S&P 500 ^GSPC 5,307 +0.04%
Nvidia NVDA $1,139.47 +7.02%
Tesla TSLA $176.18 -1.71%
Alphabet GOOG $177.59 +0.71%
Apple AAPL $191.26 +0.68%
Microsoft MSFT $428.80 -0.32%
Meta META $477.34 -0.18%
Amazon AMZN $180.60 -0.08%

Miliardarul Barry Sternlicht susține că inflația va scădea dramatic. Ce îl face să spună asta?

Constantin
16. 4. 2023
5 min read

Cei mai mulți oameni se așteaptă la tot felul de scenarii de cel mai rău caz. Acest miliardar merge un pic pe contrasens și se așteaptă ca inflația să scadă. Ce îl determină să aibă această așteptare? Și va avea loc în cele din urmă o recesiune în ciuda scăderii inflației?

Barry Sternlicht, directorul general al Starwood Capital, este de părere, în mod controversat, că inflația va scădea brusc. Previziunile sale contravin declarațiilor unor alți experți financiari, cum ar fi Jamie Dimon, CEO al JPMorgan Chase. Dimon atrage atenția asupra potențialului de creștere a inflației și a riscurilor asociate acestui fenomen, în timp ce Sternlicht consideră că dovezile arată în sens contrar.

Sternlicht susține că scăderea chiriilor este unul dintre principalele motive pentru care ar trebui să ne așteptăm la o scădere a inflației. Creșterea chiriilor a continuat să încetinească în februarie, cu un declin de 0,25% de la an la an. De asemenea, el subliniază că inflația măsurată prin indicele prețurilor de consum a încetinit de la 9,1% la 6%.

Directorul general al Starwood Capital critică, de asemenea, Rezerva Federală pentru că folosește date vechi în procesul de luare a deciziilor și pentru că mărește agresiv ratele. Potrivit lui Sternlicht, această politică ar putea duce la o recesiune serioasă chiar dacă inflația scade.

Sternlicht se concentrează pe scăderea chiriilor ca fiind unul dintre principalii indicatori ai scăderii inflației. El susține că creșterea chiriilor a încetinit în februarie la o scădere de 0,25% de la an la an. Aceasta este o cifră semnificativă, ca urmare a încetinirii inflației, măsurată prin indicele prețurilor de consum, de la 9,1% la 6%. Este important de remarcat aici că chiriile reprezintă aproximativ 70% din IPC, care indică nivelul inflației.

Acest argument este în contradicție cu punctul de vedere al lui Jamie Dimon, care consideră că inflația va rămâne ridicată și că riscurile economice asociate acestui fenomen sunt încă prezente. Trebuie subliniat faptul că cele două tabere reprezintă interpretări diferite ale datelor economice actuale. În timp ce Dimon se concentrează pe inflația globală și pe riscurile care decurg din aceasta, Sternlicht se concentrează pe un indicator specific - chiriile - și pe impactul acestuia asupra inflației globale.

Criticile lui Sternlicht la adresa Rezervei Federale reprezintă un alt punct al argumentului său. Sternlicht acuză Fed că folosește date învechite în deciziile sale privind dobânzile și că mărește ratele prea agresiv. El spune că această politică reprezintă o amenințare majoră pentru economie, deoarece ar putea duce la o recesiune severă, chiar dacă inflația scade.

Președintele Fed, Jerome Powell, și gașca sa veselă de nebuni distrug încrederea în capitalism și vor provoca în cele din urmă tulburări sociale.

El a declarat pentru Fortune.

Temerile sale nu sunt lipsite de temei. Creșterile agresive ale ratelor pot avea o serie de consecințe negative, cum ar fi creșterea costurilor de împrumut pentru întreprinderi și consumatori, ceea ce ar putea duce la încetinirea creșterii economice și, în cele din urmă, la o recesiune. În același timp, este important să ne amintim că Rezerva Federală încearcă să echilibreze riscurile asociate cu inflația și creșterea economică.

Predicția lui Sternlicht privind o scădere a inflației este controversată și diferă de gândirea economică generală, dar este important să o luăm în serios și să examinăm argumentele care o susțin. Opiniile sale oferă o viziune alternativă asupra situației economice actuale și evidențiază potențialele puncte slabe ale politicii Rezervei Federale.

Deși punctul de vedere al lui Sternlicht este controversat și nu a obținut un sprijin larg, este important să acordăm atenție viziunilor alternative asupra economiei. Argumentele sale ne oferă o altă perspectivă în evaluarea climatului economic actual.

Este important de menționat că avertismentul lui Sternlicht privind recesiunea nu trebuie luat cu ușurință. Ciclurile economice alternează, iar dacă inflația scade și apare o recesiune, va fi crucial ca economia să fie pregătită pentru această schimbare. Acest lucru include, mai presus de toate, monitorizarea atentă a indicatorilor economici, luarea unor decizii politice bine gândite și promovarea unei creșteri durabile.

Discuția dintre Barry Sternlicht și Jamie Dimon prezintă un contrast interesant între două viziuni diferite asupra economiei și inflației. În timp ce Dimon se concentrează pe o inflație potențial mai mare și pe riscurile asociate cu acest fenomen, Sternlicht prezice o scădere a inflației și avertizează asupra unei recesiuni. Această diferență de opinie ne obligă să ne gândim care este adevărata stare a economiei și cum ar trebui să reacționăm la orice fluctuație a inflației sau recesiune.

În viitor, economiștii, politicienii și investitorii ar trebui să se concentreze pe monitorizarea atentă a indicatorilor economici pentru a putea anticipa și reacționa la schimbări. În plus, ei ar trebui să fie deschiși la opinii și abordări diferite pentru a înțelege mai bine mediul economic complex.

În concluzie, previziunile lui Barry Sternlicht privind scăderea inflației și o posibilă recesiune nu ar trebui ignorate. Deși opiniile sale nu sunt în concordanță cu gândirea economică curentă, ele reprezintă o contribuție importantă la dezbaterea privind starea actuală și viitoare a economiei. Argumentele sale ar trebui luate în serios, nu numai din punct de vedere teoretic, ci și din punct de vedere al implicațiilor practice pentru politici și investiții.

AVERTISMENT: Nu sunt un consilier financiar, iar acest material nu reprezintă o recomandare financiară sau de investiții. Conținutul acestui material este pur informativ.


Dați articolul mai departe sau păstrați-l pentru mai târziu.