S&P 500 ^GSPC 5,246.9 -0.38%
Microsoft MSFT $417.87 -2.63%
Alphabet GOOG $173.75 -2.06%
Tesla TSLA $179.23 +1.73%
Nvidia NVDA $1,128.43 -1.73%
Amazon AMZN $179.27 -1.51%
Meta META $467.49 -1.45%
Apple AAPL $191.64 +0.71%

Банковият колапс далеч не е приключил, казва известен и опитен пазарен анализатор

Teodor Aleksandrov
16. 4. 2023
1 min read

Смятате ли, че банковият срив и последиците от него бавно отшумяват и ситуацията се успокоява? Тогава, според водещ икономист, жестоко се лъжете и може да се окажете изненадани от това, което предстои.

Рагурам Раджан предупреждава, че банковата криза може да не е приключила

Според водещия икономист Рагурам Раджан, въпреки спада на волатилността през последните седмици, проблемите на банковия сектор не са приключили и може да предстоят още сривове.

Раджан, който преди това е бил главен икономист в Международния валутен фонд и е сред експертите, предсказали финансовата криза от 2008 г., посочи проблемите на регионалните банки, които стреснаха света миналия месец. През последните седмици сътресенията се успокоиха, тъй като американските банки се възстановиха, но кризата не е приключила. Поне според Раджан.

"Надявам се на най-доброто, но очаквам, че може да има още какво да се случи, отчасти защото някои от нещата, които видяхме, бяха неочаквани", каза той. "Цялата загриженост е, че много лесните пари и високата ликвидност за дълъг период от време създават порочни стимули и порочни структури, които стават крехки, когато всичко се обърне."

Според Раджан изключително ниските лихвени проценти и лесните пари са с нас от опасно дълго време. Източник:

Той добави, че сега Фед се опитва да ограничи "пристрастяването" на пазара към твърде голямата ликвидност, което е направило финансовата система крехка.

Кой е Рагурам Раджан?

Рагурам Раджан е индийски икономист и бивш управител на Резервната банка на Индия (РБИ). Той е смятан за един от най-влиятелните икономисти на нашето време по няколко причини. Още през 2005 г. Раджан предупреждава за рисковете, свързани с дериватите и ипотечните кредити, и за възможността от глобална финансова криза. Предупрежденията му бяха възприети като прекалено песимистични, но времето доказа, че е бил прав.

По време на мандата си в РБИ той прокара редица реформи, които повишиха прозрачността, независимостта и отчетността на централната банка. Той въведе инфлационно таргетиране, по-прозрачна парична политика и по-добър надзор над банките.

Нещо повече - това не е първият път, в който той критикува ФЕД. Раджан разкритикува политиката на нулеви лихвени проценти и количествени улеснения на централната банка на САЩ, която според него е довела до прекомерни облекчения и създаване на финансов балон. Той призова за връщане към по-традиционна парична политика.

Раджан е автор на бестселъра "Разломни линии" за световната финансова криза и последиците от нея. Неговите книги и научни статии са сред най-цитираните в тази област.

https://www.youtube.com/watch?v=b9aIFzPgBYw

Отказ от отговорност: Това по никакъв начин не е инвестиционна препоръка. То е единствено мое обобщение и анализ, базирани на данни от интернет и други източници. Инвестирането на финансовите пазари е рисково и всеки трябва да инвестира въз основа на собствените си решения. Аз съм просто аматьор, който споделя мнението си.

Прочетете цялата статия безплатно?
Продължете 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.