S&P 500 ^GSPC 5,267.84 -0.74%
Nvidia NVDA $1,037.99 +9.32%
Tesla TSLA $173.74 -3.54%
Apple AAPL $186.88 -2.11%
Alphabet GOOG $175.06 -1.65%
Amazon AMZN $181.05 -1.14%
Microsoft MSFT $427.00 -0.82%
Meta META $465.78 -0.43%

Bančni zlom še zdaleč ni končan, pravi znani in izkušeni tržni analitik

Primoz Krajnc
16. 4. 2023
3 min read

Ste menili, da so bančni zlom in njegove posledice počasi izzvenele in da so se razmere umirile? Potem se po mnenju vodilnega ekonomista močno motite in boste morda še presenečeni nad tem, kaj vas čaka.

Raghuram Rajan opozarja, da bančne krize morda še ni konec

Po mnenju vodilnega ekonomista Raghurama Rajana kljub upadu volatilnosti v zadnjih tednih težave bančnega sektorja še niso končane in morda se bo zgodil še kakšen zlom.

Rajan, ki je bil pred tem glavni ekonomist pri Mednarodnem denarnem skladu in je bil med strokovnjaki, ki so napovedali finančno krizo leta 2008, je opozoril na težave regionalnih bank, ki so prejšnji mesec preplašile svet. V zadnjih tednih so se pretresi umirili, saj so si ameriške banke opomogle, vendar krize še ni konec. Vsaj po Rajanovih besedah.

"Upam na najboljše, vendar pričakujem, da se bo morda zgodilo še več, deloma zato, ker so bile nekatere stvari, ki smo jim bili priča, nepričakovane," je dejal. "Celotna skrb je, da zelo enostaven denar in visoka likvidnost v daljšem časovnem obdobju ustvarjata perverzne spodbude in perverzne strukture, ki postanejo krhke, ko se vse skupaj obrne."

Izjemno nizke obrestne mere in enostaven denar so po Rajanovih besedah z nami že nevarno dolgo. Vir:

Dodal je, da si Fed zdaj prizadeva zajeziti "odvisnost" trga od prevelike likvidnosti, zaradi katere je finančni sistem postal krhek.

Kdo je Raghuram Rajan?

Raghuram Rajan je indijski ekonomist in nekdanji guverner Indijske centralne banke (RBI). Iz več razlogov velja za enega najvplivnejših ekonomistov našega časa. Že leta 2005 je Rajan opozoril na tveganja, povezana z izvedenimi finančnimi instrumenti in hipotekami, ter na možnost svetovne finančne krize. Njegova opozorila so veljala za preveč pesimistična, vendar je čas pokazal, da je imel prav.

V času svojega mandata v RBI je izpeljal vrsto reform, ki so povečale preglednost, neodvisnost in odgovornost centralne banke. Uvedel je inflacijsko ciljanje, preglednejšo denarno politiko in boljši nadzor bank.

Poleg tega to ni prvič, da je kritiziral Fed. Rajan je kritiziral politiko ničelne obrestne mere in kvantitativnega sproščanja ameriške centralne banke, ki je po njegovem mnenju privedla do pretiranega sproščanja in nastanka finančnega balona. Pozval je k vrnitvi k bolj tradicionalni denarni politiki.

Rajan je avtor knjižne uspešnice "Fault Lines" o svetovni finančni krizi in njenih posledicah. Njegove knjige in znanstveni članki so med najbolj citiranimi na tem področju.

https://www.youtube.com/watch?v=b9aIFzPgBYw

Izjava o omejitvi odgovornosti: To nikakor ni naložbeno priporočilo. Gre zgolj za moj povzetek in analizo, ki temelji na podatkih iz interneta in drugih virov. Naložbe na finančnih trgih so tvegane in vsak naj vlaga na podlagi lastnih odločitev. Sem le amater, ki deli svoja mnenja.

Preberite celoten članek brezplačno?
Pojdi naprej 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.