, potrivit unui economist de renume, vă înșelați amarnic și s-ar putea să fiți surprins de ceea ce vă așteaptă.

Raghuram Rajan avertizează că este posibil ca criza bancară să nu se fi încheiat

Potrivit economistului de renume Raghuram Rajan, în ciuda scăderii volatilității din ultimele săptămâni, problemele sectorului bancar nu s-au încheiat și este posibil să mai apară și alte prăbușiri.

Rajan, care a ocupat anterior funcția de economist-șef la Fondul Monetar Internațional și s-a numărat printre experții care au prezis criza financiară din 2008, a subliniat problemele băncilor regionale care au speriat lumea luna trecută. În ultimele săptămâni, turbulențele s-au calmat, pe măsură ce băncile americane și-au revenit, însă criza nu s-a încheiat. Cel puțin potrivit lui Rajan.

"Sper să fie bine, dar mă aștept să mai fie și altele, în parte pentru că unele dintre lucrurile pe care le-am văzut au fost neașteptate", a spus el. "Întreaga preocupare este că banii foarte ușori și lichiditatea ridicată pe o perioadă lungă de timp creează stimulente perverse și structuri perverse care devin fragile atunci când se întoarce totul pe dos".

Ratele extrem de scăzute și banii ușori ne însoțesc de o perioadă periculos de lungă, potrivit lui Rajan. Sursa:

El a adăugat că Fed încearcă acum să limiteze "dependența" pieței de prea multă lichiditate, care a fragilizat sistemul financiar.

Cine este Raghuram Rajan?

Raghuram Rajan este un economist indian și fost guvernator al Reserve Bank of India (RBI). Este considerat unul dintre cei mai influenți economiști ai vremurilor noastre din mai multe motive. Încă din 2005, Rajan a avertizat cu privire la riscurile asociate instrumentelor derivate și creditelor ipotecare și la posibilitatea unei crize financiare globale. Avertismentele sale au fost considerate excesiv de pesimiste, dar timpul i-a dat dreptate.

În timpul mandatului său la RBI, a promovat o serie de reforme care au sporit transparența, independența și responsabilitatea băncii centrale. A introdus țintirea inflației, o politică monetară mai transparentă și o mai bună supraveghere a băncilor.

În plus - nu este prima dată când critică Fed. Rajan a criticat politicile băncii centrale americane privind rata zero a dobânzii și relaxarea cantitativă, despre care a spus că au dus la o relaxare excesivă și la crearea unei bule financiare. El a cerut o revenire la o politică monetară mai tradițională.

Rajan este autorul cărții de succes "Fault Lines", despre criza financiară globală și consecințele acesteia. Cărțile și lucrările sale academice sunt printre cele mai citate în domeniu.

https://www.youtube.com/watch?v=b9aIFzPgBYw

Disclaimer: Aceasta nu reprezintă în niciun caz o recomandare de investiții. Este pur și simplu rezumatul și analiza mea bazată pe date de pe internet și din alte surse. Investițiile pe piețele financiare sunt riscante și fiecare ar trebui să investească în funcție de propriile decizii. Eu sunt doar un amator care își împărtășește opiniile.

Citiți articolul complet gratuit?
Dă-i drumul 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Dați articolul mai departe sau păstrați-l pentru mai târziu.