S&P 500 ^GSPC 5,235.48 -0.60%
Nvidia NVDA $1,105.58 -3.72%
Microsoft MSFT $414.67 -3.38%
Alphabet GOOG $173.56 -2.16%
Meta META $467.05 -1.54%
Amazon AMZN $179.32 -1.48%
Tesla TSLA $178.79 +1.48%
Apple AAPL $191.29 +0.53%

A bankok összeomlása még messze nem ért véget, mondja az ismert és tapasztalt piaci elemző

Bertalan Görög
16. 4. 2023
4 min read

Úgy gondolta, hogy a banki összeomlás és annak hatásai lassan elhalványultak, és a helyzet megnyugodott? Akkor egy vezető közgazdász szerint óriási tévedésben van, és még meglepődhet azon, hogy mi vár önre.

Raghuram Rajan arra figyelmeztet, hogy a bankválságnak talán még nincs vége.

Raghuram Rajan vezető közgazdász szerint az elmúlt hetek volatilitásának csökkenése ellenére a bankszektor problémái még nem értek véget, és további összeomlások jöhetnek.

Rajan, aki korábban a Nemzetközi Valutaalap vezető közgazdásza volt, és a 2008-as pénzügyi válságot megjósoló szakértők között volt, a regionális bankok problémáira mutatott rá, amelyek a múlt hónapban megijesztették a világot. Az elmúlt hetekben a zavarok lecsillapodtak, mivel az amerikai bankok talpra álltak, de a válságnak még nincs vége. Legalábbis Rajan szerint.

"A legjobbakat remélem, de arra számítok, hogy még több is jöhet, részben azért, mert néhány dolog, amit láttunk, váratlan volt" - mondta. "Az egész aggodalom az, hogy a nagyon könnyű pénz és a magas likviditás hosszú időn keresztül perverz ösztönzőket és perverz struktúrákat hoz létre, amelyek törékennyé válnak, amikor mindent megfordítunk"."

Rajan szerint a rendkívül alacsony kamatlábak és a könnyű pénz veszélyesen hosszú ideje velünk vannak. Forrás

Hozzátette, hogy a Fed most megpróbálja megfékezni a piac "függőségét" a túl sok likviditástól, ami törékennyé tette a pénzügyi rendszert.

Ki az a Raghuram Rajan?

Raghuram Rajan indiai közgazdász, az Indiai Központi Bank (RBI) korábbi elnöke. Több okból is korunk egyik legbefolyásosabb közgazdászának tartják. Rajan már 2005-ben figyelmeztetett a származtatott ügyletekkel és jelzáloghitelekkel kapcsolatos kockázatokra és a globális pénzügyi válság lehetőségére. Figyelmeztetéseit túlságosan pesszimistának tartották, de az idő igazat adott neki.

Az RBI élén töltött hivatali ideje alatt egy sor olyan reformot vezetett be, amelyek növelték a központi bank átláthatóságát, függetlenségét és elszámoltathatóságát. Bevezette az inflációs célkövetést, az átláthatóbb monetáris politikát és a bankok jobb felügyeletét.

Ráadásul nem ez az első alkalom, hogy bírálja a Fed-et. Rajan bírálta az amerikai központi bank nulla kamatlábas és mennyiségi lazító politikáját, amely szerinte túlzott lazításhoz és pénzügyi buborék kialakulásához vezetett. A hagyományosabb monetáris politikához való visszatérést sürgette.

Rajan a globális pénzügyi válságról és annak következményeiről szóló "Fault Lines" című bestseller könyv szerzője. Könyvei és tudományos munkái a legtöbbet hivatkozottak közé tartoznak ezen a területen.

https://www.youtube.com/watch?v=b9aIFzPgBYw

Jogi nyilatkozat: Ez semmiképpen sem befektetési ajánlás. Ez pusztán az én összefoglalóm és elemzésem, amely az internetről és más forrásokból származó adatokon alapul. A pénzügyi piacokon való befektetés kockázatos, és mindenkinek a saját döntései alapján kell befektetnie. Én csak egy amatőr vagyok, aki megosztja a véleményét.

Olvassa el a teljes cikket ingyenesen?
Gyerünk 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.